Ostatnio postanowiłem ,że fajnie by było spolszczyć ostatnio wydaną grę Jurassic World Evolution. Niestety kiedy przyjrzałem się plikom gry są one zapisane w formacie OVL. Podejrzewa, że jest to jakaś forma archiwum ale nigdzie nie mogę znaleźć jak taki plik otworzyć/rozpakować. Chociaż znalazłem w niektórych tematach na forum Steama ,że te pliki można rozpakować. Migdzie jednak nie mogłem znaleźć w jaki sposób.
Czy ktoś może mógłby mi pomóc z tym problemem? Jeśli będzie trzeba mogę podesłać nawet dany plik do wglądu.
Podejrzewam, że autorzy gry używają własnego formatu plików albo formatu z silnika graficznego ze zmienionym rozszerzeniem. Masz kilka możliwości:
otwórz wynikowy plik (ove) przy pomocy 7-zipa, może poszli na skróty i jest to po prostu zip
otwórz wynikowy plik przy pomocy Notepad++'a, może jest to XML albo inny format tekstowy albo uda się odczytać nagłówek pliku, tak jak np. dla PDF’ów:
hexeditor i reverse engineering (nie polecam )
W każdym razie jeśli pierwsze 2 sposoby nie wskażą co to za plik (jakie jest prawdziwe rozszerzenie, jeśli zostało zmienione) to podejrzewam, że gra w rozszyfrowanie tego nie będzie warta świeczki. To już chyba łatwiej zrobić cracka do gry niż tłumaczyć zasoby