Obudowa do komputera stacjonarnego

Witam, mam dylemat i proszę Was o pomoc gdyż zrobiłem zakup obudowy pod te podzespoły i widzę iż chyba popełniłem błąd gdyż jest za mała.
Lecz do czego dążę, proszę o pomoc w wybraniu obudowy coś w tym rodzaju załączam poniżej link i aby nie przekroczyła kwoty cenowej max do 200 zł.
Prosiłbym o zasugerowanie takiej aby zasilacz znajdował się na dole obudowy nie u góry gdyż obawiam się iż może ciężaru zasilacza nie wytrzymać i narobić problemów.
Na dole wiadomo gdy będzie nic wówczas się nie powinno stać.
Aby miała z przodu na panelu lub u góry obudowy usb 3.0 max x2 oraz jedno 2.0.
Także aby posiadała możliwość zainstalowania napędu optycznego DVD.
Również minimum 2 dysków o wielkości 3,5 cala.
Procek oraz kości ram już nie dodaję opisu bo nie powinny one stwarzać problemów w obudowie.
Najistotniejsze raczej dane podałem które powinny być, tak sądzę.
Poniżej załączam linki do podzespołów które chciałbym umieścić w obudowie.
Pozdrawiam i liczę na pomoc w rozwiązaniu wyżej opisanego problemu.

Płyta główna

Chłodzenie do procka

Karta graficzna

Zasilacz

Obudowa coś w tym stylu

Zapraszamy do Muzeum Techniki, tam sobie wybierzesz. :wink:
Większość nowych modeli, z zasilaczami na dole, nie ma już zatok DVD.

Ta obudowa Silentium jest fajna, a dvd… 50 zł i masz napęd zewnętrzny na usb, raz w roku pewnie sięgniesz.

To są fatalne obudowy. Po pierwsze dziadowskie okienko, które nie ekranuje, niema wlotu wentylacji i do tego pokazuje jak usyfiony jest komputer. Zasilacz na dole, który ciągnie cały kurz z podłogi, a i tak konieczny jest dodatkowy wentylator w obudowie, na dodatek trzeba ciągnąć przewody przez pół komputera i wszystko co spada idzie prosto do zasilacza. Brak przedniej zatoki, to brak możliwości zamontowania czegokolwiek, od napędu, poprzez dodatkowy panel, czytnik, po wzmacniacz Audio czy nawet kontroler wentylacji. Okienka albo są ciężkie, jeśli szkło i potrafią się stłuc, zwłaszcza przy demontażu, albo rysują się i pękają, jak są z plastiku. Górna kratka zawsze gdzieś się odczepia, wygina itd.

Moim zdaniem takie obudowy to albo dla fanów choinki, albo na komunie gdzieś na wieś.
Ale to oczywiście kwestia gustu. Osobiście wolę, proste, skromne obudowy, w rodzaju Chieftec HQ-01B-OP, HT-01B-OP, CT-01B-OP, IMHO nawet TACENS EON TACEON jest fajniejszy od tej szklarni.

No to jest logika. Kupić obudowę, żeby do niej podłączać napęd DVD na USB. To są genialne rady, dla kogoś kto potrzebuje napęd.

1 polubienie

Nie jest fajna dla autora tematu, bo nie wejdzie tam jego karta graficzna.

Nie chce mi się szukać, czy też domknie się boczek po montażu chłodzenia SCYTHE MUGEN MAX…

@BLADE2042 - Ty chcesz nową obudowę? Wątpię czy w cenie ~ 200 zł nową znajdziesz w/g swoich fanaberii.
Jeśli może być używana to gorąco polecam model BitFenix Ghost. Spełni Twoje wymagania!
Mam tą budę od 2013 roku, nieprzerwanie ją używam. Nie mam zamiaru jej długo, długo wymieniać. Jest THE BEST.

Jest sztuka używana na allegro: BitFenix Ghost - Części komputerowe, Obudowy - Allegro.pl

Zanim powiesz NIE, zastanów się głęboko przeczytawszy recenzję z testu:

a tu strona domowa - https://www.bitfenix.com/products/chassis/atx/ghost/

Fakt ten model GPU jest dłuższy, co do samego modelu obudowy…
Gusta są różne, dla mnie to Silentium nie jest tragiczny. Widziałem bardziej choinkowe.

