NVIDIA GeForce RTX 4060 a MSI 970A-G46 - czy to zadziała?

Witam mam takie pytanie. Chciałbym w niedalekiej przyszłości kupić kartę graficzną NVIDIA GeForce RTX 4060 do mojego „staruszka” tylko nie wiem czy jest sens, bo boję się, że ta karta nie pójdzie na tym moim wiekowym już sprzęcie. Pełną konfigurację mojego peceta podaję poniżej.

CPU: AMD Phenom II X6 1055T 2.8 GHz (Turbo Core 3.3 GHz, Cache 6MB L3) 125W

RAM: 8GB DDR3 1600 MHz (4x2GB Kingston HyperX)

MOBO: MSI 970A-G46 (wersja BIOS 1.11/1B)

PSU: Chieftec BPS-500S 500W 80Plus Bronze

OS: Windows 7 Ultimate 64-bit, ale mogę w razie czego zainstalować Windows 10 Pro 64-bit 22H2 (o Windows 11 nie piszę, bo wiadomo, że na tym „dziadku” nie pójdzie, poza tym brak sterowników dla tego sprzętu pod Windows 11)

GPU: obecnie ASUS R7 260X 2GB DDR5 z planami wymiany go właśnie na NVIDIA GeForce RTX 4060

Ktoś może mnie spytać, a dlaczego akurat RTX 4060, a nie np. RTX 2060 lub nawet GTX 1050 ? Odpowiadam - dlatego, że tylko RTX 4060 ma wystarczająco niski moim zdaniem pobór mocy (chyba coś około 115-120W z tego co pamiętam) żeby mój zasilacz i płyta główna to pociągnęły bez większych problemów. Poza tym RTX 4060 obsługuje DLSS 3/3.5, Ray Recontruction, Frame Generator, Path Tracing (nie tylko Ray Tracing), itd. , a chciałbym sobie właśnie pograć w gry z włączonym Path Tracing’iem, np. w Cyberpunk 2077, Alan Wake 2, Black Myth: Wukong, Quake II RTX (albo Quake II VKPT), Portal with RTX, itp… Nie oczekuję płynnej rozgrywki w rozdzielczości 4K czy nawet 1440p, zwykłe 1080p będzie aż nadto wystarczające dla mnie. Nie musi też być 120, 90 czy nawet 60 klatek na sekundę, jak będzie stabilne 30 klatek na sekundę to mi wystarczy, no powiedzmy jak spadnie od czasu do czasu do 25 klatek na sekundę to jeszcze to zniosę. Wszystko to oczywiście z włączonym DLSS 3/3.5, Ray Recontruction i Frame Generator, ale żeby był Path Tracing. Czy będę zmuszony aktualizować BIOS z wersji 1.11/1B którą mam obecnie do jakiejś nowszej ? Jeśli tak to do jakiej ? To mnie najbardziej przeraża, bo już raz sobie „narobiłem bigosu” przy aktualizacji BIOS’u na tej płycie głównej więc wolałbym uniknąć tej konieczności. A jeśli już będzie to konieczne to mam zapasową kość do tej płyty głównej z BIOS’em w wersji chyba 2.6 z tego co pamiętam więc powiedzmy, że mogę ją wlutować zamiast tej co mam obecnie z BIOS’em w wersji 1.11/1B. Czy wersja BIOS 2.6 będzie wystarczająca do tego RTX 4060 ? Czy jednak trzeba będzie wersji 2.7 lub nawet 2.8 do tej płyty głównej ? Ktoś z Was to sprawdzał/testował ? Czy to w ogóle będzie współpracować, w sensie RTX 4060 z MSI 970A-G46 ? Nie chciałbym wydać pieniążków i ich zmarnować, bo to nie jest tania inwestycja dla mnie bynajmniej.

Liczę na Waszą pomoc. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję. :slight_smile:

Twój sprzęt jest stanowczo za słaby do karty graficznej jaką zamierzasz tam wsadzić. Nikt nie ma pewności czy to pójdzie - teoretycznie powinno ale w praktyce bywa różnie. Wątpię czy ktoś testował takie coś w takiej konfiguracji - płyta główna z PCIe gen. 2 i grafika gen. 4, do tego zasilacz pracujący na granicy możliwości. Ja bym jednak poczekał i zebrał kasę na lepszy sprzęt.

Grafika powinna ruszyć, ale graty zmień chociaż na jakieś starsze i5-i7. Ten procesor jest odpowiednikiem i5-3470, za naprawdę niewielkie pieniądze kupisz trochę nowszą płytę. Do tej grafiki możesz kupić najtańszą płytę AM4 z chipsetem co najmniej B450 (do 300zł powinno się udać), i dowolny procesor Ryzen co najmniej 3 generacji (np. 3600-3600x jest świetnym wyborem ok. 250zł), jakiś ram DDR4 i już da się spokojnie zagrać, a w przyszłości wymienić procesor na np. Ryzen 7 5700X3D (obecnie ok. 700zł).

ps. Już 800-900zł 7 5700X3D. :slight_smile:

@kramar99 Z tego co czytałem ten RTX 4060 ma pobór mocy około 115W, czyli dokładnie tyle ile mój obecny R7 260X więc myślałem, że zasilacz jakoś to jednak udźwignie. Fakt zasilacz nie jest najmłodszy lekko mówiąc, ale niektórzy z tego co czytałem w necie podobno odpalali tą grafę nawet na zasilaczu 450 W i nie było problemów.

Jeszcze takie pytanie - jeśli przyjąć maksymalną wydajność tej grafiki przy oczywiście odpowiedniej dla niej platformie na 100% to na ile procent swoich maksymalnych możliwości ta grafa by pracowała na moim staruszku ? Byłaby chociaż wykorzystana w 80% ?

@wasabi1084 Cenowo to co zaproponowałeś mi jaką platformę bazową do tej grafy nie wypada tak źle jak się spodziewałem - przy obecnych cenach i gigantycznej inflacji myślałem, że będzie jednak dużo gorzej, np. minimum 3000-4000 zł za samą platformę bazową pod tą grafę plus cena samego tego RTX’a, a tu około tysiąca za platformę plus cena grafy to może coś w przyszłości jednak zmodernizuję.

Podałem ci ceny używanych podzespołów, za nowe te kilka stówek trzeba by dopłacić.

Sugeruje jednak zrobić jeszcze inaczej. Kup tanią płytę na AM5 (CHIPSET B650), 400-500zł, do tego jakiś procesor z grafiką np. 8500G (700zł) i DDR5. Tak to będzie działać. Grafikę dokupisz sobie potem.

Będziesz mieć wtedy platformę na kilka lat. AMD długo wspiera tą podstawkę, płyty z AM4 wyszły mniej więcej w 2017 roku i do niektórych do dzisiaj masz nowe CPU, więc AM5 też pewnie będzie wspierany długo.

Zapas mocy będzie bardzo niewielki (jeśli w ogóle) - zależy jak wydolna w zasilaczu jest linia PCIe.