Kernel 6.2.x.x
Witam!
Zaktualizowałem system przy użyciu opcji wbudowanej w system. Niby wyłącza źródła z pliku sources.list. Dobrze „Włączę sobie, ok”. Aktualizacja ruszyła. Pobrało wszystko, wgrało wszystkie pakiety, usunęło przestarzałe, robię restart i tu boom, takie coś. System nie wstaje! ;( Co się mogło stać i jak to naprawić? Pewnie kernel i sterowniki grafiki…
[EDIT]
kernel 5.x w „advanced options” w GRUB’ie startuje. System zainstalpwany obok Win11.
Jak to odpalić? Nigdy tego nie robiłem. Jednak kiedy wybiorę z GRUB’a „Advanced Options”, a potem starszy kernel (tam mam 5.x) dalej nie pamiętam liczb wersji, to Kubuntu 23.04 startuje, ale:
bez tapety;
dziwnie długo;
no i nie wiem, czy tak można korzystać - chyba raczej nie, no nie? Chociaż jeśli masz do wyboru wersję jądra…
Dlugo startuje, bo pewnie kompiluje starszy kernel.
Halo
No i co?
Włączyłem Tryb awaryjny z kernelem 6.2.0.x. Pojawiło się menu na niebieskim tle. Wybrałem Network, potem dpkg. Potem resume i mogą mi kursor w lewym, gornym rogu. Tak wisii.
Czeka mnie reinstalka?
Kubuntu to nie jest na szczęście mój główny system, ale po co reinstalować… Myślałem, że pójdzie aktualizacja w trybie OTA (Przez narzędzie aktualizacyjne w systemie).
Daję Wam chłopaki *.zip’a z konfiguracją apt. apt.zip (60,0 KB)
Macie tam sources. List, konfigurację programu APT i inne pliki. Może ja coś nagrzebalem…
Dam też plik. lista_pakietow.txt (48,5 KB)
Sprawdźcie tu. Może coś ja mam namieszane. Zauważyłem jeszcze, że w tym starszym jądrem 5.19.x.x chyba nie pracuje mi własnościowy sterownik od Nvidii, ale mogę się mylić.
Kiedy wybieram pozycję z kernelem 6.2.0 w GRUB’ie, to próbuje się bootować, i ostatnia linijka to:
Tryb awaryjny z jądrem w wersji 6.2.0.x startuje. Po uruchomieniu pojawia się takie szare menu na niebieskim tle, jakbym instalował Win95 lub DOS’a
No dobra, bez żartów.
systemd.unit=user. Target
Dodać to do pliku:
/etc/default/grub
No i walnąć:
Sudo update-grub
??
Żeby mi Windows z GRUB’a nie zniknął.
[EDIT]
Wygooglowane:
Wciskając klawisz “e” można wejść do edycji danego jądra, do linii komend GRUB można wejść wciskając klawisz “c” . W trybie edycji GRUB wczytuje wybraną pozycję z pliku /boot/grub2/grub.cfg . Po wprowadzeniu zmian w trybie edycji można nacisnąć Ctrl+x aby uruchomić system, Ctrl+c aby przełączyć się do linii komend grub> lub ESC aby anulować wprowadzone zmiany i przenieść się z powrotem do głównego menu. Będąc w linii komend grub> można nacisnąć TAB aby wyświetlić listę dostępnych komend.
@marcin82
Dobra, hejka!
Wybrałem to jądro 6.2.0 Generic w trybie awaryjnym (nie wiem, czy to to miało być) ). No kliknąłem na klawiaturze „E” i na końcu tego pliku, co się otworzył dopisalem:
systemd.unit=user. Target
Nie wiem, czy to na końcu pliku miało być, czy w innym miejscu, bo różne strony różnie piszą. No dobra. Po wpisaniu tego tekstu klikam skrót klaawiaturowy ctrl+X, by zapisać zmiany i uruchomić system. Coś się ładuje, ładuje… Pojawia się to „niebieskie” menu znowu. Teraz wybierm opcję najpierw „Network”, by byl net, a potem „Root”, by zalogować SU.
No i wpisuję kolejno:
apt-get update
apt-get dist-upgrade
No i co? Pobralo się coś i zainstalowało. Robię teraz restart - tym razem już normalnie do jądra 6.2.0 bez trybu recovery i co?? nici z tego Moim zdaniem walnięty kernel.
Co to jest ten moduł i2C i jak dodać go do czarnej listy?
Masz architekturę GPU Turing, więc Linux prawidłowo krzyczy w logach na ten temat.
Zalecam używać wersję kernela, gdzie problem nie występuje albo zaryzykować dodanie pliku konfiguracyjnego dodającego do czarnej listy moduł, który powoduje błąd (link do ask ubuntu jest w poprzedniej mojej wiadomości)