Witam!
Mam taki problem i nie mogę się z nim uporać. Mianowicie kiedy nagrywam pulpit (1920x1080) jest git. Jednak kiedy odpalę starszą grę podczas nagrywania, która nie obsługuję FHD, a zamiast tego 1280x960, to obraz na nagraniu nie jest na całym ekranie. Czy możliwe jest takie skonfigurowanie OBS’a, aby szło nagrać grę i pulpit na jednym klipie? Wiadomo - filmy mogą mieć tylko jedną rozdzielczość i tu prawdopodobnie jest przyczyna. Przydałoby się automatyczne skalowanie i rozciąganie rejestrowanego obrazu w górę właśnie do FHD.
Nie znam OBS, ale na tym filmie widzę w opcjach dodane źródło obrazu jako cały ekran. Czy nie możesz dodać innego źródła np. konkretne okno, albo konkretna aplikacja i przełączać się między nimi? Inaczej pewnie pozostaje poprawić to w montażu.
Wracając jeszcze do piracenia. Zarabianie na pirackich grach jest podwójnie niemoralne!
Gra oryginalna, seriale zapisałem na dysku i bardzo dobrze, bo pudełko mi gdzieś zginęło. Ja wiem, że nie wolno udostępniać i tego nie robię.
…A te cracki, to i tak nie działają, więc - do wywalenia.
Oj tam Oj tam, gra oryginalna. A po drugie my nie gadamy tu o piractwie, tylko o problemie w OBS. Problem jest w tym, że muszę co chwilę zmieniać rozdzielczość rejestrowanego klipu i nagrać kilka filmów o rożnych rozdzielczościach. Potem jak to wyrenderować, w jakiej rozdzielczości?? Dlatego chciałem nagrać jeden klip filmowy.
Osobiście wolę przeskalować obraz podczas edycji w programie do montażu. Podana przykładowa rozdzielczość 1280x960 nijak ma się do 1920x1080. Ma inne proporcje.
Chyba nie wiecie o co mi chodzi do końca. Mi chodzi o to, iż muszę tworzyć kilka (ok. 5). różnych klipów o różnych rozdzielczościach. Podczas nagrywania gry Maluch Racer 2 Menu jest uruchomione w 1024x768, a gra w 1280x960. Podczas opisywania menu nagrywam w 1024x768. Kończę omawiać menu, więc muszę zatrzymać nagrywanie przed momentem, kiedy gra zmieni rozdzielczość na wyższą, zmienić ją w OBS’ie i ponownie odpalić grę. Jak widać - istna męczarnia, a tak włączyłbym tylko nagrywanie raz i byłoby OK, gdyby nie ta zmieniana rozdzielczość w grze - nie tylko tej.