Nowy TV OLED? A może QLED? Proszę o pomoc

Witam wszystkich
Zastanawiam się nad kupnem nowego TV.
Zapewne jak wiecie jest tego dużo jak dla mnie za dużo więc zwracam się do Was drodzy państwo abyście mi pomogli.
Zacznę od podstaw do czego i jaki:
Będzie używany do konsoli Xbox one S
Mam również kino domowe. Niestety obecnie bez wsparcia Dolby Atmos. Być może za dwa lata wymienię amplituner z owym wsparciem.
Oglądane będzie wszystko film, muzyka (teledyski), sport, programy przyrodnicze, bajki. Generalnie wszystko po trochu :slight_smile:
Będzie oglądany z odległości między 3,5m do 5m
Telewizor będzie się znajdował blisko okna gdzie przez nie pada światło słoneczne. Niekiedy żaluzje są zasłaniane.
Zależy mi tylko o rezdzielczosci 55” nie chciałbym ekranu zakrzywionego. Chciałbym za to Na wysokim poziomie obraz, HDR dynamikę wyświetlanego obrazu. No i smart TV nie mam pojęcia jeden muli drugi zaś zawiesza się lub jest poprostu awaryjny. Ale Cena jaką mógłbym przeznaczyć to 8000, 8500 tys. TV nie będzie wisieć na ścianie.
Mam oczywiście swoje modele:

LG OLED55B8
Sony KD-55A1
Samsung QLED QE55Q7

A może doradzacie mi zakup innego TV?
_Chyba to na tyle? Jak byście mieli jakieś pytania proszę zadawać a odpowiem. _
Proszę o pomoc przy wyborze. Dziękuje wszystkim i pozdrawiam

Ja bym polecał coś w technologii VA jednak.

Zapomnij o OLEDach - no chyba, że masz kasę aby wymieniać TV średnio co 2 - 3 lata. Oledowe matryce bardzo szybo się zużywają, zwłaszcza kolor czerwony. Moim zdaniem najnowsze LEDy (QLEDy) z HDRem mają wystarczającą jakość i trwałość a zaoszczędzoną kasę wydałbym na dobre nagłośnienie.

Dziękuje za odpowiedź proszę powiedzieć a z tych modeli telewizorów który bedziedzie lepszy?

Samsung QLED QE55Q7FNA 7 500 zł nowszy
Samsung QLED QE55Q7FAM 5 800 zł starszy
Samsung QLED QE55Q8DNA 8 999 zł