Nowy zasilacz, do zestawu z FX 6300

Dzień dobry,

Pól godziny temu zaniepokojony zapachem spalenizny sprawdziłem podzespoły i zasilacz, otóż był on bardzo, bardzo ciepły prawie gorący, wyłączyłem całość z listwy i małżonka potwierdziła nieprzyjemny zapach spalenizny w pokoju(zdążyłem sprawdzić temp podzespołów i wynosiły 40-50C). Zasilacz Logic 510. Posłużył lat cztery, dobrze, że nic się nie zjarało.
Proszę o pomoc w wybraniu nowego zasilacza. Komp FX 6300, płyta główna Gigabyte (nie widzę oznaczenia ale 4 lata temu niby z tych lepszych), GF 750 Ti. ( jest pomysł zakupu rx 570/580, ale teraz się oddalił).
W innym temacie gdzie nie chciałem się już brzydko podczepić zaproponowano takie coś.
https://www.x-kom.pl/p/364864-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-600w-vero-m2-bronze.html
Wiadomo jak coś taniej i ok to biorę - pytam bo się za nic na tym nie znam.
Dziękuje za pomoc.

Procek z 95
Karta max 150 (po wymianie), obecnie mniej.
reszta 50
Wyjdzie z 300 W

Dawniej czytałem, że sprawność najwyższa jest około 50% obciążenia.

Wychodzi wiec na 500 lub 600, zestaw kilka lat ma, nie ma co szaleć, ale niech będzie te minimum z 80+, bo żona weźmie rozwód jak drugi raz będziesz chciał ją spalić :wink: Jak dołoży “za spokojny sen” do bronze, silver, gold, to bierz jakaś 500 najtańszą z nich.

PS. Zobacz dobrze płytę, czy jakieś kondensatory, złącze(a) od zasilacza nie poszły. Może się oakzać, że poszło jakieś przepięcie….

Coś będzie spuchnięte ? Poznam od razu ?

Bój się Boga komputerowego człowieku, zasilacze które nie są na liście 80+, stfu. Każdy Adam Słotowy może takie robić.

Rozsądnym minimum będzie co najmniej 400W w Bronze.
Wystarczy to:

A jeżeli chcesz uporządkować fajnie kable w obudowie (np. masz taką z oknem) to ten, który Ci podano jest jak najbardziej super.

Sprzedawca powinien weryfikować certyfikaty sprzedawanego towaru, bo chyba o to chodzi?

400 W bronze będzie za słabe, może 450, ale i tak musi posprawdzać linieżeby nie szedł na 70%+.
Obciążenie->temperatura-> żywowtnosć

Tak, okopcone, stopione, spuchnięte. poświeć latarką i tyla;)

Mocniejszego nie potrzebujesz do tego zestawu.

Ok ale ten jest niemodularny, z takich to i 450W są co mu wystarcza.

W polodnie idę kupić . Koledzy to który :upside_down_face:

Jak masz wolny hajs to SilentiumPC Vero 600 jak nie chcesz dużo wydawać to ten Aerocool co podałem.

Sprezentowano mi Corsair VS 550. Darowanemu … Ale sam się zorientowałem że certyfikatu nie posiada .

Będzie jak najbardziej w porządku :wink:

dzięki

Od kilkunastu dni zasilacz działa wzorowo, jest bardzo cichy - wzrosła liczba fps czyli z poprzednim było bardzo źle od dłuższego czasu. W razie problemów będę informowal.