Nowy/Używany monitor WQHD - około 1000 zł

Witam. Planuje wymienić mój monitor (LG 23MP67VQ-P) na nowy. Czy za kwotę około 1000 zł można znaleźć dobry nowy/używany monitor WQHD 1440p?

Monitor głównie do gier, nie interesują mnie monitory 144Hz (chyba, że lepiej byłoby 1080p 144Hz niż 1440p 60Hz?). Nie gram w CS-a, LOL-a itp.

Na innym forum polecono mi ten model: https://www.komputronik.pl/product/297177/aoc-q2577pwq.html Czy ten model byłby ok?

Czekam na propozycję, również na te ciut droższe. Pozdrawiam.

P.S. Grafika będzie wymieniona na GTX-a 1070.

hmm brałbym jednak nowy. W tym budżecie można dostać Acera albo jak ciut dopłacisz to taki Lenovo:

ma naprawdę fajne kolory i te wąskie ramki to ogromny plus

Nie bierz używanego. Nie masz pewności ile godzin na chodzie ma za sobą, nowy sprzęt to nowy sprzęt. Monitor i tak z założenia kupujesz raz na ileś tam lat. Ja ogólnie mam dość dobre doświadczenia z iiyamą, sam zresztą mam ich monitor w domu, w pracy też miałem okazję korzystać. Są spoko, nie miałem z nimi problemu, raczej bezawaryjne. Tzn. iiyama i tak daje gwarancję na bad pixele, więc pewnych wad technicznych można uniknąć, ale mnie się jeszcze nie zdarzyło, żeby było coś nie tak.

Ale do rzeczy. Gdybym miał polecić jakiś konkretny model, to po krótkim researchu zdecydowałbym się na to:

iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

Jest WQHD (warto dołożyć trochę do monitora, właśnie ze względu na rozdzielczość, nie oszczędzaj na tym). 27" - nie wiem czy nie za dużo, ale wierz mi, że WQHD na małym monitorze nie miałoby większego sensu. W mniejszych spokojnie starcza FHD. Matryc IPS i jeśli nie jesteś wytrawnym graczem, któremu potrzebne jest jakieś kosmiczne odświeżanie lub czas reakcji, to kieruj się właśnie w stronę IPS. Po prostu lepsza jakość obrazu, szersze kąty widzenia itd.

No i regulowana stopka. Ogólnie radziłbym zwracać uwagę na takie detale, bo fizyczna regulacja sprzętu często się przydaje. Chodzi po prostu o komfort użytkowania, trochę też o zdrowie, bo odpowiednia pozycja przy kompie ma spore znaczenie dla kręgosłupa między innymi. W kwestii zdrowia, w tym modelu też masz Flicker-free (niweluje migotanie, redukuje niebiesko światło). Ale to już jakby nieco wykracza poza wymagania, jakie przedstawiłeś :slight_smile:

Mam nadzieję, że cokolwiek pomogłem. Daj potem znać co w końcu wybrałeś :slight_smile:

@TomalloWK Najprawdopodobniej wezmę tego Asusa, jeżeli mi się nie spodoba, oddam i wezmę Lenovo.

@foxu iiyamke bym wziął, gdyby była te 300 zł tańsza :slight_smile: Chociaż jest jedna oferta z Allegro: http://allegro.pl/monitor-led-iiyama-prolite-xub2792qsu-b1-ips-black-i7364960181.html, tylko pytanie, czy jest sens? Niby jest możliwość zwrotu w ciągu 14 dni.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy opłaca się kupować monitor z Outlet-u? Znalazłem kilka monitorów właśnie z Outlet-u (w stanie dobrym lub bardzo dobrym):