NVU i skrypt wysyłania e-mail/a


(system) #1

Witam .Zakupiłem template pod strone internetową ,wszystko co potrzebuje ukończyłem niemal w 90 % gdyż została mi ostatnia rzecz . Utworzyłem podstrone o nazwie application .Chce aby znajdowało się w niej pole(tabela) gdzie można wpisywać dany tekst ,a pod tym button który wyżej wpisany tekst wyśle na podany przez nas e-mail .

Mógłby ktoś wytłumaczyć jak tego dokonać lub wysłać skrypt odpowiadający za to działanie ?


(kalamita) #2

Piszesz zwykły kod HTML w pliku szablonu, a w kodzie obsługującym formularz sprawdzasz czy został wciśnięty przycisk np. "Wyślij", jeżeli tak do przyporządkowujesz do zmiennych zmienne tablicowe $_POST, sprawdzasz poprawność wpisanych danych, jeżeli są OK, stosujesz funkcję mail().


(system) #3

Nie za bardzo rozumiem :wink: gdzie dokładnie przypisać kod html ? jako pole tekstowe utworzyć tabele, jak powiązać ją z przyciskiem wyślij ?


(kalamita) #4

Tu masz podstawy tworzenia formularz.

http://www.kurshtml.boo.pl/html/wstep,formularze.html

Masz pliki tempaltów, więc stwórz dodatkowy plik z kodem formularza, w logice obsługującej formularz musisz sterować zmiennymi. W jakim języku masz napisaną tą stronę ?


(system) #5

Wygenerowałem takowy kod html .tyle, że gdzie tu zamienić na mój email .Żeby po naciśnięciu Send application wysłało na mój email ?

<

form action="/cgi-bin/chfeedback.pl" method="post">

| Name: | |
| e-mail address: | |
| Application Content |
| |

[/code]


(kalamita) #6

w tym pliku

/cgi-bin/chfeedback.pl


(system) #7

tyle, że nigdzie takiego pliku nie mam :wink:

kod wygenerowałem tutaj http://www.thesitewizard.com/wizards/feedbackform.shtml

jeżeli można to prosze o kontakt gg 9227495


(kalamita) #8

Sam podałeś taki plik w parametrze ACTION formularza, więc założyłem że masz taki plik utworzony.

http://www.kurshtml.boo.pl/html/wyslani ... larze.html


(system) #9

Zamieniłem na moje informacje wklepałem w nvu na php code i nic :frowning: sparwa dla mnie bardzo pilna .prosze o kontakt gg 9227495

<?php

if (count($_POST))

{

	////////// USTAWIENIA //////////

	$email = 'adres e-mail gdzie wysłać formularz';	// Adres e-mail adresata

	$subject = 'temat';	// Temat listu

	$message = 'Dziękujemy za wysłanie formularza';	// Komunikat

	$error = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania formularza';	// Komunikat błędu

	$charset = 'iso-8859-2';	// Strona kodowa

	//////////////////////////////


	$head =

		"MIME-Version: 1.0\r\n" .

		"Content-Type: text/plain; charset=$charset\r\n" .

		"Content-Transfer-Encoding: 8bit";

	$body = '';

	foreach ($_POST as $name => $value)

	{

		if (is_array($value))

		{

			for ($i = 0; $i < count($value); $i++)

			{

				$body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value[$i]) : $value[$i]) . "\r\n";

			}

		}

		else $body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value) : $value) . "\r\n";

	}

	echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $body, $head) ? $message : $error;

}

else

{

?>



Tutaj umieść wszystkie pola formularza



<?php

}

?>

(kalamita) #10

Po prostu tak przepisałeś ?? No dobry jesteś :))


(system) #11

Próbuje wepchnąć php na stronke .html .Aktualnie wykonuje na komputerze w nvu ,po zakończeniu mam zamiar przenieść na ftp


(kalamita) #12

Po prostu .... ehh ....

  1. Plik z kodem PHP powinien mieć rozszerzenie *.php

  2. Kod PHP wykonywany jest po stronie serwera, konieczne jest uruchomienie serwera WWW wraz z interpreterem PHP np. Vertigo

http://vertrigo.sourceforge.net/?lang=pl

  1. nvu to edytor typu WYSWYG a nie środowisko uruchomieniowe jakiejkolwiek strony www. (kod wykonuje się w Twojej przeglądarce internetowej)

(system) #13

ojj... myślę, że to robota nie dla mnie :smiley: .A jeżeli wysłałbym Ci tą podstrone to mogłbyś tam umieścić taki formularz ? chodzi tylko o

Your e-mail adress:

application content :

Submit (i ma wysłać treść podania na mój e-mail )


(kalamita) #14

To jak Ty chcesz napisać stronę internetową ???? !!


(system) #15

Mam gotowy template strony .Jak wstawiam na ftp to wszystko pracuje jak należy, ale zamarzyło mi się mieć tam formularz


(kalamita) #16

Podałem Ci linka do kursu gdzie masz dokładnie opisane jak zrobić formularz. Po prostu zastosuj się tylko do wskazówek tam napisanych.


(system) #17

eh to juz sobie podaruje ten formularz .mimo to dzieki za pomoc