Obraz się nie pokazuje na monitorze


(jakubgil2001) #1

Witam zakupiłem nowy sprzęt i mam problem ponieważ po podłączeniu wszystkiego i uruchomieniu nie pokazuje się obraz jestem pewien że wszystko dobrze podłączyłem cooler od procesora działa, wiatraczek od karty graficznej też.
Płyta główna MSI H81M-P33, H81
Procesor Intel Core i3-4170, 3.7GHz, 3MB, BOX
Karta graficzna Gigabyte GeForce GT 710 2GB DDR3 (64 bit)
Pamięć Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz


(Domker) #2

Płyta widzę, że ma wyjście DVI-D i VGA. Podłącz monitor bezpośrednio pod wyjście płyty głównej obraz powinien się pojawić i w UEFI zmień domyślną kartę grafiki (Primary GPU) z IGN Onboard na PCI-E zapisz zmiany i przepnij kabel z powrotem na GeForce.


(jakubgil2001) #3

Niestety obraz nadal się nie pokazuje


(Grzesiekk) #4

Wyciągnij kartę graficzną, zresetuj bios i podłącz monitor do płyty głównej.


(jakubgil2001) #5

Nadal nic po resecie. Wszystko się resetuje po 20s…


(Grzesiekk) #6

Co widnieje na ekranie gdy się resetuje?


(jakubgil2001) #7

Właśnie w tym problem ze nic


(Grzesiekk) #8

Jest ciemno na ekranie?


(jakubgil2001) #9

Dokładnie


(JNJN) #10

A wszystko nowe, czy używki?

Spróbuj uruchomić w minimalnej konfiguracji: zasilacz+płyta + cpu+ jeden moduł pamięci w I banku,monitor, mysz+klawiatura - reszta odłączona od płyty łącznie z dyskami i napędami. I teraz powinien się uruchomić i powinieneś wejść do biosu.

Z reguły możliwości:

  • zasilacz
  • płyta
  • pamięć

lub pamięć nie współpracuje z płytą i trzeba na czas testu załatwić inny moduł DDR3 max 1600 MHz.

Edit:

I możliwe, że potrzebujesz najnowszy bios do płyty (problem kompatybilności pamięci) lub minimum wersję 1.6 - ta dopiero obsługuje Twój CPU.

https://pl.msi.com/Motherboard/support/H81M-P33#support-cpu

Proponuję całość zanieść do serwisu celem uruchomienia.


(Grzesiekk) #11

Na pracującym komputerze odłącz kabel monitora. Pisze brak sygnału?


(JNJN) #12

No porada… zawsze takie czynności przy wyłączonym sprzęcie.


(Grzesiekk) #13

Chodziło mi o kabel sygnałowy.


(JNJN) #14

Kabel sygnałowy monitora podłączasz lub odłączasz na wyłączonym kompie i monitorze.

Jak chcesz sprawdzić monitor, odłącz jw kabel sygnałowy i włącz monitor i masz.


(jakubgil2001) #15

Wiesz odrzucal bym problem z płytą ponieważ dopiero wróciła ona z gwarancji bo miałem ten sam problem niestety problem się powtarza


(JNJN) #16

To.