witam posiadam Obudowę Dysku HDD 2,5 Alu USB 2.0 Sata i posiadam Dysk HDD 250GB 3,5’’ SATA DO PC mogę go podłączyć pod obudowę? pójdzie . muszę zworki podłączyć ?
A zmieścisz do niej dysk? W końcu obudowa 2,5", a dysk 3,5".
Można rozebrać obudowę, wyjąć samą elektronikę i pewnie wtedy da się podłączyć dysk pod SATA. Ale…
… dysk 3,5 calowy wymaga dodatkowego zasilania dla obudowy, a 2,5-calówka nie będzie go miała. Można oczywiście posiłkować się podwójnym kablem USB. Tylko czy nie prościej kupić obudowę 3,5 cala?
(na zdjęciu dysk SSD podłączony pod elektronikę wyjętą z obudowy 2,5 cala)
masz chyba rację … dodatkowe zasilanie się przyda
Nie, nie starczą. Dysk 3,5" wymaga zasilania 12V, a USB dostarcza tylko zasilanie 5V.
ok dzięki
Masz laptopa czy stacjonarkę ? . Nie masz wolnych złącz Sata na płycie głównej i w zasilaczu wolnego złącza do dysku ? . Po co robić kombinacje z obudową ??
kupiłem na allegro nowego PC jakieś 3 lata temu , dokupiłem teraz dysk , chciałem wmontować do kompa …a tu co ? kable po obcinane ,brak możliwości rozbudowy PC
To masz dwa wyjścia: albo zmiana zasilacza albo kombinowanie z rozgałęziaczami.
Jak nowy komputer może mieć poobcinane kable?
W takim wypadku wymiana zasilacza jest całkiem rozsądnym pomysłem, a jak nie chcesz wymieniać to zawsze można dolutować wtyczkę SATA, to tylko 4 przewody.
Pewnie polizingówka. Tutaj “nowy” oznacza po prostu kolejny komputer
Komputer z obciętymi kablami nie kwalifikuje się ani do kategorii nowy, ani do używany. Jedyne rozsądne określenie dla takiego sprzętu to uszkodzony.
Tu też mogę tylko gdybać, ale znając precyzyjność Leszka, to zasilacz jest zbudowany pod kątem potrzeb tego danego komputera. I wszystkie zbędne kable są po prostu usunięte. Wśród polizingówek to normalna sprawa (np. mój Optiplex tak ma).
był tani to kupiłem