Nowy zestaw nie startuje


(Manitou85) #1

witam

zlozylem nowy zestaw ze sklepu Esc.pl

plyta -asrock a770de+

procesor-Athlon II 240

pamiec- g.skill 2 x 2gb

dysk-samsung 500gb

grafika-asus 9600gso

ngrywarka-samsung

zasilacz-ocz fatal1ty400W

obudowa-elite330k

wiec tak,po wlączeniu wiatraczki sie krecą ale monitor nie reaguje,zadnych dzwiekow,to co zrobilem do tej pory to:

grafike sprawdzilem w starym kompie i dziala,dysk takze podlączylem do starego kompa, zrobilem partycje,format i zainstalowalem xp czyli dysk ok,z nowego kompa wyjąlem takze jedną kosc pamieci i dalej nic,wyjąlem na kilka minut baterie od biosu i dalej nic,monitor mam jeszcze stary crt ale podlączylem go do nowej grafiki przez przejsciowke,zresztą do starej karty tez tak mam teraz podlączone.

prosze was o pomoc.

pozdrawiam


(MaRa) #2

Wszystko dobrze podłączone? Płyta główna ma dwa kable zasilające, jeden płaski a drugi z kwadratową końcówką. Karta graficzna też często powinna być dodatkowo zasilana.


(PWmeess) #3

No to jeszcze Ci został do sprawdzenia procesor i płyta :slight_smile:

Ostatnio mój znajomy miał podobny problem (komp nie uruchamiał się i nie wydawał żadnych sygnałów - choć powinien) - w serwisie mu nawet płytę zmienili na nową - komputer dalej nie ruszył... winny okazał się procesor, po wymianie wszystko ładnie działa do dziś :slight_smile:

Jeśli wszystko masz dobrze podłączone, to raczej jest uszkodzony któryś z tych elementów których nie sprawdziłeś...


(Emilmlo) #4

Wyjmij kartę oraz ram i uruchom kompa, wtedy powinien być pisk.


(Manitou85) #5

przepraszam wszystkich za zamieszanie,zapomnialem podlączyc dodatkowe zasilanie do plyty :oops: komp juz startuje ale mam inny problem,postanowilem inaczej podzielic dysk no i zrobilem nową partycje,format i instalator po przekopiowaniu plikow standardowo robi restart po czym pokazuje sie logo windowsa,chwile wczytuje i nastepuje zawieszenie kompa przez co nie moge dokonczyc instalacji xp i moje pytanie jest takie, co moze byc tego powodem?


(Erufenrito) #6

A sterowniki do dysku SATA zainstalowane ?


(Manitou85) #7

ale to jest nowy dysk,dopiero instalatorem windows utworzylem partycje,sformatowalem i wlasnie podczas instalacji xp nastepuje zawieszenie przez co nie moge dokonczyc instalacji.


(Erufenrito) #8

Ale te sterowniki instaluje się przed instalacją XP'ka ponieważ XP nie wykrywa dysków SATA.


(Emilmlo) #9

Ale u niego instalator wykrywa dysk, XP'ek zintegrowany z SP2 lub 3 ma już sterowniki do kontrolera SATA, ale nie do wszystkich kontrolerów.


(Manitou85) #10

mam windowsa mx6,

ale teraz sie podlamalem bo podczas wlączonego kompa wyskoczyla mi jedna kosc pamieci,nawet nie pytajcie jak to sie stalo tylko prosze was o odpowiedz czy spalilem plyte bo komp zgasl i juz go nie moge wlączyc.

ok,wyjecie baterii i chwilke odczekalem i komp wstal :))

pozdrawiam

-- Dodane 08.10.2009 (Cz) 20:48 --

panowie potrzebuje jeszcze pomocy, a wiec podlączylem nowy dysk pod starego kompa i zainstalowalem windowsa mx6 ale w nowym kompie w kolko startuje plansza ze "przepraszamy ze windows nie zostal prawidlowo ....ble,ble,ble i zaden tryb nie dziala takze awaryjny,caly czas startuje w kolko,poradzcie mi co zrobic.

pozdrawiam