Witam wszystkich piszę tutaj ten temat bo mam problem z karta graficzną ostatnio grzebałem w kompie i zobaczyłem , że w karcie graficznej nie mam STEROWNIKÓW zainstalowanych więc pobrałem do Nvidia GeForce FX 5200 sterowniki i zainstalowałem
zobaczyłem , że wszystko pięknie działa to podkręciłem troszkę kartę graficzną i po 3 dniach fajnej zabawy w internecie następnego dnia rano chciałem odpalić kompa a mi wyskoczył błąd typu coś tam “Częstotliwość” “zarządzanie Energia” i było odliczanie do 20s po upływie monitor się jakby wyłączał , ale poradziłem sobie z tym problemem , ale powstał kolejny typu po zalogowaniu się na profil w windowsie po 10 może 20sekundach komputer się automatycznie ZACINAŁ i tak w koło tylko na TRYBIE AWARYJNYM działał normalnie , ale z tym problemem też sobie poradziłem odinstalowałem STEROWNIKI i o to mój problem miałem kartę graficzną Nvidia GeForce FX 5200 odinstalowałem sterowniki Panel sterowania > Dodaj usuń programy / Nvidia <— i skasowałem w ten sposób sterowniki od Nvidi i komputer zrestartowałem i w ogóle nie mogę teraz zmienić rozdzielczości ekranu na inny tylko suwak stoi na 800 na 600 pikseli i nie da się go ruszyć a i komputer chodził strasznie wolno , więc chciałem zainstalować na nowo Sterowniki , i wchodzę mój komputer>prawy>właściwości>sprzęt>menadżer urządzeń i patrze nie ma w ogolę kart graficznej to chciałem zainstalować ją kreator dodawania sprzętów > wyszukaj i zainstaluj automatycznie> biorę karty graficzne i teraz właśnie nie widzę “Nvidia GeForce FX 5200” tylko jakieś ATI Technologies INC no to zainstalowałem byle jakie bo nie znam się na tym , no i zainstalowało niby ale piszę , że "Nie można uruchomić tego urządzenia"■■■? no to dalej patrzę w menadżer urządzeń i widzę , że niby jest zainstalowana , ale jakoś inna ikona i znak wykrzyknik na żółto koło tego więc nie wiem co zrobić jak mam przywrócić KARTĘ GRAFICZNĄ Nvidia GeForce FX 5200 , żebym widział w Menadżerze urządzeń ?? Format też nie pomógł
No odinstalowałem ten sterownik i instaluje tamten . Coś mam jeszcze potem zrobić??.
– Dodane 06.04.2011 (Śr) 22:34 –
No panowie zrobiłem tak jak mówiliście pokazało mi się Nvidia GeForce FX 5200 ale po zrestartowaniu komputera . komp się już nie włacza jakby zacina się a nawet nie zalogowałem się jeszcze to jak mi teraz doradzicie ?
– Dodane 07.04.2011 (Cz) 0:18 –
Dobrze wygląda to teraz tak , że jak widzicie na pokazanych poniżej Obrazach widać mam Nvidia GeForce FX 5200 , ale jak zresetuje się komputer to potem się nie włącza tylko zacina się jakby i muszę wejść przez ostatnie działające ustawienia da się coś na to poradzić wczoraj już formata robiłem i nie pomogło.
Chipset to jest Kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej (USB)??
bo biorę kreator dodawania sprzętów wyszukujeKontroler uniwersalnej magistrali szeregowej (USB) i klikam dalej i pisze “Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)”,albo
Sprzęt nie został zainstalowany,ponieważ kreator nie może odnaleźć wymaganego oprogramowania. To chyba są złe sterowniki
Mam wątpliwości do sposobu instalacji sterowników przez Ciebie . Przy sterownikach od chipsetu rozpakowujesz ZIP i uruchamiasz instalkę która instaluje sterowniki automatycznie nie trzeba nic dodawać przez kreator dodawania sprzętu, przy lanie rozapkowujesz ZIP i uruchamiasz plik winsetup.exe i on instaluje sterowniki analogicznie tak jak chipsetu, przy sterownikach audio również rozpakowywujesz ZIP i uruchamiasz setup.exe. Nie trzeba nic dodawać ręcznie
P.S kartę graficzną też dodawałeś przez kreator dodawania sprzętu ?
Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
Uzillo , trudny przypadek, jednak z tego co wyczytałem, zauważyłem że pisałeś o podkręceniu karty i problemy z włączeniem po tym. Być może twoja karta uszkodziła się ale nie aż do takiego stopnia żeby nie wyświetlać obrazu. Możliwe też że problemy powoduje stara płyta główna a dokładnie to stara wersja złącza AGP które pracuje w trybach x2/x4 a karta graficzna x8. Jeśli masz możliwość idź do znajomego i wypróbuj kartę u niego.
Czyli można być prawie pewnym że winowajcą jest płyta główna, nie jest ona w stanie poprawnie obsłużyć karty graficznej, być może uległa uszkodzeniu po “podkręcaniu”. System operacyjny można chyba wykluczyć, mówiłeś że reinstalowałeś system i nie pomogło. Jednak proponuje zaryzykować i zainstalować system od nowa zainstalować sterowniki w takiej kolejności jak podałem i ewentualnie spróbować starszych sterowników (ew. Omegi) . To było bardziej radykalne rozwiązanie, możesz też spróbować: odinstalować sterownik graficzny przez dodaj/usuń programy wyczyścić śmieci DriverCleanerem i CCleaner’em uruchomić ponownie komputer i zainstalować http://www.omegadrivers.net/index.php?o … &Itemid=90 to.
P.S Masz płytkę ze sterownikami dostarczaną razem ze sprzętem?
rozumiem że u kolegi sterowniki zainstalowały się poprawnie i nie było problemów ?
no płyt nie mam ze sterownikami . Tak u kumpla od razu wyczytało sterowniki.
– Dodane 07.04.2011 (Cz) 22:14 –
Panowie poradziłem sobie z Karta graficzną zainstalowałem stare sterowniki http://www.nvidia.com/object/winxp_2k_56.72.html właśnie te i działa wszystko tak jak wcześniej i zostaje mi tylko do zainstalowania Audio i chipset , jak coś mi nie będzie działało dam znać jeszcze o pomoc
Sprawdziłem i te co podałeś nie czyta tych sterowników na 100% więc może podacie inne sterowniki do mojej karty dźwiękowej i chipset’a? jak od karty graficznej pobrałem jakiś starszy typ sterowników i działa to może to samo w reszcie muszę zrobić hmmm? jak możecie podajcie a ja sprawdzę ;))