Nowy zestaw komputerowy

CZOŁEM
Przymierzam się do zakupu nowego sprzętu komputerowego.
Sprzęt będzie mi służył raczej rozrywkowo - do odstresowania się po pracy przy gierkach :slight_smile:
Planowałem budżet do 2500 zł (zdaję sobie spraw, że nie jest to kwota za który kupię wypasiony gamingowy sprzęt, niemniej nie chcę jej przekraczać).
Na podstawie poleceń złożyłem do tej pory sprzęt o następującej konfiguracji:

Procesor Intel Core i3-8100, 3.60GHz, 6MB, BOX
Płyta główna MSI B360M PRO-VDH
Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 V2 550W
Karta graficzna XFX Radeon RX 580 GTS XXX OC+, 8GB GDDR5, DVI-D, HDMI, 3xDP, BOX (rozważałem jeszcze RX 570 Armor lub GTX 1050Ti ale od znajomego dostałem info, że RX 580 jest zdecydowanie lepszym wyborem niż 2 ww.)
2x Pamięć GoodRam IRDM, DDR4, 8 GB,2400MHz, CL15
Dysk SSD Apacer AS350 Panther 512GB SATA3 2,5" (560/540 MB/s)
oraz HDD Seagate 500GB 7200obr. 32MB (jako magazyn na pliki,filmy itp przełożony z poprzedniej stacjonarki)
Obudowę chciałbym zostawić ze starego sprzętu. Nie pamiętam modelu, ale jest przewiewna i idealnie pasująca do biurka :slight_smile:

Czy moglibyście wyrazić opinie nt. tego zestawu. Co polecacie w Nim zmienić, co według Was mógłbym wybrać zastępczego zamiast tego co już wybrałem.

DODATKOWO

Jestem posiadaczem https://www.x-kom.pl/p/203458-notebook-laptop-156-lenovo-g50-30-n3530-4gb-500gb-dvd-rw.html#Opis <- tej bestii. Służy mi ona do multimediów domowych, natomiast z racji wieku chciałbym zmienić w niej dysk na SSD (podejrzewam, że też na takiego samego SSD którego wybrałem do stacjonarki + upgrade RAM z 4 do 8 GB.

Czy według Was jest to opłacalna inwestycja? Laptop jest w stanie perfekcyjnym więc na pewno nie będę się z Nim rozstawał przez najbliższe pare lat, niemniej pytanie czy opłaca się jeszcze w niego wkładać kasę, czy może sprzedać to co mam (podejrzewam, że z 500-600 zł bym wziął za niego) i kupić coś polesingowego fajnego.

Dziękuję za odpowiedzi :slight_smile:

Jeśli faktycznie jest w pełni sprawny, to tak. Dysk SSD da mu drugie życie.

1 polubienie

Rozważyłbym procek z większą liczbą wątków, Intele sa per drzeń wydajniejsze, ale 4 watki nie sa mega przyszłościowe…

Kupiłeś nienajgorszy netbook, 4 rdzenie i to akurat plus, Ram chyba wlutowany i nie ma slotu, ale bez paniki :slight_smile: Wrzuć sam SSD z 240 GB za 150 zł , 500 GB to przerost formy - nie będziesz tam 50 GB gier trzymał, najtańszy i pochodzi ze 3 lata spokojnie:)

Sugeruję zestaw w takiej postaci:

Do laptopa jak najbardziej dysk SSD się nada, wystarczy SU650 za 130zł, a będzie hulał.

Wymiana dysku na SSD w samym laptopie będzie już sporym plusem.

Ram musisz wybrać identyczną jaką posiadasz nie koniecznie tej samej firmy.