Na jedno wychodzi
Polecam zwrócenie uwagi na słowo zasugerował. eimi tworzy jakieś plotki, a wy je rozsiewacie.
Nie zdziwiłbym się, gdyby Ubuntu Phone miało coś opartego o Xy, Waylanda lub DirectFB.
I tak najprawdopodobniej jest.
Tak czy inaczej pewne jest że zmiana servera grafiki będzie.
Pod Linux-a, i nie tylko, polecam AMD.
Dobre układy: HD 5870, HD5970, HD 6870, HD7870 lub lepsze.
Czemu AMD jest lepsze pod linux-em i nie tylko ?
-
Catalyst-a jest bardzo dobrze napisany w stosunku do starych wersji, wiele osób już o tym pisało że sterowniki nvidia mają niską wydajność i były aktualizowane pod “stream” a AMD zrobił to już dawno
-
AMD zimplementował instrukcję bitwise która znacznie przyspiesza wiele operacji związanych z APP np. programy typu: encodry x264, MPEG-4, pyrit, oclhashcat są nawet o 100-200% wydajniejsze niż na nVidia. Dodam że układy nVidia funkcję emulują PROGRAMOWO!
-
Technologia Hybrydowa, dwie karty Intel + Radeon lub Radeon APU + Radeon GPU, została zimplementowana w sterownik a nie jak w przypadku nVidia która się wypięła na linux-a… na co twórca Linux odpowiedział “■■■■ You nVidia”
-
jeżeli chodzi o wydajność… to nie ma takiej karty z układem nVidia której nie dało by się pobić tańszą kartą AMD nawet jeżeli czasem jedna karta nvidia trzeba pobić dwoma radeon-ami które kosztują co jedna nvidia. Niestety ta zasada działa też na Windows w grach.
-
AMD APP SDK - to bardzo przyjazny toolkit, znacznie lepszy niż CUDA SDK. AMD bardzo się stara i pomaga dev
Mity:
-
o ile rdzenie fermi (nv) były ciepłe jak wyszły tak teraz wszystkie układy GPU grzeją się tak samo niezależnie od producenta i tu więcej zależy od chłodzenia niż od GPU. Dobrym przykładem są karty HIS z IceQ które jako referenty spisują się nieźle, utrzymując GPU na dobrym poziomie.
-
generalnie rynek GPU jest dosyć konkurencyjny mimo że graczy jest niewielu
Wady AMD:
-
istnieje troszkę za dużo słabych modeli takich jak HD X2XX HD X3XX HD X4XX HD X5XX
-
trend EKO który opanowuje niestety nie tylko AMD, jest on co prawda bardzo ukrywany przez AMD ale istnieje i postępuje co znacznie redukuje możliwości OC układów GPU. Przykładem jest np. 5670 który bez problemu osiąga 775MHz -> 1GHz, tego typu wyczyn nie jest realny na 7670, tak samo 6870 do 7870…
-
brak układów APU o wyższej wydajności, miło by było mieć procesor + silna grafika pod jednym chłodzeniem… ale żeby to było coś pokroju 7870 a nie 7470…
Jak będziecie mi chcieli odpisać, bardzo proszę bez:
-
ale mi program/gra XYZ chodzi lepiej na nvidia niż AMD
-
w benchmarku z 2012 nvidia wypadła lepiej…
-
i niech was nie zaślepia fakt posiadanego układu GPU, bo o ile w sprawie Linux-a jestem bardzo przekonany do AMD tak pod Linux-em do typowych zastosowań (gier) nVidia jest przyzwoita.
Co do sterowników Nvidia to chyba dużo też zależy od karty i systemu.
Np. efekty w GNOME 3 na openSUSE 12.2 przy rozdzielczości 1280x1024 na karcie zintegrowanej Nvidia 7025 256MB chodzą dość tragicznie (
). Z KDE i grami jest jak najbardziej ok.Natomiast GNOME 3 na tym samym systemie na starszym kompie z Nvidią 4 AGP 64MB chodzi ogólnie wolniej, ale tak nie przycina.
nVidia lepsza. Mam drugiego kompa z kartą od AMD i mi poprostu muli i nie mogę znaleźć sterowników.
Piesek64 , z antycznymi kartami od AMD/ATi faktycznie tak było.
Teraz sytuacja znacznie się poprawiła, a ty dalej siejesz FUD.
Ciężko zmienić zdanie, gdy raz się człowiek przejechał. Uczulenie na AMD mam od… 8 lat?
Jeśli to nie jest karta mobilna, to śmiało nvidia ;).
Wszystkie karty uzależnione od fochów producentów sterowników są do kitu - no ale innych, równie wydajnych, nie ma. Mam w laptopku zupełnie normalnie działające kiedyś HD4670, a po najnowszych aktualizacjach xservera i porzucenia wsparcia dla kart hd4xxxx ze strony AMD/ATI, nawet sobie Steama nie mogę zainstalować na pachnącym nowością openSUSE 12.3 :). Karta oczywiście działa i desktop pracuje fajnie i normalnie, ale bez sterów zamkniętych można zapomnieć o zaawansowanym 3d. A przecież to nie taki zabytek (2008?) - NVIDIA jednak w głównych sterownikach nadal wspiera karty z 2007-2008 roku. A ceregielować mi z downgradem do xserver 1.12 i patchowaniem sterowników legacy mi się nie chce, bo nie po to mam Linuksa, żeby tak ciężko pracować
dhor,
Dnia 21 stycznia 2013 roku AMD wydała sterowniki dedykowane starszym kartom Radeon HD 2000-4000.
W Ubuntu działa jak należy, może w Open Suse masz starsze pakiety.
– Dodane 16.04.2013 (Wt) 14:01 –
AMD nie dawno poinformowało że udostępni kod źródłowy sterowników do kart Radeon serii HD.
Nie muszę chyba tłumaczyć co to dla wszystkich użytkowników systemów opartych o linuxa znaczy.