O ile zwiększyć pamięć wirtualną?

Znajomemu pojawia się ciągle komunikat, że ma za mało pamięci wirtualnej. Chciałbym mu zwiększyć, ale nie wiem o ile. Oto parametry jego kompa:

Dostępne miejsce: 8522 MB

Rozmiar początkowy: 192

Rozmiar maksymalny: 384

Dopuszczalne minimum: 2 MB

Zalecane: 190 MB

Aktualnie przydzielono: 192 MB

Win XP prof z SP2

128 MB RAM

Co, gdzie i o ile zwiększyć??

do 256 albo 512 zawsze mnożnik pamięci ram najlepiej jak jest jej tyle ile ramu ale w twoim przypadku musi być więcej bo masz malutko.

Złączono Posta : 17.07.2007 (Wto) 9:34

a jak dojść do pamięci wirtualnej:

1. Właściwości kompterka

2. Zakładka zaawansoawne

3. wydajność przycisk ustawienia

4. Zakładka zaawnsoane i na samym dole Pamięć wirtualna i klikamy na zmień

Najlepszym rozwiązaniem będzie dokupienie pamięci ram, 128MB i XP to zdecydowanie za mało. A co do ustawień pamięci wirtualnej to można stosować mnożnik: ilość pamięci ram * 2,5

Właśnie. Dziwne, że coś chce na tym chodzić :slight_smile: Dodatkowe 128 MB nie będzie drogie, a różnica odczuwalna - wiem, bo też tak miałem na starym kompie. Ustawiłem wtedy 512 MB na stronicowanie.

Apropos pamięci wirtualnej - ostatnio u siebie w ogóle wyłączyłem, bo po co marnować miejsce na dysku?

Co i na ile mam zwiększyć?? rozmiar początkowy czy rozmiar maksymalny ?? I mam tam wpisać 320 ??

Też mu to mówiłem, ale jakoś bez echa. Jego komp - jego problem.

Dla minimalnego i maksymalnego. Bardzo ciekawy artykuł, który może w jakiś sposób pomoże Twojemu znajomemu, ale jak już wcześniej mówiłem, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup dodatkowej kości RAM i to najlepiej w wersji 256 i wyższej. Zastanawiam się jaki komfort jest z pracy na XP przy tak małej ilości pamięci, jeśli nie chce dokupywać, to najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana systemu, oczywiście nie na Vistę :mrgreen:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … highlight=

A tu kolejny artykuł o pamięci wirtualnej, może to w jakiś sposób pomoże. :

http://www.agavk.p9.pl/strony/xp_ram_01.php

Gdy Pomorze nie pomoże, to pomoże może morze, a gdy morze nie pomoże to pomoże może Gdańsk :smiley: :smiley: :smiley:

Dzięki Matheosh.

Zalecane i domyślnie ustawione w windows jest 1,5 * ilość pamięci RAM. Nie ma jakichś szczególnych zaleceń co do zwiększania rozmiaru. Może to być nawet cała dostępna przestrzeń dyskowa :mrgreen:

A to nie najmądrzejsze, bo wiele programów odwołuje się do pamieci wirtualnej i może się “krzaczyć”.

ta albo zajmiesz sobie 4 GB i system wykorzysta tylko 1 GB a 3 leżą odłogiem na dysku

Nie ma go chyba w ogóle :lol:

Racja, ale jakoś żaden z tych, które mam na szczęście nie potrzebuje :slight_smile:

A jak będzie potrzebował, to już mnie winda poinformuje.

Ale chyba go będę musiał niedługo włączyć, bo muszę sobie W2k3 postawić na wirtualu, a ten to pewno będzie wymagał.