Mam tam konto i przyszedł mi rachunek, wszystko jest ok… ale jedno mnie trapi. Mój nr rachunku jest 10 cyfrowy, w drugim moim koncie w PKO jest on 28 cyfrowy. Stąd moje pytanie czy tak ma być ? Czy to może jest jakiś “wewnętrzy” nr racchunku dla citibanku, może on być urzywany do przelewów z innych banków ? Ma ktoś o tym jakieś informacje ?
Numery rachunków mają - zgodnie z normalizacją unijną - 26 cyfr, gdzie 24 cyfry są numerem konta, a dwie początkowe są identyfikatorem banku
Wszelkie odstępstwa są odrzucane przez systemy
TaOs w tej sytuacji, robiąć/przyjmująć przelew, nie musisz się martwić. Tam gdzie pieniądze mają dojść - dojdą Wszelkie inne zapisy są stosowane przez system danego banku
czyli do tych cyfr muszę dodać jeszcze identyfikację banku ? -> 16 ostatnich / pierwszych cyfr ?
PS: Boże czasami sam siebie zadziwiam swoją niską spostrzegawczością Tak jak pisałem trzeba dodać ten identyfkator przed tymi 10 cyframi, a teraz najlepsze. Miałem wszystko wyszczególnione wraz z tym 26 cyfrowym kodem na odwrocie rachunku za dany miesiąc… poprostu usiąść i płakać :evil:
Citibank realizując wszelakie potwierdzenia i wyciągi nie podaje pełnego nr Twojego konta ze wzgl bezpieczeństwa, czyli ten 10 cyfrowy czy inny indetyfikuje Cię, ale wysyłając poczta, czy w kazdym bankomacie podaje Ci nr skrócony…
Ale realizując przelew musisz podac pełny nr 26 cyfrowy
JackD : 2 posty wyżej pisze że problem jest już rozwiązany, a co do tego że nie podaje pełnego to się nie zgodzę. Poprostu na 1 stronie wyciągu jest podany sam nr konta, a na drugiej numer konta i nr w formacie NRB (czyli ten standardowy 26 cyfrowy)