Nowy złożony PC, nie działają tylne i przednie porty oraz przycisk startowy szybko miga

Dobra, ale serio wszystko jest podpięte gicuś glancuś, serio xD Mysle ze debil moglby nie umiec podpiac pinow gdy sie ma wszystko podpisane, robilam wedlug instrukcji i sprawdzalam wszystko 10000x razy. Tak podlaczam monitor do hdmi od karty graficznej, w innym wypadku monitor by nie pokazal obrazu (moja plyta glowna nie ma grafiki)

Napiszę co ja bym w takiej sytuacji zrobił. Wyjąłbym manele z obudowy i złożyłbym kompa na stole (uwaga aby pod płytą nie było niczego przewodzącego). Przy okazji pooglądał czy nie widać na laminatach jakichś uszkodzeń, spalenizny wygięć etc. Podpiąłbym tylko to co niezbędne. Czyli zasilanie, JEDEN moduł RAM, i wentylatory. Bez dysku, bez zewnętrznych USB, lampek etc. Do uruchomienia piny wyłącznika można zewrzeć małym wkrętakiem. Jeśli nie ruszy, to zajrzałbym czy procesor nie ma powyginanych pinów. Jeśli jest ok, to zmieniłbym zasilacz na inny. Jeśli nadal nie ruszy to wymieniłbym kartę graficzną na inną. Jeśli nadal nic, to trzeba użyć innego cpu.

Może to jest podobny problem jak tutaj [SOLVED] - Blinking power LED on LGA1700 build ? | Tom's Hardware Forum

Obraz pojawiał się dopiero po włączeniu się Windows. Nie było można wejść do uefi/bios. Okazało się, że płyta główna wysyła ekran usefi/bios tylko do złącza zintegrowanej karty graficznej a nie dedykowanej.

Nie masz w procesorze zintegrowanej karty graficznej, Windows jeszcze się nie włącza bo też go nie masz. Możliwe że utyka na jakimś komunikacie z usefi/bios, którego po prostu nie widzisz.

Osoba, która opisuje ten problem, rozwiązała go poprzez aktualizację oprogramowania firmware karty graficznej.

A jak to ma zrobić, skoro procesor nie ma zintegrowanej GPU? :wink:

Może po prostu w takim przypadku mimo to nie wysyła nic na dedykowaną. Zgaduję, jak to w takich sytuacjach, metoda eleminacji.

Hmmm… może jeszcze spróbowałbym włożyć pendrive z instalką Windows i może po chwili wystartuje do instalatora. Po zainstalowaniu już będzie łatwo.

Jak nie, to trzeba przełożyć grafikę do innego komputera i tam przeprowadzić aktualizację firmware licząc na to, że to był ten problem.

Miałem też taki przypadek, gdy płyta obsługiwała mój procesor ale wymagała aktualizacji biosu. Inaczej nie startowała. Wtedy zamówiłem płytę wraz z usługą aktualizacji. W sklepie wystartowali ją na starszym procesorze, zaktualizowali i wysłali mi już z nowym biosem.

Płyta na stół, kładziesz na karton od płyty, wpinasz tylko grafikę, zasilanie i jedną kość RAM. Nic więcej. Monitor do grafiki i zwierasz śrubokrętem, pilniczkiem, długopisem czym tam chcesz zasilanie. Patrzysz czy się pokaże coś na ekranie, czy ruszają wentylatory.

Jeśli brak obrazu, można spróbować włożyć grafikę ze starego PC. Ewentualnie zasilacz, RAM, jeśli też DDR4.

Jak nie startuje, mimo tych prób. Zdjąć chłodzenie, wytrzeć pastę, zdjąć CPU, lupa w łapę, albo aparat i dokładnie obejrzeć slot procesora. Może wygięty styk (bardzo częste), może dostało się trochę pasty i w zależności od jej rodzaju, izoluje/robi zwarcie.

Obudowa jest przystosowana do poprowadzenia przewodów z drugiej strony, bardzo niechlujnie zmontowany ten PC. Sugeruję po dojściu co stanowi problem, ładnie ułożyć przewody, co poprawi wentylację i dostęp do płyty, a także lepiej wygląda. Przewody zasilania oraz wszystkie inne wprowadza się w te otwory, prowadzi z tyłu i wyjmuje jak najbliżej złącza.

To czy działa grafika, łatwo sprawdzić. Potrzebny jest pendrive z diodą i dowolnym systemem. Trzeba podłączyć i uruchomić sprzęt. Jeśli dioda zacznie migać, to oznacza, że próbuje coś doczytać z pendrive. W takim przypadku musi działać CPU I RAM.