Pól godziny temu zaniepokojony zapachem spalenizny sprawdziłem podzespoły i zasilacz, otóż był on bardzo, bardzo ciepły prawie gorący, wyłączyłem całość z listwy i małżonka potwierdziła nieprzyjemny zapach spalenizny w pokoju(zdążyłem sprawdzić temp podzespołów i wynosiły 40-50C). Zasilacz Logic 510. Posłużył lat cztery, dobrze, że nic się nie zjarało.
Proszę o pomoc w wybraniu nowego zasilacza. Komp FX 6300, płyta główna Gigabyte (nie widzę oznaczenia ale 4 lata temu niby z tych lepszych), GF 750 Ti. ( jest pomysł zakupu rx 570/580, ale teraz się oddalił).
W innym temacie gdzie nie chciałem się już brzydko podczepić zaproponowano takie coś. https://www.x-kom.pl/p/364864-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-600w-vero-m2-bronze.html
Wiadomo jak coś taniej i ok to biorę - pytam bo się za nic na tym nie znam.
Dziękuje za pomoc.
Procek z 95
Karta max 150 (po wymianie), obecnie mniej.
reszta 50
Wyjdzie z 300 W
Dawniej czytałem, że sprawność najwyższa jest około 50% obciążenia.
Wychodzi wiec na 500 lub 600, zestaw kilka lat ma, nie ma co szaleć, ale niech będzie te minimum z 80+, bo żona weźmie rozwód jak drugi raz będziesz chciał ją spalić Jak dołoży “za spokojny sen” do bronze, silver, gold, to bierz jakaś 500 najtańszą z nich.
PS. Zobacz dobrze płytę, czy jakieś kondensatory, złącze(a) od zasilacza nie poszły. Może się oakzać, że poszło jakieś przepięcie….
Od kilkunastu dni zasilacz działa wzorowo, jest bardzo cichy - wzrosła liczba fps czyli z poprzednim było bardzo źle od dłuższego czasu. W razie problemów będę informowal.