Mam zainstalowany system Windows XP Home OEM wersja z SP2
System “stawiałem” jakieś 2 miesiące temu, jednak że jestem osobą niezwykle porządną :roll: uważam że nie mam w nim “syfu”
Na czym polega owa porządność ?
Ano o dbaniu o czyszczenie komputera ( zbędnych plików, wpisów w rejestrze itp. ) po każdej sesji ( dwa programy ) Ponadto na tej stronce znalazłem kilka ciekawych informacji które również służą do dbania o porządek.
Tak jak napisałem w związku z tym że system ma już jakiś czas, mam pościągane wszystkie aktualizacje ( Łącznie z SP3 ) ze strony MS. Ponadto zainstalowane są najnowsze sterowniki, nie mam żadnych konfliktów, czerwonych wpisów itp itd.
Oprogramowania również nie mam dużo. Ot standard jakiś player, gra, program do poczty.
Zwracam się z prośbą o radę.
Czy w takiej sytuacji mogę zrobić Obraz dysku z XP ??
Strasznie skróciłoby to czas ewentualnego ponownego stawiania systemu.
Jeżeli tak, to CZYM I JAK mam to zrobić.
Ps. Czy zapisując katalog profiles z Firefox po ponownej instalacji przeglądarki i skopiowaniu go na właściwe miejsce będę miał wszystkie dane które stracę ??
to darmowa konkurencja dla Norton Ghost’a, która także kopiuje dysk/partycje sektor po sektorze.
wypalasz na płytce (nie instaluje się), bootujesz z niej kompa i zapisujesz do pliku obraz partycji. a w razie potrzeby przywrócenia - bootujesz, wskazujesz plik i miejsce gdzie ma zostać przywrócony. pliku obrazu oczywiście nie możesz zapisać na tej partycji której obraz tworzysz