w ramach prezentu urodzinowego poszukuję książki, który wprowadziłaby laika w świat komputerów. Pod pojęciem laik kryje się osoba, która co prawda do tej pory miała styczność z komputerem, ale na zasadzie: “włączyć program i tam wpisać odpowiednie rzeczy +wydrukować”. Zatem poszukuje pozycji, która przede wszystkim poruszyłaby takie tematy jak zarządzanie plikami, instalacja programów, obsługa pendrive itd.
Wiem, że w księgarniach jest mnóstwo tego typu pozycji, które dotyczą systemu windows xp oraz vista, ale niestety jako osoba która od zawsze radziła sobie lepiej lub gorzej sama z komputerem nie jestem w stanie wybrać tej najlepszej. Dlatego proszę o poradę was:) Może ktoś ma jakieś doświadczenia? Sam uczył się na jakiejś ciekawej, prostej i intuicyjnej książce i mógłby polecić?a może wasi znajomi?
No i to, że kolega prosił o książkę, którą polecasz, a nie taką, która jest w księgarni
Ogólnie rzecz biorąc nie polecam żadnych książek dotyczących Windowsa - Windows to nie linux jest zbyt prosty w obsłudze, żeby wydawać pieniądze na książki. Włącz google, poproś kolegę/koleżankę o pomoc i sam się ucz - dzień/dwa i będziesz wiedział juz praktycznie wszystko, a nawet 60 złotych to jest za dużo żeby wydawać na książkę o windowsie bo w takich autorzy najnormalniej w świecie wyłudzają kasę od ludzi pisząc o niczym
Chodzi o to, że ta książka jest nie dla mnie tylko dla mamy i dziadków
Ja sam używam na codzieć linuksa i nie uważam żeby jego obsługa była trudna - to tak na marginesie.
A książka nie musi być dostępna w empiku, z internetu też chętnie zamówię, a co do funduszy to nie są one jakoś ograniczone specjalnie. Po prostu chce kupić dobry prezent.