Witam, mam taki problem. Chcę wstawić obrazek jako tło formy, tylko nie wiem jak. Szukałem w Googlach i nic nie znalazłem. Proszę o szybką pomoc. 
P.S: Jestem początkujący, proszę o dokładne wytłumaczenie.
Witam, mam taki problem. Chcę wstawić obrazek jako tło formy, tylko nie wiem jak. Szukałem w Googlach i nic nie znalazłem. Proszę o szybką pomoc. 
P.S: Jestem początkujący, proszę o dokładne wytłumaczenie.
Jest na to kilka metod:
przechwycić zdarzenie WM_ERASEBACKGROUND - najlepsze
wstawić w zdarzeniu TForm.OnPaint
ściągnąć komponent który to robi, w google znajdziesz setki.
ee, a mógłbyś dokładniej wytłumaczyć jak o się robi, krok po kroku.
Pod linkiem wszystko opisane.
I jeszcze nie jestem tak dobry z angielskiego żeby coś z tego zrozumieć. Czy jest ktoś na tym forum kto może mi dokładnie i po polsku wytłumaczyć jak to się robi?!
Proponuję zrobić to w następujący sposób:
Umieść na formularzu kontrolkę Image, po czym kliknij na niej dwukrotnie i wczytaj jakiś obrazek
Następnie w okienku ObjectInspector zmień właściwości dla Image1
AutoSize na True
Visible na False
Teraz w okienku ObjecInspector wybierz Form1 i w zakładce Events kliknij dwukrotnie po prawej stronie zdarzenia OnPaint (Delphi utworzy wtedy szablon obsługi dla tego zdarzenia). Procedurę FormPaint uzupełnij w następujący sposób:
procedure TForm1.FormPaint(Sender: TObject);
var x, y, dx, dy: Integer;
R: TRect;
begin
x:= 0; y:= 0;
dx:= Image1.Width;
dy:= Image1.Height;
R:= Rect(0, 0, dx, dy);
while y < Height do
begin
x:= 0;
while x < Width do
begin
Canvas.CopyRect(Rect(x, y, x + dx, y + dy), Image1.Canvas, R);
x:= x + dx;
end;
y:= y + dy;
end;
end;
Procedura rysuje podany obrazek w postaci kafelków wypełniając nim cały obszar formularza (oczywiście można wczytać obrazek wielkości formularza, wtedy obrazek będzie wypełniał całe tło) Można również wczytać inny obrazek w czasie wykonywania programu:
Image1.Picture.LoadFromFile('C:\Obrazek.bmp');
Repaint;