Obraz o niskiej rozdzielczości 640x480 - kiepsko wygląda na nowym monitorze

Witam,

Pamiętacie mój retro komputer z moich poprzednich tematów? :wink:

Wszystko ładnie śmiga, jakiś czas temu wymieniłem napęd, bo ten odmówił już czytania płyt.

Nie podoba mi się tylko jedna rzecz - Voodoo 1 4MB generuje w grach max.640x480px co strasznie wygląda na nowym monitorze, nawet kiedy wyłączyłem skalowanie do formatu 16:9. Szczególnie widać to w grach wyścigowych, bo 2 i 3 plan to totalna pikseloza.

Czy istnieje jakiś konwerter pozwalający podpiąć VGA i przeskalować ten obraz do wysokiej rozdzielczości bez dużego opóźnienia? Czy muszę załatwić stary monitor kineskopowy, żeby przyjemnie sobie pograć? A może są jakieś inne sposoby?

Dodam jeszcze, że monitor to Iiyama ProLite GE2488HS.

Czekam na odpowiedzi :wink:

Pozdrawiam, Adadak

Skalowanie na LCD to syf, takie podziałki na retro sprzęcie aż proszą się o CRT - raz jakość, dwa zachowujesz retro klimat.

A słyszałeś o skalerze video? np. http://allegro.pl/lkv352a-skaler-vga-audio-na-hdmi-720p-1080p-fullhd-i5653956538.html

Jak z opóźnieniem i jakością obrazu na takim czymś?

Za tyle kupujesz przynajmniej 5 monitorów crt.

Ale monitor CRT zajmie mi 1/2 miejsca na biurku :slight_smile:

A takie coś da radę? Rozdzielczość natywna to tylko 1024x768, więc obraz nie będzie aż tak bardzo rozciągnięty:

http://allegro.pl/monitor-eizo-l367-dvi-vga-usb-glosniki-fvat23-i5689256760.html

Różnica między tym, a iiyamą będzie, ale każde skalowanie wygląda badziewnie i tego na retro sprzęcie nie przeskoczysz - czasami gra będzie obsługiwała wyższe tryby (np. 800x600), a na prawdę stare tytuły  tylko 320x240 i tego nie da się przeskoczyć.

Inna inszość, to że używanie LCD w projekcie “retro” zabija cały klimat, jak to powiedział Siara Siarzewski "I cały misterny plan w…"
Bierz jakiegoś malucha 14-15" na kineskopie. No i jakiś fotoreportarz na bloga szykuj :wink:

Teraz ciężko kupić CRT, znalazłem na OLX jakiś fajny GoldStar 14-calowy, ale sprzedający nie zgodził się na wysyłkę. Poszukam jeszcze, może znajdę jakiś fajny monitor.

Blog oczywiście będzie. Dzisiaj kończę malować obudowę, wstawiłem okno z plexi i podświetlany na czerwono wentylator. Wygląda i działa super :wink:

Sam sobie pluję w brodę że pozbyłem się 14" z perłowym wyświetlaniem (pod kartę hercules!) - teraz takiego ze świecą szukać, a był gabarytowo wyjątkowo mały (nie głęboki). 

Mój ostatni CRT właśnie dokonuje żywota po 16 latach pracy i obiecywałem sobie że następnego szukał nie będę :frowning:

Napisałem właśnie do kolejnego sprzedającego tego samego GoldStara. Tu jest jeszcze duży plus, bo ma wbudowane głośniki.

Zwróć uwagę na sterowanie ustawieniami - jeżeli jest na przyciskach, to monitor w miarę nowy (jak na CRT), jeżeli pokrętła, to staroć straszny będzie.

A na GoldStar teraz mówi się LG :wink:

To jest Studioworks 44m z '96 roku.

To są pokrętła czy przyciski?

http://olx.pl/oferta/monitor-goldstar-14cali-CID99-IDfaHC5.html

Pokrętła :frowning: stary model, już za nowości nie słynęły z jakości obrazu (wypukłe kineskopy).

Nie masz w pobliżu jakiegoś warsztatu / serwisu elektronicznego? Może mają na stanie, a nawet jak nie mogą podpowiedzieć gdzie w okolicy jest jakiś szrot, gdzie mógłbyś się rozejrzeć za sprawnym CRT - cena tego GS jest z kosmosu (chyba że to z wysyłką). Tyle to płaciłem za mojego trinitrona 21"!

U mnie w szkole magazynują stare wyposażenie komputerowe, ale to są te najgrubsze i największe - 17 cali, więc to nawet nie wejdzie mi na biurko :slight_smile:

Ewentualnie wysypisko śmieci :slight_smile:

Albo firma zajmująca się utylizacją elektroniki.

Ogólnie magazynowany monitor crt to nie zbyt dobry pomysł. Ale jak chcesz coś takiego kupić to zacznij od wymiany elektrolitów bo pochodzi parę godzin / dni :slight_smile:

Wymierzyłem wszystko i dochodzę do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem jest kupienie tego monitora:

http://allegro.pl/monitor-eizo-l367-dvi-vga-usb-glosniki-fvat23-i5689256760.html

Kineskopowy mi zajmie całe biurko.

Może i ten LCD nie jest retro, ale działa i obraz będzie lepszej jakości.