W pewnym momencie w laptopie(Acer Nitro 15) podczas normalnego przeglądania stron rozkręciły się jak wściekłe wiatraki. W menedżerze zadań zauważyłem, że Google Chrome uruchomił 21 jakiś „Chromów”. Nie mam zainstalowanych żadnych wtyczek, ani dodatków, a otwarta była tylko jedna karta. Co właściwie uruchomiła przeglądarka Google Chrome?
Jakiś proces uruchomił te „Chrome’y”. To one żyłowały na CPU?
Przeskanowałbym dysk antuwirusem i FRST.
Może @iJuliusz zobaczy…
Pobierałeś coś z internetu ostatnio? Windows aktualny? Jaki system?
Zwykłe przeglądanie stron. Zamknąłem i ponownie otworzyłem przeglądarkę to na chwilę był spokój i ponownie wentylatory szalały. Po chwili wszystko ucichło. Ale co ciekawe ilość „Chromów” zmniejszyła się z 21 do 20. Od tego momentu spokój. Może coś aktualizowało się i potrzeba była zwiększenia mocy obliczeniowej procesora. Zapomniałem dodać, że procesor pracował w przedziale 30-50% Chrome i podobnie System. Reszta to były jakieś inne procesy po maksymalnie 6%. Tak że przez chwilę miałem 100% użycia procesora
Zobaczyłeś to co jest w chrome normalne.
Chrome nie uruchamia się jako jeden proces - każda karta, każda wtyczka, a nawet niektóre elementy samej przeglądarki działają w osobnych procesach. Ten mechanizm nazywa się architekturą wieloprocesową i został wprowadzony, aby zwiększyć stabilność i bezpieczeństwo.
Dlaczego wentylatory się rozkręciły?
To już inna kwestia. Powody mogą być np.:
-. strona w tej karcie była ciężka (dużo JS, animacji, reklamy);
-. Chrome akurat coś indeksował lub robił w tle (np. sesje, synchronizacja);
-. mogło dojść do chwilowego „błędu” – proces przeglądarki zajął 100% CPU;
-. włączenie/wyłączenie akceleracji GPU, taa czasem nie wiem czemu chrome bawi się tym;
-. oraz „durnowete procesy aktualizacji” - które potrafią nawet przeszkadzać innym programom.
Kropeczki po myślniku są specjalnie aby automat forum nie robił mi punktowania, bo nie lubię.
A czy faktycznie to zrobił chrome ? Bo tak samo mogło to pójść od w11 po ich zrypanej aktualizacji w tamtym tygodniu.
to się wstawia przed każdym \ i robi się zwykły minus:
- jeden
- drugi
Raczej docent ani lisek nie wygrają do forum wtyczki, by ludzie nie musieli ogarniać podstaw markdown.
@krystian3w Ani @Lisek ani @Docent w temacie wgrywania pluginów do silnika forum nie pomoże bo @Lisek to już tylko konto a @Docent przestał się interesować forum żeby nie napisać dosadniej.
Pozdrawiam!
No, DP przejęło WP.
Teraz zauwazylem nawet, ze jakas Aleksandra Dąbrowska z WP pisze niektóre neesy ba DP.
Wiesz co, nie chcę to rozpoczynać debaty o publikacjach na głównej DP.
Patrząc co i jak piszą to tylko powiem:
„Dno już było…teraz są niżej, a tam już tylko rury ściekowe”.
No… Cóż, jest jak jest…
Zacząłem czytać to i tu być na forum bodaj od 2011??, kiedy Windows 8 wychodził… Pamiętam, jak @Docent się z tym systemem na video szamotał. <3
Teraz?? Ani HZ, ani CZ, tylko WP, no ale jestem tu jeszcze.