Otrzymałem zadanie postawienie w pracy nowego laptopa, który będzie obsługiwał Windows XP (dysk będzie sklonowany ze starego kompa) i moje pytanie brzmi, czy jest szansa na zakup laptopa nowego, który będzie działał na tym archaicznym systemie? Laptop ma być używany do kilku programów na DOS, Libre Office, Internetu i tyle. Myślałem o czymś takim: http://lenovo.strefamarek.allegro.pl/lenovo-g50-30-15-6-intel-n2840-4gb-500gb-win8-1.html ale czy będzie on w stanie udźwignąć stary system w kontekście kompatybilności? Może ew. jakaś inna propozycja?
No właśnie sterowniki. To kluczowy problem. Czy jest na rynku taki laptop, który będzie miał dostępne sterowniki na Windows XP? Nie mogę takieo odnaleźć, niestety.
Sklonowanie zawartości dysku z XP na dysk laptopa nic Ci nie da , bo ten system się nie uruchomi . Tylko instalacja XP . Pozostaje jeszcze kwestia legalności .
Nie uruchomi się ponieważ? Co będzie tu kluczową przeszkodą? Nie uruchomi się nawet w trybie awaryjnym? Legalność to tylko kwestia pewnie ponownej aktywacji i tyle.
Ponieważ są inne urządzenia , sterowniki , porty, identyfikatory urządzeń , a to prowadzi nas do wpisów w Rejestrze systemu = system nie będzie działał . Uruchomienie sterownika nie z tej “bajki” podczas startu systemu może się skończyć BSoD-em . To jakie sterowniki uruchamiają się podczas startu systemu zapisane jest w Rejestrze . Szkoda czasu na takie eksperymenty skazane z góry na niepowodzenie !
To Instalator Windows wykrywa urządzenia , instaluje odpowiednie sterowniki i dokonuje wpisów w Rejestrze odczytuje i przypisuje urządzeniom odpowiednie identyfikatory !