Cześć. Odkąd wprowadzili tą nową aplikację nvidia app, która zastąpiła program nvidia geforce expierience to nastąpił istny cyrk. Ta apka to jeden wielki bug, devowie nvidii zamiast naprawiać te błędy to po prostu domyślnie wyłączają funkcję. Sterowniki powodują niepłynne animacje mimo wysokich fps, monitora 1440p z 280 hz. Powodują również lagi, większe czasy generowania klatki. Po prostu koszmar. Ludzie to zgłaszają od miesięcy na np. forum nvidia a oni to olewają. Wielu ludzi mówiło żeby usunąć apkę nvidii ale zostawić sam sterownik. To nic nie dało. Zawsze mam najnowsze stabilne sterowniki ze stron producenta, wczoraj zrobiłem pełny format na win 11 pro. Komputer jest w pełni dobry, nie jest uszkodzony i nie ma z nim problemów bo na sterowniku 570 na linuksie pod waylandem działa wszystko super. Są jakieś mniej więcej przybliżone daty kiedy oni te problemy naprawią? Normalnie jak gram to się wkurzam. Zawsze nvidia była dla mnie najlepsza, ale od ostatniego czasu już nie i myślę czy jak kupię następny komputer czy nie przejdę na radeona. Mój zestaw komputerowy składa się z :
RAM: Corsair Vengeance RGB RT, DDR4, 32 GB (2 x 16 GB), 3600MHz, CL16
Płyta główna: MSI MAG B550 TOMAHAWK MAX WIFI
Wentylatory: be quiet! Light Wings LX 140mm PWM High-Speed (3x na przodzie obudowy, 1x na tyle obudowy)
Procesor: AMD Ryzen 7 5800X
Chłodzenie wodne: be quiet! Pure Loop 2 FX 240mm (Na górze obudowy)
Radiator dla dysku: be quiet! M.2 MC1 Pro
Dysk: Samsung 990 Pro 1 TB
Obudowa: Kolink Citadel Mesh ARGB (Wersja która zmieści płytę E-ATX)
Zasilacz: MSI MPG A850G PCIE5 850W
Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 4070 WindForce OC 12GB
System: Windows 11 Pro (Najnowsza wersja, z wszystkimi najnowszymi aktualizacjami)
Dac: iFi Zen Dac V2 UPGRADED
Słuchawki: ISK HD 9999 / AKG K240
Monitor: Dell Alienware AW2723DF (1440p, 27 cali, 280 hz, 1 ms)
Klawiatura: SPC GK630K Tournament Kailh Brown RGB
Mysz: Endorfy GEM Onyx White
Mikrofon: Mozos (Nie znam modelu)
# W uefi wyłączono:
- C-States
- PBO
- ERP
# Inne ustawienia w uefi:
- PCIE -> Przełącz na PCIE4 dla gpu
- XMP - Ustaw XMP1
- DRAM Frequency -> Na 3600 Mhz
- Wentylatory -> Ureguluj krzywe wentylatorów i ustaw pompę aio na tryb dc.
- Chipset Gen Switch -> Na gen 3
CPU, GPU, NVME działa w wersji 4.0, a reszta w 3.0.
Wy też macie takie problemy na swoich kartach nvidia rtx?
Uprzedzając pytania, temperatury komponentów są dobre, są niskie. Do usuwania sterownika nvidii używałem ddu.
My nie mamy takich problemów bo takiego badziewia jak „Experience” ani „NVidia APP” nie instalujemy. Sterowniki do NVidii instalujemy za pomocą NVCleanstall i tylko to co jest potrzebne.
Ja bym podejrzewał sam system. Ogólnie ludziska narzekają na Windowsa 11 a zwłaszcza wersję 24H2. Czy masz może miejsce na dysku aby postawić tam Windowsa 10 na próbę? Czysty system + sterowniki a potem odpal jakąś grę.
P.S. Jeśli już koniecznie chcesz Windowsa 11 to wypróbuj starszą wersję 23H2.
P.S.2. Sprawdź w Menadżerze urządzeń czy cały sprzęt jest zainstalowany.
Zrobiłem to. Win 10 pro chodzi dużo lepiej, bardzo płynnie. Lecz w grach nadal są spadki wydajności. Przeczytałem internet, nawet szukałem po wersjach sterownika nvidii które używałem i używam to użytkownicy zgłaszali te problemy co ja. Do tego się dowiedziałem że win 11 24h2 i win 10 22h2 ma problem z pracą ryzenów 5800x i innych procesorów.
