Obudowa dysku HDD

witam posiadam Obudowę Dysku HDD 2,5 Alu USB 2.0 Sata i posiadam Dysk HDD 250GB 3,5’’ SATA DO PC mogę go podłączyć pod obudowę? pójdzie . muszę zworki podłączyć ?

A zmieścisz do niej dysk? W końcu obudowa 2,5", a dysk 3,5".

Można rozebrać obudowę, wyjąć samą elektronikę i pewnie wtedy da się podłączyć dysk pod SATA. Ale…

… dysk 3,5 calowy wymaga dodatkowego zasilania dla obudowy, a 2,5-calówka nie będzie go miała. Można oczywiście posiłkować się podwójnym kablem USB. Tylko czy nie prościej kupić obudowę 3,5 cala?

(na zdjęciu dysk SSD podłączony pod elektronikę wyjętą z obudowy 2,5 cala)

masz chyba rację … dodatkowe zasilanie się przyda

Te dwa starczą ?

Nie, nie starczą. Dysk 3,5" wymaga zasilania 12V, a USB dostarcza tylko zasilanie 5V.

ok dzięki

Masz laptopa czy stacjonarkę ? . Nie masz wolnych złącz Sata na płycie głównej i w zasilaczu wolnego złącza do dysku ? . Po co robić kombinacje z obudową ??

kupiłem na allegro nowego PC jakieś 3 lata temu , dokupiłem teraz dysk , chciałem wmontować do kompa …a tu co ? kable po obcinane ,brak możliwości rozbudowy PC

To masz dwa wyjścia: albo zmiana zasilacza albo kombinowanie z rozgałęziaczami.

Jak nowy komputer może mieć poobcinane kable?

W takim wypadku wymiana zasilacza jest całkiem rozsądnym pomysłem, a jak nie chcesz wymieniać to zawsze można dolutować wtyczkę SATA, to tylko 4 przewody.

Pewnie polizingówka. Tutaj “nowy” oznacza po prostu kolejny komputer :wink:

Komputer z obciętymi kablami nie kwalifikuje się ani do kategorii nowy, ani do używany. Jedyne rozsądne określenie dla takiego sprzętu to uszkodzony.

1 polubienie

Tu też mogę tylko gdybać, ale znając precyzyjność Leszka, to zasilacz jest zbudowany pod kątem potrzeb tego danego komputera. I wszystkie zbędne kable są po prostu usunięte. Wśród polizingówek to normalna sprawa (np. mój Optiplex tak ma).

był tani to kupiłem