Witam. Ostatnio grałem sobie na 1280x1024 na full detalach w Crash Time III. Pograłem może z 15 minut i rozdzielczość zmieniła się na 800x600 a gra przeszła do okienka. Wyłączyłem ją menedżerem zadań i spróbowałem zmienić rozdzielczość, ale nie dało się. Dopiero za 2 razem mi się udało, na początku suwak się nie przesuwał. Pomyślałem że to coś z kartą graficzną i programem GPU-Z sprawdziłem temperaturę, wynosiła 76 stopni. Komputer zostawiłem na całą noc z pulpitem i dzisiaj patrze a tam temperatura 70. Czy te temperatury są normalne? Żeby w stanie spoczynku karta miała 70 stopni? Dodam że komputer stoi w garażu gdzie temperatura wynosi około 20 stopni. Z góry dzięki za pomoc.
Jaka to karta dokładnie? Temperatura trochę za wysoka jak na pracę bez obciążenia.
Ta karta ma pasywne chłodzenie? Oczyszczałeś ją z kurzu?
Nie wiem nic o tej karcie. Nie czyściłem jej.
– Dodane 12.06.2010 (So) 8:48 –
Trzeba będzie rozkręcać budę? Pytam bo mam dosyć ciężki dostęp do niej.
Jak masz ją wyczyścić to musisz rozkręcić obudowę. A jeżeli mówisz o trudnym dostępie to może komputer nie ma dobrej wentylacji powietrza, bo jest gdzieś zamknięty?
Możliwe. Jest w biurku, mam dostęp tylko do przycisków włączania resetowania i stacji dysków. Biurko ma z tyłu deskę.
Mam taką samą kartę w komputerze stacjonarnym i w stresie nie przekracza 55*C .
Żeby się dostać do GPU kary musisz odkręcić 4 śrubki od spodu karty następnie delikatnie “machać” radiatorem i powinien odejść .
Sprawdź w jakim stanie jest pasta termo przewodząca o ile w ogóle jest :]
Yyy… To znaczy? Mam tą kartę wyjąć?
Tak .