Chcę sobie kupić Mac’a. Jak ten system chodzi? Nie zamula, łatwy jest w obsłudze? :?:
banalny w obsłudze i wszystko w nim jest szybkie i proste, jest nawet łatwiejszy niż windows do obsługi
Mulić nie muli, a w obsłudze także jest przyjaźniejszy.
Nic tylko brać ^^
To zależy jaki komputer bendzie maił podzespoły (procesor, ram itd), bo u mnie w szkole mają macki i jak włączy sie dwa programy na raz komputer sie zamula.
najlepiej gdybyś miał możliwość się nim “pobawić” to byłbyś w stanie określić czy ci się podoba - w końcu gusta są różne…
ja osobiście jakoś nie mogę się przerzucić na maca (mamy kompy z tym systemem na technologi informacyjnej)…
są fajne pod tym względem że się nie infekują …
system sam w sobie działa poprawinie i bardzo stabilnie, ale do optymalnej pracy potrzebuje 1GB RAM
zostało tu wspomniane o tym że zamulają w szkole, nic dziwnego jak nasze ministerstwo czy kto tam zamawiał te komputery cięło koszta i pożałowało 60zł na stacje żeby dać 1GB tylko wyposażyli sprzęt w pracowniach w 512 MB RAMu
To się zgadza. Ja na szczęście u siebie w szkole też mam ten system razem z komputerem apla dzięki nim praca jest o wiele przyjemniejsza niż na windows. Pracowałem także na zwykłym komputerze PC z systemem mac… jednym słowem porażka. Systemy mac są przystosowane tylko do komputerów z logo apla. Owszem działają na innych komputerach też, ale to nie to samo. Jednym słowem Mac tylko na komputery iMac.
Swoją drogą nie można instalować tego systemu na pececie, ponieważ jest to nielegalne…
Co do dostosowania. Są przecież zgodne, jedyna zmiana to odwrócona klawiatura (przyciski command i option). Największym szokiem w OSX był dokładny kursor, co w programach graficznych jest na wagę złota
problem jest z tym że prawy alt jest przesunięty bardziej do prawej strony ale da się przywyknąć (gorzej potem z przeskokiem na normalnego pc bo klika się przycisk, ale poza tym to git )
no i w klawiaturze apple są dodatkowo przyciski F13-F16, ale mimo wszystko nic nie zaszkodzi podpięcie zwykłej klawiatury pod USB do maca (ale ta od apple bardziej pasuje i zawsze będzie ładniejsza, czy to starsza czy nowsza
)
Kto ci takich glupot nagadal?
@Arek F
EULA != prawo (jak juz gdzies indziej napisalem).
To, ze licencja macosx na to nie pozwala, nie oznacza ze instalacja tegoz systemu na kompie marki nie-apple nie jest legalna- jest, co najwyzej, niezgodna z licencja (oczywiscie, mam na mysli wersje macosx kupiona w sklepie, a nie z torrentow- ale wtedy toto /tj. jego instalacja/ podpada pod uzywanie nieautoryzowanych kopii /w sensie- piractwo/, nie zas za uzywanie systemu na ‘nieodpowiednich’ kompach).
…co nie zmienia postaci rzeczy, że instalacja Mac OS na komputerze nie stworzonym przez Apple jest niedopuszczalna ze względu na zapisy w jej licencji. Instalując i używając jej na takim komputerze łamiemy jej postanowienia.
Alez ja nigdy nie twierdzilem inaczej. Ja tylko twierdze ze nazywanie takiej ‘niekoszernej’ instalacji ‘nielegalna’ jest niewlasciwe