Tak. Jest zaktualizowany do najnowszej stabilnej wersji. Ogólnie to czytam na internecie że te sterowniki i starsze które mają te spadki u wielu ludzi, powodują te problemy w grach opartych na directx12. Chwilę pomyślałem ja gram w gta v enhaced, tam jest dx12, czasem siostrzeniec gra w fortnite tam też dx12, w cs 2 nie wiem jaki jest directx, ale np. minecraft który działa na java działa bez problemu. Jutro sprawdzę fortnite na dx11 i zobaczę czy będzie się nadal psuć
Zrobiłem update tego biosu na betę, zrestartowałem ustawienia do fabrycznych, ustawiłem go jak trzeba i jestem zaskoczony. W takim np. fortnite miałem np. po 100-150 fps, ale bywało że 80-100, a teraz mam nawet ponad 200. Nagle jakby gra zaczęła reagować na ustawienia? Chodzi dużo płynniej. Zwaliłem całą winę na kartę, a tu się okazała płyta główna. Ogólnie to zastanawiam się, bo chcę tą płytę wymienić na „Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2” z powodu takiego, że ja muszę mieć windowsa i linuksa na komputerze. Ta msi co mam, ma gdzieś linuksa i jest problem ze zrobieniem mu secure boota a msi to ma gdzieś, nawet napisało o tym oświadczenie. Ta płyta ma z tym luz. Ogólnie kiedyś też miałem płytę gigabyte z chipsetu b450? ale to bylo pod intela i chodziła super, bez żadnych problemów. Ludzie mówią, że na gigabyte średnio co 4 miesiące wydają aktualizacje biosu. Jakbym zgłosił im te problemy, to nie wiadomo czy coś by z tym zrobili, a za nim by to naprawili to poczekałbym długo czasu a i problem z linuksem nadal by istniał. Co pan sądzi o tej płycie głównej od gigabyte?
Czyli tak jakby ten stary bios, oznaczany jako stabilny ma problemy z reagowaniem na ustawienia niektórych gier. A ten beta właśnie nie. Ten beta ogólnie zauważyłem mam dużo bardziej stabilne fps, wręcz tego problemu nie ma a ten stabilny je ma. Beta to rzadko robi.
Osobiście mam Gigabyte i też Linuksa ale nie bawię się w żadne secure boot ani tpm bo na sprzęcie domowym to bzdury. W pracy to co innego. Nie uważasz, że twój obecny procek jest trochę za słaby do grafiki 4070? Przy mało wymagających grach ja Fortnite nie ma to znaczenia ale jak zechcesz zagrać w coś bardziej zaawansowanego to 5800x będzie wąskim gardłem.
Ja chcę secure boota, bo nie chcę okrajać windowsa z funkcji, tak samo linuxa. Niektórych gier nie da się odpalić przy wyłączonym secure boot i jest to np. jak dobrze pamiętam taki valorant. Pewnie tych gier jest jeszcze więcej.
Mój procek 5800x za słaby z rtx 4070 12 gb vram do 1440p?? Dużo ludzi ma taką konfigurację, nie widziałem u nich ani jednego problemu podchodzącego pod bottleneck.
Jaki procesor masz na myśli? 5800x3d, 5900x? Taki 7800x3d to jest na am5, a moja płyta to am4.
Upgrade na am5, ramy ddr5 i dysk i gpu na pcie 5.0 nie będę robił w tym kompie. W aktualnym wszystko co mam działa mi w trybie 4.0.
Myślałem sporo o moim komputerze i doszedłem do wniosku że problem leży w płycie głównej. Ogólnie najpierw mój komputer był na płycie Asus TUF GAMING B550-PLUS WIFI II, z procesorem intel i5-11400F. Były na niej problemy z dźwiękiem, nawet problemy z usb. Tak samo cięło w grach, lecz w systemie nie - tak jak na aktualnej płycie którą posiadam. Nie mogłem znaleźć innej płyty do tego procesora intela, bo albo były sprzedawane uszkodzone, albo jakieś tanie chińczyki na aliexpress. W sklepach typowo komputerowych ich nie było, po prostu niedostepne albo wycofane. Zdecydowałem się zmienić procesor na ryzena 5800x, oraz płytę na ASRock B550 PG RIPTIDE. Ta płyta miała mniej problemów niż ta intelowa, gry były dużo płynniejsze, lecz miałem na niej problemy z usb i dźwiękiem. System windows czy linux, problem istniał. Na windowsie ten problem z odłączającą się myszką pojawiał się później, a na linuksie kilkukrotnie szybciej. Wkurzyłem się na tą płytę asrocka, więc kupiłem aktualną MSI MAG B550 TOMAHAWK MAX WIFI. Na niej nie ma problemów z myszką (Mysz dobra, testowana na innych komputerach), oczywiście każda płyta miała najnowszy stabilny bios. Płyta była z najnowszym stabilnym zaktualizowanym biosem, dźwięk działa dobrze, nie ma problemów z portami usb. Zostały jedynie problemy jak niepłynne animacje mimo wysokich fps, spadki wydajności, mniej fps, spadki fps na zasadzie że załóżmy mam 200 fps, dostaję mikro-zacięcia i po 2-3 sekundach fpsy wracają do wysokiej wartości. System działa super responsywnie ale gry nie. Dowiedziałem się że chipset b550, oraz chipset x570 jak dobrze pamiętam i ryzeny z serii 5000 regularnie mają takowe problemy jakie ja opisuje. Ogólnie cały komputer jest działający, przetestowany, nie ma błędów, temperatury niskie, przeprowadzałem testy np. furmarkiem, occt, hwinfo, cinebench i innymi programami i też nie było problemu.
