Obudowa do ~200zł, Z9 Plus vs SPC Gladius M40 [ANKIETA]

Cześć, szukam obudowy do komputera w cenie do ok. 200 zł (max 250 z przesyłką) poczytałem trochę opinii w internecie i moją uwagę zwróciły dwie:

Zalman Z9 Plus

oraz

SilentiumPC Gladius M40 Pure Black

Proszę o pomoc w wyborze, główne kryterium to jakość wykonania obudowy oraz dobra wentylacja; coby w miarę chłodna była (choć w przyszłości będzie wymiana wentylatorów). Z góry dzięki za pomoc

http://www.dobreprogramy.pl/Jaka-obudow … 40411.html

W czas napisałem.

Odpowiadają tobie włączniki na górnej powierzchni ?

M40:

+wydaje się lepsze chłodzenie

+dobre bo polskie

Warto porównać szerokości obudów. Zalman jest trochę szerszy więc zmieści się tam wyższe chłodzenie (jeśli w przyszłości będziesz o tym myślał) :slight_smile:

Jakość wykonania obydwu jest dobra jak na tą cene, w zalmanie minusem mogą być wyłamywane śledzie. Co do wentylacji w zalmanie jest odrobinę lepsza, tu masz przykładowy test http://www.purepc.pl/obudowy/test_tanie … k?page=0,6

Fajnie 5-5 :smiley:

Narazie mam chłodzenie SilentiumPC Spartan PRO HE924, chyba zmieści się do ich własnej obudowy.

Z drugiej strony jeśli są porównywalne to wizualnie bardziej podoba mi się ten Z9+

A nie wiecie może jak u nich z głośnością fabrycznych wentylatorów?

Bez problemu, radiator ma 135 mm wysokości.

Nie użytkowałem jej na tyle długo by móc to stwierdzić, ale komentarze wskazują na to że są “słyszalne”.

Dodane 05.04.2013 (Pt) 10:06

Według mnie w grę może jeszcze wchodzić Corsair Carbide 200R

Carbide 200R to najgorzej wykonana obudowa od Corsair. Plastik z przodu tej obudowy jest tak kiepskiej jakości, że nawet niektóre duże zagraniczne serwisy nie pokazywały zdjęć na wprost obudowy :wink:

Ja jeszcze też biorę pod uwagę, że SilentiumPC to polska marka i patriotycznie ją wspieram.

Im więcej wiem tym mniej wiem heh, warto dołożyć do Fractal Design Core 3000 Black?

Ja kupiłem Zelmana Z9 U3, buda jest super, spokojny wygląd, trzy wentyle 120mmm, 2 x USB 3.0 i 2 x USB 2.0, wyświetlacz temperatury z regulatorem obrotów full filtrów przeciw kurzowych wykonanie bardzo dobre.

http://www.ceneo.pl/22578876

Polecam.

ps.

też robi dobre wrażenie (ta z oknem mi się podoba) tylko nie nadaje się pod biurko bo będą zasłonięte porty USB.

Regulator obrotów =

-więcej kabli;

+możliwość dostosowania odpowiednich obrotów;

-przez przypadek możesz przekręcić gałką i coś zepsuć;

Ja ustawiłem wentylatory raz a dobrze.

Q6600, wentyl 120mm, ~410 RPM, temp idle:41*C, mobo:41*C

Zalman Z9 i full filtrów?! To się uśmiałem :smiley: Panie, poczytaj sobie gdzie powinny być filtry w obudowach a dopiero potem się wypowiadaj :smiley:

…wypowiadam się bo mam obudowę Zelmana Z9 U3 prawie rok i z praktyki wiem, że filtry przeciw-kurzowe w tym czasie spisują się bardzo dobrze, oczywiście malkontent powie, że zawsze może być lepiej. Ja jednak Panie DebeściK_2012 mimo pańskiego śmiechu podtrzymuję swoje zdanie i nadal uważam, że obudowa Zelmana Z9 U3 w swoim przedziale cenowym, bo tak trzeba ją rozpatrywać jest bardzo dobra pod każdym względem - filtrów przeciw kurzowych też, których ma zdecydowanie więcej niż Gladius M40. Panie kup Pan najpierw tą obudowę przetestuj a dopiero potem się śmiej, bo teoretyzować jest najłatwiej.