Witam, czy Windows 98 obsłuży procesor Intel Core 2 Quad Q6600 ???
Pozdrawiam
Witam, czy Windows 98 obsłuży procesor Intel Core 2 Quad Q6600 ???
Pozdrawiam
może to i głupie pytanie… ale dlaczego chcesz używać windowsa 98 na takim procku… ?
O takich procesorach można było marzyć jak wyszedł Windows 98, więc wątpię.
Nie obsłuży. Dwa rdzenie będą ładnie działać dopiero na XP i to professional.
To znaczy że kupując xp home dla mojego dwurdzeniowego atlona popełniłem błąd?
Mam teraz iść po wersje pro?
Nie koniecznie, teoretycznie Xp Home jest w stanie obsłużyć jeden procesor kilku rdzeniowy.
rokko , to tylko teoria :). Niby Pentium4 HT działał ze stu procentową wydajnością na XP Home. Jednak dwa rdzenie, a wirtualna wielowątkowość to pewna różnica. WindowsXP Home zawiera licencje na obsługę 1 procesora. Procesor dwurdzeniowy składa się w zasadzie z dwóch układów zamkniętych w jednej obudowie. Dopóki nie sprawdzimy, to się nie dowiemy. Pewne jest, że na XP Pro dwa rdzenie zadziałają jak należy.
jednym słowem pro wykorzysta w 100% dwa rdzenie a nie wirtualnie co może być związane z wydajnością różną
Coś mi umknęło Piszesz o procesorze Quad
W takim wypadku nawet XP Pro może nie wystarczyć do uzyskania pełnej wydajności.
Aha, dzięki :p, chciałem udowodnić mamie, że Winda 98 nie obsłuży 4 rdzeni, bo ona i mój brat kłócili się że spokojnie obsłuży Q6600 i nie chciała mi wierzyć, że cztery rdzenie najlepiej obsługuje Vista.
Pozdrawiam,
A dlaczego Xp Pro będzie mieć problem, u moje kol. na Pro. działa, chociaż komp się często zacina i wariuje pokazywanie użycia procesora.
czyli ma problem
quad na 98 :hahaha: XP ma z nim problemy
Przypominam temat - nie piszcie OT.
Moment… jak to?
C2D (czyli 2 rdzenie) na lapku i mam XP HE - działa 100%
Q6600 (czyli 4 rdzenie) i XP pro - działa działa 100%
To o co chodzi?
już się oty zaczynają. XP home obsługuje dwurdzeniowe procesory, ale dwóch odzielnych nie i p4ht też ma problemy.
Skoro tęsknicie za XP, a jednocześnie chcecie korzystać z Quada, to zawsze można zainstalować Windows Server 2003. Jest to praktycznie to samo co XP, a po drobnych zmianach wręcz identyczny. Obsługuje 4 procesory, więc nie będzie już żadnych wątpliwości co do wydajności i stabilności.
PS. Orientuje się ktoś, czy normalna wersja NOD’a32 działa na W2k3?
Tylko że cena serwer 2003 napewno nie jest taka sama jak xp a co wszystkiego c o tu piszecie to zakup sobie viste oem np. home u mnie w sklepie to 220 zł i nie bedziesz miał problemu z prockiem
Albo coś mieszacie, albo ja coś nie “teges”…
napisałem:
"C2D (czyli 2 rdzenie) na lapku i mam XP HE - działa 100%
Q6600 (czyli 4 rdzenie) i XP pro - działa działa 100%"
czyli wszystko gra i nadal nie wiem dlaczego macie jakieś ale do obsługi przez XP procesorów wielordzeniowych.
mati75 , nie mieszaj 2 procesorów z 1 z kilkoma rdzeniami, bo cały czas mowa o jednym.
Nawet jeżeli Q6600 to są poskładane 2 procki to dla systemu to jeden i nie ma co mieszać tego z technologią wykonania. Co mnie obchodzi :roll: Piszecie że 98 nie obsłuży Quad’a i ok tu nie wiem, ale co do XP?? To że ktoś ma problemy to nie znaczy że system nie daje rady.
Piszecie o “wirtualnej wielowątkowości” i “Pewne jest, że na XP Pro dwa rdzenie zadziałają jak należy.” więc się pytam: o co chodzi? i jak to sprawdzić? objawy itp. Ponieważ ja u siebie nie mam problemów.