Natomiast podpinanie DVD na USB, nie jest to najwygodniejsze, to kwestia wentylacji.
Jeżeli robisz zatokę na dvd, dyski i jeszcze dyskietki na górze, to na froncie masz mniej miejsca na siateczkę i wentylatory… :wink:

Tyle, że ja mierzyłem temperatury w różnych obudowach, i NIC tak nie chłodzi dodatkowo karty, jak wlot z boku, bezpośrednio na kartę. Natomiast wentylator z góry, daje może z 1/10 tego.

Obudowa coś w tym stylu

Ta obudowa to lipa. Jedyna jej zaleta to prosty minimalistyczny wygląd.
Blachy cienkie, mocowanie na dyski 2,5" fatalne, wygina się na wszystkie strony.

Rozwiązanie dziś w praktyce martwe ale…

Sprawdzałem nawiew z boku w obudowie cooler mastera i obecnie używanym define r5, w obu przypadkach rezultaty rewelacyjne :wink:

Tak samo zresztą jak podobne konstrukcje, ale dzięki temu jest lekka. Wielkie, ciężkie obudowy, były sztywne, trwałe, ale… mam w firmie trochę, po prostu nikt tego już nie chce.

Ale mam całą masę klientów, którym przegrzewa się karta w takich padlinach ze szkłem. Zwłaszcza po jakimś czasie, albo przy kartach, które mają wysokie TDP, i ile by tam wiatraków nie wpakowali, to się gotowało. A wystarczy wsadzić w obudowę z bocznym chłodzeniem, dodać z boku wentylator i magicznie spada z 10 stopni. A w wielu sytuacjach, gdzie karta ma w ogóle uwalone chłodzenie, wystarczy dać boczne, albo uchwyty na wentylatory, które dawno temu robił Zallman i sprawa rozwiązana. Niestety wentylatory na kartach to straszna padlina i trudno po kilku latach dobrać coś sensownego jak padnie, pozostaje albo wywalenie plastiku i zamontowanie na jakieś wkręty czy nawet trytytki wiatraków, albo boczny nawiew.
Dlatego obudowy które dają chłodne powietrze z zewnątrz bezpośrednio na kartę znacząco wydłużają życie chłodzenia i samej karty.

Ten konkretny model to jest król lichej blachy.
Można jednym palcem, bez użycia dużej siły pokrzywić elementy obudowy, a tak być nie powinno.

Akurat posiadam obudowę która spełnia Twoje wymagania, tylko musisz szukać używanej. Jedynie miejsca na cooler może trochę braknąć, ale poza tym jest bardzo dobra.
SilentiumPC Gladius M40

Miejsce na trzy napędy DVD, trzy dyski twarde + SSD. Możliwość zamontowania 5 wentylatorów - dwa z przodu, dwa u góry i jeden z tyłu. Bezśrubkowy montaż dysków i napędu, zasilacz na dole. Cały przód ma dostęp do powietrza także wnętrze jest dobrze wentylowane. Duża karta graficzna wejdzie na spokojnie, bo miejsca jest naprawdę sporo. Na górze masz trzy porty USB, porty na słuchawki i mikrofon oraz sterowanie wentylatorami (podzielone na strefy - przód, tył i góra). Nie raz nie dwa się o nią opierałem, parę razy na niej usiadłem i wytrzymała. Jedna jedyna wada to dość lichej jakości „adaptery” na dyski twarde, ale moje jeszcze się trzymają. Co ważne obudowa ma tylko dwa światełka - sygnalizujące włączenie komputera i pracę dysku.

Ta obudowa ma u mnie dożywocie, nie widzę sensu zmiany na nowszy model (chyba że zmienią standard płyt głównych czy coś). Jak tylko znajdziesz - polecam :smiley:

Dzięki wszystkim za włożony wkład i pomoc.
Zdecydowałem się w końcu na tą obudowę lecz zasilacz który jest powyżej wymieniony w linku nie wejdzie do niej.
Pytanie teraz co sądzicie o tym zasilaczu i czy bezproblemowo zmieści się w obudowie załączonej poniżej w linku.
Płyta główna już sprawdzałem oraz to chłodzenie też wchodzą bezproblemowo po jej zamknięciu.
Bo już naprawdę mam dość serdecznie tych poszukiwań typu chybił - trafił.

Zasilacz

Obudowa