Siema. Złożyłam ostatnio nowego Pcta, wszystkie podzespoły zamontowałam poprawnie, trochę się męczyłam z kablami ale ostatecznie wszystkie dobrze podpięłam według instrukcji. Problem jest taki, że jak uruchamiam komputer to tylne i przednie porty nie działają kompletnie. W dodatku dioda przyciski start miga bardzo szybko na biało. Wentylatory, chłodzenie idą normalnie i karta graficzna się świeci (jest rgb).
Co już zrobiłam, żeby naprawić ten problem:
próbowałam włączyć pc z tylko jednym ram
wyjęłam baterie BIOS i włożyłam z powrotem
włączyłam bez karty graficznej
rozłożyłam wszystko i zamontowałam drugi raz, uważnie popatrzyłam na kable, docisnelam piny
NIC NIE POMOGŁO
Monitor, klawiatura, myszka itd działają na innych urządzeniach.
Mój sprzęt:
Płyta główna Asus Prime B760m-a wifi d4
Karta graficzna Palit GeForce RTX 4060ti Dual
Procesor Intel Core i5 12400F
Dysk SSD Kioxia Exceria G2 1TB
Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5
Obudowa Endorfy Signum 300 Air
Zasilacz Endorfy Vero L5 bronze 700w
Pamięć RAM Viper Steel DDR4 32GB
Jeżeli komputer się nie uruchamia, to odepnij światełka i dodatkowe wiatraki. Zostaw tylko wiatrak na procesorze. Resztę chłodzenia podłączysz jak płyta zacznie działać. Wszystko co jest podpięte pod porty usb na płycie, jest podejrzane. Porty usb z przodu obudowy można podpiąć za pomocą wtyczki lub kabelka zakończonymi pojedynczymi kabelkami, zależy od producenta obudowy. Odepnij wszystko co masz podpięte do usb w pobliżu przycisku zasilania, wszystko. Na start podepnij wszystkie klawiatury i myszki pod porty z tyłu płyty.
Dioda przycisku start nie powinna mrugać, odepnij ją, przynajmniej na czas testów.
Procesor nie ma grafiki wbudowanej i do startu niezbędna jest karta graficzna. Monitor musisz podpiąć do katy graficznej, nie do płyty.
Generalnie podepnij jak najmniej dodatkowych rzeczy jak tylko się da. Jak ruszy będziesz je podpinać po kolei i dowiesz się co blokuje uruchomienie komputera.
Żadne porty nie dzialają ani z tylu ani z przodu, ani od karty graficznej ani od plyty, mam myszke klawiature na usb, monitor hdmi wejscie tez nie dziala niewazne gdzie dawałam (czy od strony plyty czy od karty). Wszysdtkie te rzeczy dzialaly na starym PC i dzialają na laptopie
Zrób tak jak napisał @GreenB, odłącz wszystko, dysk też, zostaw tylko jeden moduł pamięci, kartę graficzną z wpiętym monitorem i kabelek do przycisku do włącznika. Jeżeli sprzęt ruszy, tj pojawi się coś na ekranie, to podłącz dysk i inne jedno za drugim włączając przy każdym dodanym elemencie.
To jest najlepsza metoda, żeby zdiagnozować problem typu „diody się świecą, wentylatory pracują ale komputer nie startuje, czarny ekran”
Czy Tobie chodzi o to, że cały komputer nie działa? Po prostu się nie uruchamia a jedynym objawem jest migająca dioda zasilania? Czy ona miga w jakiś konkretny sposób? Np dwa wolne trzy szybkie? Czy słychać jakieś piknięcia?
Komputer sie uruchamia, wentylatory sie kreca, chlodzenie sie kreci, no odpala sie normalnie tylko hdmi z tylu nie odbiera monitora ani usb zadne nie dzialają (np do myszki czy klawy). No i dioda miga, jak wlącza to od razu miga bardzo szybko nieustannie, w jednym rytmie. Nie slychac pikania.
Wyjelam wszystko tak jak mowiliscie w sensie zostailam jedno ram, karte, wyjelam dysk, odlaczylam wentylatory itd, i dalej nie wykrywa monitora ani zadnego usb + miga dioda. Ogolnie to w instrukcji pisze ze migający led przycisku startowego oznacza sleep mode, ale jakim cudem by moglo do tego dojsc xD
Ten nowy PeCet - części do niego kupowane były w sklepie czy kupiłaś od kogoś? Jakieś podzespoły ze starego PeCeta zostały? np. stary zasilacz bo to on jest najbardziej podejrzany? Masz jakiś inny aby podmienić na próbę?
To jest nowy pc, nowe czesci kupione i zamowione przez morele.net.
Przypominam to są moje czesci:
Płyta główna Asus Prime B760m-a wifi d4
Karta graficzna Palit GeForce RTX 4060ti Dual
Procesor Intel Core i5 12400F
Dysk SSD Kioxia Exceria G2 1TB
Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5
Obudowa Endorfy Signum 300 Air
Zasilacz Endorfy Vero L5 bronze 700w
Pamięć RAM Viper Steel DDR4 32GB
Zauwazylam jednak, ze jak wkladam kabel zasilacza do pcta (do zasilacza na dole) to dziwne dzwieki idą, mam 2 kable zasilacza i w starym mniej trzeszczy jak sie wklada, ale jest to niepokojące. Dlatego moze wadliwy zasilacz jest i stad problem z zasileniem plyty glownej? Tak czy siak, chyba pojde z tym pctem do serwisu bo juz nie mam jak i co juz sprawdzic/zmienic.
wyslalam wczesniej link do imgur i tam jak klikniesz to jest seria zdjec kazde z bliska to nie jest jedno zdj calego pcta, wystarczy kliknac i beda wszystkie zdj.
tak to jest ta plyta asus. Miejsca ktore oznaczyles to, obok zasilacza po prawej nizej jest usb, a to wieksze to karta graficzna tylko kable leza brzydko, bo w zestawie byly 2x piny do karty a moja karta potrzebuje jednego