Od dawna używam programu z licencją o nazwie Cakewalk Pro Audio 9, do obróbki utworów MIDI.
Przede wszystkim przedłużam w nim utwory, zmieniam tempo, podmieniam dźwięki na kanałach oraz usuwam linie melodyczne.
Program jest prosty, konkretny i odczytuje formaty .MID i .MIDI i zapisuje w to w popularnym FORMAT 0 .
Aczkolwiek…
W niektórych utworach nie mog ę podmienić instrumentu czy zmienić tempa, gdyż wskakuje on ponownie do oryginalnego stanu. I niby w programie widnieje wprowadzana zmiana, lecz nie przynosi ona rezultatu. Tak jak by utwór był zablokowany.
Dlatego też, poszukuje alternatywnego programu, który posiadałby podobne możliwości co Cakewalk. Może w innym dało by się coś zrobić. Podpowiem, że nie chodzi mi tutaj o programy typu FL Studio, bo one są do całkowitego tworzenia muzyki od podstaw z samplami w rozszerzeniach wav, a ja potrzebuje podstawowe dźwięki takie jak tutaj na screenie:
witam , ja używam MagicMusic3 , jest to doś prosty program , jednak szukam programu , którym można kopiować traki w dowolne miejsce utworu midi , wycinać i dodawać poszczególne ścieżki i wszystkie naraz , kiedyś miałem rolanda mc50 mkII , i tm urządzeniem można było takie rzeczy robić , może ktoś zna taki program ?
CZY JEST MOZLIWOSC …W UTWORZE MIDI USUNAC CZTERY INSTRUMENTY I ZAPISAC TO .MAM YAMAHE CLAVINOWA CVP401 I ODTWARZAM TAM UTWORY I ZA KAZDYM RAZEM MUSZE WYLACZAC POSZCZEGOLNE INSTRUMENTY
Nie ma takiej opcji żeby nie dało się czegoś zmienić tego w pliku smf.
Musisz mieć taki progs w którym nie tylko będziesz widział ścieżke w postaci graficznej ale konkretne bajty wtedy zmienisz wszystko
Moim zdaniem do midi nie ma lepszego programu jak Cubase ,nawet na AtarST bije na głowę wszystkie inne choć to tylko moje osobiste zdanie.
Niewątpliwie potrzebna jest wiedza w tym temacie to znaczy jak plik midi jest skonstruowany,przede wszystkim przed edycją jesli to jest to midi file 0 to musisz rozbić na tracki wtedy będziesz miał dane dla każdego kanału oddzielnie i w nich przeważnie gdzieś na początku będziesz miał ustawienia brzmienia (ProgramChange)takie ustawienia jak zmiana brzmienia możesz mieć i dalej w sladzie tak że musisz wylapać wszyskie i zmienić lub usunąć (w Cubase to żaden problem),Program Change to pryszcz ,komunikat 2 bajtowy + do tego bank select łatwo znaleźć i zmienić lub usunąć,ale zmiana brzmienia może być też zapisana w komunikacie SystemExlusive (Sysex) i może być on dość długi mieć różną konstrukcję i może być pod konkretny instrumen lub danego producenta tu już może nie być tak prosto bez wertrowania implementacji,usuwając SysExy możemy to samo osiągnąc za pomocą standartowych kontrolerów i wygląda to bardziej przejrzyście,często tak robiłem że usuwałem wszystkie,nie jest to dobre rozwiązanie bo czasami “wyszukane” ustawienia instrumentu można osiągnąć przez sysex .
Co do tempa standard podajeże metazdarzenie opisujące tempo(mertum też) dla pliku w formacie 0 rozproszone sa wzdłuz całego śladu,dla pliku w formacie 1 musi znajdować się w pierwszym śladzie.
Więć jeśli chcesz poważnie zająć sie midi to tylko konkretny program do tego a tym, beż wątpienia jest Cubase na pc jest z obsługą audio na atari niestety tylko midi
Możesz jeszcze rzucić okiem na taki progs pt. Quartz AudioMaster Freeware,ale do Cubasa mu daleko
To by było na tyle troszkę przydługiego mojego wywodu