Nvidia 740M vs. 630M Która lepsza?

Witam.

Mam kartę graficzną 740M która ma 2GB pamięci i 64bit szynę i 630M tez 2GB i 128bit szynę … która lepsza ? 

740m jest lepsza ale oby dwie do gier się za bardzo nie nadają

a powiedzcie mi dlaczego jak gram na baterii to mam np: 40FPS a jak podłącze laptop do ładowarki to mam 60FPS ? dlaczego tak jest ?

Nie idzie ustawić tak żeby na baterii było też tak samo ? 

GT 740M powinna być wydajniejsza, mimo 64 bitów. Ma pełno innych lepszych parametrów. Grafika ta nadaje się do grania, jeżeli nie przeszkadza Ci granie z średnimi lub niskimi detalami, minimalnymi (25 - 30) FPSami dla płynności rozgrywki. Najlepiej mieć matrycę o rozdzielczości 1366x768, mimo że możesz sobie zmienić rozdzielczość gry na niższą przy matrycy o rozdzielczości nawet sporo wyższej.

Jeżeli chodzi o baterie to albo jest to problem trybu oszczędzania energii przy baterii (da się wyłączyć), albo problem którego nie rozwiążesz tak łatwo. Jeżeli dobrze pamiętam grzebałem długo w przypadku swojego laptopa z ustawieniami zasilania, powyłączałem oszczędzanie energii czy niepełne wykorzystanie procesora, grafiki, a i tak gry chodziły wolniej, ale dłużej/inaczej nie próbowałem.

Pozdrawiam.

http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GT-740M.89902.0.html

Jak widać na niskich przeważnie daje rade, czasem na średnich.

Laptop to Asus R751L (i5 4200U 4GB ram ale rozszerzam do 12GB karta właśnie ta 740M i jest to 17 cali :) 

To tak procesory “U” undervolted nie nadają się do gier. Druga sprawa 12GB RAM nikomu nie jest potrzebne nawet najbardziej wymagający mają 8GB. 17 cali wysoka rozdzielczość, gry, grafika laptopowa i nie ma grania.

Lepiej napisz ile masz do wydania. I czy jesteś pewien, że potrzebujesz laptopa?

Mam już Laptop … kupiłem go. Procesor jak najbardziej pracuje dobrze i mi starczy. Ram dlatego tak dużo ponieważ pracuje w Photoshop i muszę mieć dużą pamięć. 

17 cali ponieważ chciałbym coś widzieć a nie jakieś mrówki malutkie … Dotychczas pracowałem na stacjonarnym z monitorem 23 cali to nie przerzucę się na 15 bo to jest śmieszne …

Muszę pogrzebać coś w tym systemie żeby normalnie na baterii działał tak samo szybko jak i na kablu. 

U mnie jest 630m w Z580. Niestety w gry za dużo nie gram ale radzę uważać gdzieś tak za rok sprawdzaj temperatury przez “HWMonitor” zwłaszcza grafiki. Ja swojego wyczyściłem bo nie dałem rady grać nawet w CS na zintegrowanej. Nie mówiąc o dedykowanej. Temperatury w stresie dochodziły do 82C!

Z kartami Nvidii jest tak, że pierwsza liczba to proces technologiczny, a druga oznaczenie wydajności w rodzinie. Zwykle karty z większą drugą liczbą będą szybsze od nowszych kart z mniejszą.

No okej. Czyli żeby grać na ej karcie 740m to na jakiej rozdzielczości najlepiej grać?

I jak ustawić cały laptop żeby chodził z 100 % mocą?

Plan zasilania -> wysoka wydajność

Rozdzielczość 1280x800, 1366x768

wysoka wydajność mam na baterii i tak jak mówiłem … jak podłącze ładowarkę do lapka to mam skok z tych 40 na 90 lub więcej FPS-ów… 

A jak z temperatura pracy ?

GPU mam 33 CPU 35 w spoczynku … temperatury mam w porządku w stresie też okej o 10 czy 15 więcej więc jest lajt… ale jak ustawić wydajność na baterii porównywalna do tego jak na kablu  ? 

A masz ustawione, żeby uruchamiał z dedykowanym GPU?

tak mam ustawione tak Nvidia