Pamiętacie mój retro komputer z moich poprzednich tematów?
Wszystko ładnie śmiga, jakiś czas temu wymieniłem napęd, bo ten odmówił już czytania płyt.
Nie podoba mi się tylko jedna rzecz - Voodoo 1 4MB generuje w grach max.640x480px co strasznie wygląda na nowym monitorze, nawet kiedy wyłączyłem skalowanie do formatu 16:9. Szczególnie widać to w grach wyścigowych, bo 2 i 3 plan to totalna pikseloza.
Czy istnieje jakiś konwerter pozwalający podpiąć VGA i przeskalować ten obraz do wysokiej rozdzielczości bez dużego opóźnienia? Czy muszę załatwić stary monitor kineskopowy, żeby przyjemnie sobie pograć? A może są jakieś inne sposoby?
Dodam jeszcze, że monitor to Iiyama ProLite GE2488HS.
Różnica między tym, a iiyamą będzie, ale każde skalowanie wygląda badziewnie i tego na retro sprzęcie nie przeskoczysz - czasami gra będzie obsługiwała wyższe tryby (np. 800x600), a na prawdę stare tytuły tylko 320x240 i tego nie da się przeskoczyć.
Inna inszość, to że używanie LCD w projekcie “retro” zabija cały klimat, jak to powiedział Siara Siarzewski "I cały misterny plan w…"
Bierz jakiegoś malucha 14-15" na kineskopie. No i jakiś fotoreportarz na bloga szykuj
Teraz ciężko kupić CRT, znalazłem na OLX jakiś fajny GoldStar 14-calowy, ale sprzedający nie zgodził się na wysyłkę. Poszukam jeszcze, może znajdę jakiś fajny monitor.
Blog oczywiście będzie. Dzisiaj kończę malować obudowę, wstawiłem okno z plexi i podświetlany na czerwono wentylator. Wygląda i działa super
Sam sobie pluję w brodę że pozbyłem się 14" z perłowym wyświetlaniem (pod kartę hercules!) - teraz takiego ze świecą szukać, a był gabarytowo wyjątkowo mały (nie głęboki).
Mój ostatni CRT właśnie dokonuje żywota po 16 latach pracy i obiecywałem sobie że następnego szukał nie będę
Pokrętła stary model, już za nowości nie słynęły z jakości obrazu (wypukłe kineskopy).
Nie masz w pobliżu jakiegoś warsztatu / serwisu elektronicznego? Może mają na stanie, a nawet jak nie mogą podpowiedzieć gdzie w okolicy jest jakiś szrot, gdzie mógłbyś się rozejrzeć za sprawnym CRT - cena tego GS jest z kosmosu (chyba że to z wysyłką). Tyle to płaciłem za mojego trinitrona 21"!
Ogólnie magazynowany monitor crt to nie zbyt dobry pomysł. Ale jak chcesz coś takiego kupić to zacznij od wymiany elektrolitów bo pochodzi parę godzin / dni