Obnizona predkosc w Viscie (transfer internetowy)


(Portal) #1

Witam

Nie wiem co sie stalo ale od wczoraj jak cos sciagam to nie moge osiagnac max predkosci lacza (200KB/s) tylko okolo 180KB/s. Gdy sciagam ten sam plik ale z pod windowsa XP to predkosc jest 200KB/s. Nawet gdy na Viscie odpale VirtualPC a w nim odpale Windowsa Home XP to tez caly czas mam max lacze (200KB/s)

Czy ktos sie orientuje co sie moglo stac ze Vista tak zaniza transfer ?

Wspomne tylko ze wczesniej bylo wszytsko OKI


(PaPuX) #2

W XP wygląda to tak że rezerwacja łącza ma przypisane domyślnie 20% całości łacza.

Jeśli jednak nie korzystamy z aplikacji wymagających QoS-u, możemy wyłączyć potrzebę rezerwacji łącza i zwolnić tym samym nawet kilkanaście procent pasma. Przydatny okaże się Edytor zasad grupy (Start | Uruchom | gpedit.msc). Po jego uruchomieniu przechodzimy do gałęzi Konfiguracja komputera | Schematy administracyjne | Ogranicz rezerwowaną przepustowość, zaznaczamy opcję Włączone i wpisujemy wartość 0.

Prawdopodobnie to w Viście blokuje ci rezerwowalną przepustowość łacza, ale trudno mi powiedzieć czy w viscie ustawia sięto tak samo jak w XP, ale możesz sprubować.


(Portal) #3

Mam ta opcje ywlaczona jak tylko zainstalwoalem Viste (sobota) do dnia wczorajszego wszystko chodzilo dobrze az wczoraj nagle transfer spadl. Na poczatku myslalem ze cos moj dostawca ma jakas awarie ale uuchomilem XP oraz HOme a w nich wszytsko ladnie smiga

Bo u mnie to jest tak - mam lacze 200KB/s- sciagam plik z szybkiego serwera i IE pokazuje mi max 180KB/s , zas w routerze sprzetowym ktory rozdziela internet na 3 komputery w domu pokazuje mi ze w tym czasie jest predkosc 200KB/s. Gdy zas wlacze windowsa XP , to i XP i router pokazuja jednolicie 200KB/s

I teraz jest watpliosc czy Vista poprostu zle podaje (wyswietala ta predkosc) czy moze naprawde plik idzie tymi 180KB/s a 20KB/s Vista cos sama tez ciagnie itp ( nie mam zandego wirusa itp - sprawdzalem)


(Witam200) #4

Tak samo. Opis krok po kroku jak to zrobić na Viście dla przyszłych pokoleń: Klik


(Portal) #5

mam to odrazu ustawione , zaraz po zainstalwoaniu Visty ( sobota) ale widac to nie to.

TYlko dlaczego jak sciagam max laczem to Vista pokazuje max 180KB/s a w tym samym czasie router sprzetowy pokazuje mi predkosc 200KB/s ? (tylko moj komputer podlaczony pod router ). Router nie klamie gdyz jak dzialam na XP to XP i router pokazuja to samo czyli 200KB/s.


(Witam200) #6

weż zegarek i zobacz ile sekund bedzie się ściagał ten sam plik na XP i Vista.

Może wszystko jest ok tylko źle pokazuje…


(Portal) #7

zrobilem to

sciagalem plik 50MB ze strony http://www.noc.gts.pl

na viscie sciagalo sie przez 277s

na Xp przez 250sekund

czyli wynika ze w Viscie sredni transfer byl na przelomie180KB/s a w XP 200KB/s.

A co za tym idzie to nie zle pokazuje tylko cos za slabo ciagnie ta Vista - tylko dlaczego ?


(Matrix) #8

kurde niemasz tych 22 sec czekania?? :wink: wrzuc na luzz :slight_smile:


(Portal) #9

o kto tu mowi o czekaniu ? - poczekaj sobie przy sciaganiu pliku obrazu DVD :slight_smile:

Poprostu jest jakis bug ktory takie cos powoduje


(Matrix) #10

WIesz, sama Vista też zamlua [niewiem jakiego masz kompa :)] a pozatym Update i inne… a u kogo masz łącze wykupione?


(Portal) #11

Kompa mam mocnego , Vista ze wszystkimi bajerami smiga jak trza (P4 3.6Ghz HT , 1GB ramu itp)

Lacze mam wykupione u swojej kablowki - firma jako jedyna w moim miescie dba o klientow i zawsze o kazdej porze dnia i nocy jest taki transfer jak w umowie ( poprostu gwarantowana predkosc)

A co do tego ze dziwnie sciaga to moga nastepujace przyczyny:

  • Vista ma nowy system zarzadzania icp , jakies kolejkowanie itp , moze oprocz wylaczenia QOS trzeba cos jeszcze wylaczyc? (jak wiadomo Vista nie tylko wykrywa czy jest siec ale takze czy masz lacznosc z interneem)

  • stery do karty sieciowej po Viste sa zle dopracowane (Intel /pro 100+