Obraz nie pasuje do ekranu


(walmen944) #1

Witam.
Posiadam kartę graficzną 9600gt, podłączoną do monitora przez adapter dvi-vga. Problem polega na tym, że rozdzielczość np. 1152x864 przy 60hz, 1280x1024 przy 75 nie pasuje do ekranu. Obraz jest przesunięty i wychodzi poza ekran, ręczne przesuwanie ekranu nic nie daje, obraz przesuwa się ale dalej jest w tym samym miejscu. Przez to mam problem z graniem w gry gdzie nie można ustawić częstotliwości odświeżania, przez co na każdej rozdzielczości obraz jest wywalony poza ekran.
Próbowałem już zmieniać sterowniki, na starsze i nowsze bez skutków

Przy 1152x864


(stens1950) #2

ustaw 1280x1034 i 60hz


(walmen944) #3

Jest to jakieś rozwiązanie, ale mój komputer nie jest demonem prędkości i gry na takiej rozdziałce zwyczajnie nie chodzą zbyt płynnie :slight_smile: Do tego chciałbym używać komputera w miarę normalnie


(Veers) #4

Ze specyfikacji wynika, że natywna rozdzielczość dla tego monitora, to 1440x900 - i do tego sugerowałbym się stosować.


(walmen944) #5

Na grafice hd4650 wszystko działało bez problemu, na każdej rozdziałce obraz dopasowywał się idealnie. Tylko na tej grafie jakieś cyrki się odwalają. Czy może to być spowodowane przez to, że używam przejściówki z dvia na vga ?


(pstrowsky) #6

Monitor podłączony przez kabel D-Sub? W menu monitora masz coś takiego jak auto dostrajanie obrazu (u mnie nazywa się to po prostu “Auto”), próbowałeś tej opcji? No i może jednak spróbuj te 60Hz, z tego co wiem LCD to przeważnie (oprócz jakichś specjalistycznych i gamingowych) 60Hz.


(walmen944) #7

Oczywiście, że próbowałem przyciskiem “auto” ale wtedy obraz jeszcze bardziej spierdziela. Problem, że od rozdziałki 640x480 do 1280x960 przy 60hz obraz nie pasuje, a przy 70hz w górę już jest dobrze


(przybylas) #8

Miałem ten monitor najlepsza rozdzielczość dla tego monitora to 1440x900.


(walmen944) #9

Przy 1440x900, wszystko jest rozmazane i wygląda to źle :confused: Dodam, że na starej karcie wszystkie rozdzielczości działały bez zarzutu. Czy może to być wina tego, że używam przejściówki ?


(pstrowsky) #10

Wydaje mi się, że może być wina przejściówki, kabla albo wyjścia na karcie. Masz jakiś sposób żeby sprawdzić kartę np podpinając do innego monitora przez DVI, sprawdzić inny kabel?


(walmen944) #11

Przez dvi nie mam jak, ale mam drugi monitor, wiec jak będę w domu to sprawdzę


(walmen944) #12

Dziwne jest też to, że w ustawieniach rozdzielczości nie mam 1440x900, muszę dodawać ją jako customową. A jak przesadzę z rozdziałką to wyskakuje “Not optimum mode. Recommended mode 1440x900” Czyli ta rozdziałka powinna być do wyboru a jej nie ma ? Dziwne rzeczy


(pstrowsky) #13

Faktycznie dziwne, ale czy obraz działa normalnie z drugim monitorem?


(JNJN) #14

Jeśli to adapter z ukompletowania karty graficznej nie powinien robić problemów - jeśli jakiś noname może robić takie problemy.

Ale może to być karta, przewód lub monitor?


(walmen944) #15

Gdzieś wyczytałem, że wina może leżeć po stronie adaptera, faktycznie jest to noname za 3zł. Postaram się załatwić jakiś inny adapter i sprawdzę. Monitor jest sprawny, sprawdzałem podłączając do laptopa, wszystkie rozdzielczości działają dobrze, nawet z 1440x900 nie ma problemu i wygląda naprawdę dobrze gdzie na moim kompie jest masakra.


(walmen944) #16

Zmieniłem adapter i zdecydowana większość rozdzielczości działa bez problemu. Pojawiła się opcja 1440x900 i wygląda tak jak trzeba.
Problem rozwiązany, temat do zamknięcia