Mój procesor znany z wysokich temperatur pod obciążeniem, to nawet zrobienie undervoltingu mu nie pomogło. W grach miałem maksymalnie 65 stopni na procesorze. I bez zmian, nic to nie pomogło, procesor też nie jest zepsuty, bo go sprawdzałem na dwóch innych płytach głównych. Jak jeszcze miałem procesor i5-11400f miałem płytę gigabyte, tam komputer działał perfekcyjnie, nie było żadnych programów i gry były ultra płynne i system też. Myślę czy nie zakupić płyty Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2 i zaktualizować jej bios do najnowszej stabilnej wersji i ją przetestować a jak będzie to samo to mam 14 dni na zwrot i odzyskam pieniądze.
Myślę, że problem leży gdzie indziej. Sprzedaję miesięcznie dziesiątki komputerów, i takie problemy nie występują. Zwykle są to niezbyt drogie płyty, zarówno Asrock, jak i MSI.
Problemy z dźwiękiem czy USB, to w ogóle w zasadzie są bardzo, bardzo rzadkie. Jedna płyta na kilkaset, albo i mniej. Odłączania myszki, przy nowszym sprzęcie w zasadzie nie zaobserwowałem. Czasami ktoś kupi jakieś myszki z udziwnionymi funkcjami, autofire itp. które mają swój soft i to ten soft się czasami sypie, ale normalne myszki, działają bez problemu, wszędzie.
Spadek FPS przy 200 na np. 60. to przy niektórych nowszych grach problem silnika gry, zwłaszcza nowego UE, który cechuje się takimi problemami.
Problemy, to mają ludzie, którzy instalują a to jakieś cleanery, a to zmieniają sami napięcia, a to próbują podkręcać, a to instalują jakiś dziwny soft. Praktycznie 99% problemów wynika z „grzebalstwa” i instalowania wynalazków. Np. klasycznym przykładem jest MSI Afterburner, który na bardzo wielu konfiguracjach powoduje zacinanie gier.
A czy orientuje się pan/pani czy stara instalacja elektryczna może coś mieć z tym wspólnego? Mieszkam w bloku który został zbudowany około 1960 roku, a instalacja elektryczna nigdy nie była w nim remontowana. Nawet nie mam uziemienia (bolca w gniazdkach). Do gniazdka bez bolca mam podłączoną dobrą przedłużkę z uziemieniem.
Iskrzenie w instalacji może powodować np. zawieszanie się i restarty. Np. zaśniedziałe styki, widywałem takie rzeczy. Jednak nie spadki fps czy problemy z dźwiękiem.
Procesor który posiadasz, czyli na starą podstawkę AM4, do tego 4070 pozwala na swobodną grę w większość gier przy ok 60FPS. Mniej wymagające będą działały szybciej, ale jak dopuścisz do np. 200FPS, to będą spadki miejscami i to jest NORMALNE. Zobacz sobie jak działa np. CP na podobnej karcie, jak widzisz tyłka nie urywa. Nowsze gry, zwłaszcza UE5 potrafią ciąć na szybszym sprzęcie.
Ustaw sobie jakiś normalny FPS maksymalny, np. 120 czy 90 i już, dla nowszych gier, i wyższych ustawień graficznych i 60 może być wyzwaniem przy 1440p.
Tak, dziękuję. Ale mimo zmniejszenia tych maksymalnych fps to problem nie znika. Przeszukuje fora internetowe i natkłem się na jeden post. Nie wiem jak dla pana/pani, bo dla mnie był „śmieszny” i nieprawdopodobny. Mam w obudowie 4 wentylatory pwm 4 pinowe. Na płycie nie mam wystarczającej liczby złącz by każdy podłączyć osobno, więc korzystam z huba:
Jego trzeba podłączyć, tzn jego zasilanie do sata, a drugi kabelek do złącza 4 pinowego. Czy taki hub może powodować problemy? Miał pan/pani takie przypadki?