Obraz dysku nie miesci się na płyte dvd, pomocy

mam dwa obrazy płyty do nagrania, jeden zajmuje 4,38 a drugi 4,33 gb jednak żaden program nie może tego nagrać na standardowa płytę dvd, pokazuje że plik jest za duży o około 10 mb… płyty według tego co jest na nich napisane maja około 4,7gb wiec nie wiem w czym tkwi problem :frowning: próbowałem w nero i ashampoo. opcja nadpisywania kończy sie niepowodzeniem. Proszę o pomoc bo bez sensu jest dla 10 mb nagrywać to na płytę DVD DL która jest 10 razy droższa. z góry dziękuje za pomoc.

Chcesz nagrać plik obrazu, czy zawartość obrazu? W drugim przypadku, użyj opcji Nagraj obraz na dysk.

Czemu nie 4.7GB, a 4.38

4 707 000 000 bajtów danych dziel przez 1024, aż dojdziesz do GB

(dzielisz raz Masz, liczbę w KB, drugi raz w MB, trzeci raz w GB), czyli:

(4 707 000 000)/1024)/1024)/1024)=4.38GB. Tak to zobaczy komputer, ale producenci dzielili nie przez 1024, ale przez 1000. Stąd podają 4.7GB

tylko to okienko co pokazał na zdjęciu kolega cosik_ktosik przestaw z CD/DVD na DVD lub to

UltraISO Premium Edition 9.3.0.2612 [PL] poszukaj wersji prtable

Potężne narzędzie pozwalające na tworzenie, rozpakowywanie, edytowanie, konwertowanie oraz wypalanie obrazów płyt CD. Dzięki niemu szybko i bezproblemowo można zmieniać pliki w obrazie ISO, tworzyć obrazy płyt CD oraz DVD (nie przekraczające 10 GB), jak również wypalać dyski na podstawie obrazów zapisanych na dysku twardym lokalnego komputera (dodatkowo można nadać im atrybut płyt startowych). Dodatkowo, program oferuje konwersję praktycznie wszystkich najpopularniejszych formatów obrazów do ISO, BIN, CUE, Nero (NRG), CloneCD (CCD, IMG, SUB), korzystając przy tym z wirtualnego czytnika CD. Ogólna liczba formatów obsługiwanych przez UltraISO przekracza 27 i obejmuje BlinkWrite (BW, BWT), CDSpace (LCD), CDRWin (BIN, CUE), CloneCD (IMG, CCD), DiscJuggler (CDI), Duplicator (TAO, DAO), Easy CD Creator (CIF), Fantom CD (MDF, MDS), Farstone Virtual Drive (VCD), Gear (p01, md1, xa), Instant Copy (pdi), Nero Burning ROM (NRG), Noum Vapor CDROM (VaporCD), NTI CD-Maker (NCD), Pinnacle Instant CD/DVD (PDI), Prassi (GCD, GI), RecordNow Max (GI), Roxio Easy Media Center (C2D), VCDROM Extension (FCD), Virtual CD (VC4, 000), Virtuo CD Manager (VDI), WinOnCD (C2D). Aplikacja posiada polską wersję językową interfejsu.

Producent: EZB Systems

System operacyjny: MS Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/Vista sprawdź

Proszę zmienić temat postu na konkretny i używać polskich znaków, opcja edytuj.JNJN

Chodzi o nagranie zawartości obrazu. Próbowałem tak jak napisałes, jednak bez skutku. Czyli nawet jeśli płyta ma 4.38 a nie 4.7GB to i tak powinno się to zmieścić.

1c283c456863f151.jpg

c984aa6831574011.jpg

Próbowałem tym programem, nie dał rady tego nagrać.

65df882c2c2a2f93.jpg

nagraj to w NERO BURNING ROM i mniejszą szybkością a nie na maksa ustawiasz szybkość ,a płyty DVD kosztują

1zł - 1,50 zł. Firmy EMTEC DVD+R

TDK DVD+R

hp

BENQ ,

bo nawet najgorsza płyta powinna zmieścić to co chcesz nagrać

no właśnie próbuje to nagrać na benqu i na najwolniejszym i na najszybszym i nic to nie daje

nagraj to na innym kopie sprawdzisz wtedy czy to nie nagrywarka lub zainstaluj jeszcze raz NERO i sprawdź

Żeby spróbować to nagrać na innym kompie to najpierw musze to na coś nagrać, wiec wracam do punktu wyjścia.

mateusz1807 - jeśli się mylę, to nie bierz tej sugestii pod uwagę.

Zauważyłem, że próbujesz nagrać zawartość obrazu, który najprawdopodobniej jest zawartością multimedialną (bodajże jakiś koncert). W tym przypadku, musisz nagrać płytę jako DVD Video (zwyczajny film w formacie DVD). Spróbuj, po rozpakowaniu zawartości obrazu, nagrać go jako film DVD w Nero.

Pozdrawiam.

WIELKIE DZIĘKI !!