OBS Studio nie widzi mojej karty graficznej - Co zrobić?

Witam, pobrałem ostatnio OBS Studio bo zobaczyłem że wielu YouTuberów z niego korzysta, osobiście też jestem youtuberem i muszę nagrywać szybko nowe materiały ale na procesorze mam “Enkodowanie przeciążone” i nagranie się zacina… chciałem spróbować na karcie graficznej ale OBS jej nie widzi, czy wie ktoś co może być przyczyną ? z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Najważniejsze informacje o moim sprzęcie:
Procesor - Intel Dual Core E6300
Karta Graficzna - Nvidia GeForce 9600GT
System - Windows 10 64 bit (OBS Studio też 64 bit)

Przyczyną jest sprzęt sprzed dekady.

Potwierdzam. Czas na upgrade sprzętu.

Dokładnie 12 lat.

Oj to dzisiaj jednak Minecrafta nie będzie?

Nie chcę ci nic mówić, ale z takim sprzętem jedyne co możesz nagrywać to pulpit i to pewnie też na lagach. OBS jak i inne programy nagrywające Bandicam, Action, Fraps, Camtasia itp. zużywają podzespoły i zmniejszają ich wydajność w grach. Co innego nagrywać na dobrym sprzęcie - wtedy zużycie (1-2%) podzespołów przez program nagrywający jest nie odczuwalne. Jak koledzy wyżej - polecam wymianę sprzętu, albo przynajmniej upgrade grafiki na np. 9800gt czy gts450. Możesz jeszcze wymienić procesor na Quad Core Q6600, co pozwoli na rozgrywkę w np. csgo, league of legends i podobne mało wymagające tytuły

Ale wciąż nie da rady na tym nagrywać

Si.

No nie dasz rady i tyle :wink: Nawet po modernizacji większosci gier płynnie nie utrzyma, więc i nie nagra.
To sprzęt, w najlepszym wypadku, dla babci do czytania kundelka czy plotkujemy . :wink: