NVMe M.2: Wybór aktualnie najkorzystniejszej oferty

Hej.
Wyczytałem, że mogę do mojej płyty upchnąć dysk M.2 NVMe, w związku z tym pytanie do zorientowanych w podzespołach.
Jaki dysk tego typu o pojemności +/- 500GB aktualnie najbardziej opłaca się kupić? Wytrzymałe SSD polecane były na kościach MLC, czy tutaj też działa ta zasada? Proszę o jakieś propozycje.

Był Corsair MP500, ale teraz jest w koszmarnej cenie, bo ponad 1000zł - braki magazynowe, popularny bardzo. Za 700 masz Samsunga 970 Pro na MLC i chyba wypada najkorzystniej dzisiaj. Co do rodzaju kości to nic się nie zmieniło - MLC dalej to te lepsze.

1 polubienie

Dzięki za propozycję. Ceny trochę przytłaczają, ale prędkości transferów robią wrażenie :wink:

Podobne parametry ma Adata:

No i 970 Evo Plus będzie tańszy od PRO. A ma szybszy zapis:

Jest taniej, a co z kontrolerami? Bo zauważyłem, że ludzie też na to zwracają uwagę.

Na kościach TLC ceny to okolice 400 zł. Kilka popularnych propozycji:

Ostatni posiadam tylko nie w wersji PRO. Niewielka różnica w transferach - na korzyść PRO i 512, zamiast 480 GB.

Jednak wolałbym na kościach MLC. Ten Samsung który poleciłeś w dodatku ma 2x TBW. Czy dobrze się domyślam, że to ilość cyklów zapisu?

Tak. MLC mają ten współczynnik zazwyczaj wyższy. Jak masz zamiar orać ten dysk dość intensywnie to Ci się przyda.

@anon41799040
EVO to TLC, PRO to MLC.

Ceny są takie wysokie bo ta seria nie jest już produkowana i została zastąpiona przez MP510, niestety mają one kości TLC.

Jakiś czas temu też się orientowałem i wychodziło na to, że jedynie dyski samsunga 960 evo oraz pro i Corsair MP500 osiągają deklarowane prędkości. W przypadku reszty producentów ciężko było się zbliżyć do prędkości z papieru.
Dlatego jeśli już się bawić w taki dysk to właśnie dla dużych prędkości. Obecnie nie widzę nic sensowniejszego niż Samsung 970 Pro, ewentualnie do budżetowego komputera Corsair MP510. MP510 480GB jest już za 400zł, Samsung 970 EVO Plus 500GB już niestety za 550zł, a
Samsung 970 PRO 512GB za 670zł. EVO ma kości TLC jak Corsair, a PRO MLC. Jeśli decydujesz się na kości TLC to lepiej moim zdaniem brać Corsair, a jeśli chcesz MLC no to zostaje jedynie Samsung.

PS. Dzisiaj dyski NVMe są śmiesznie tanie i nie ma się co zastanawiać tylko trzeba kupować. Jeszcze pół roku temu za 970 Pro 512GB trzeba było zapłacić 1200zł. Wiem to bo na bieżąco obserwuję sytuację bo chcę kupić 970 Pro, ale 1TB, tylko ciągle są ważniejsze wydatki :sleepy:.

1 polubienie

Z jednej strony ceny wydają się wysokie, z drugiej strony za RAM trzeba wybulić więcej. To wrażenie wysokiej ceny chyba bierze się z nieprzyzwoicie niskich cen za HDD :wink:

Osobiście wybierałbym między tymi dwoma z naciskiem na ADATA.

Też mi się tak wydaje, kiedyś jak nie było dysków SSD to za dobrego HDD o przyzwoitej pojemności jak na dany moment też trzeba było zapłacić około 400/500zł. NVMe o pojemności 500GB za 500zł to jest moim zdaniem dobra cena i dobry wybór.

Dlatego napisałem “Był”.

Co do transferów na innych dyskach niż samsung czy Corsair to prawda jest taka, że nie jest wcale tak źle. Niedaleko tej deklarowanej wartości one pracują i dużo zależy chyba od szczęścia do konkretnego egzemplarza.

@anon741072 łap się lepiej za tego Samsunga 970 Pro. Ilość dysków MLC tylko spada, bo producenci wolą klepać tanie TLC. Jak QLC się upowszechni to MLC będzie tym co dzisiaj SLC - ktoś słyszał, ale ogólnie Yeti.

Jak kupowałem swój SX 8200 od Adaty to trochę biłem się z myślami o 970 PRO, ale wtedy był to dysk dla mnie trochę za drogi, a ADATĘ złapałem w dobrej cenie wtedy.

HDD od dłuższego czasu sa tanie jak barszcz. 1TB kosztował 170-200 zł nawet wtedy gdy SSD 500 GB kosztował 1000.

Spoko, ja tylko rozwinąłem Twoją myśl o brakujące informacje :wink:.

W takim razie przymierzę się do tego Samsunga 970 PRO 512 GB.

@LORDEK Czy on na pewno bedzie pasował do mojej płyty? Bo ja nie bardzo ogarniam to NMVe, więc musiałbym doszukiwać, doczytywać, a mi się nie chce mając speca pod ręką :wink:

https://www.msi.com/Motherboard/support/X470-GAMING-PRO#support-hdd

Nawet widnieje na liście kompatybilności.

1 polubienie

To teraz tylko poczekać do wypłaty :sweat_smile: