Obudowa i zasilacz do max 700zł

To co w końcu proponujecie? Bardziej chodzi mi o zasilacz niż o obudowę, bo wybór jest spory, a ceny najróżniejsze, a jakiegoś syfu nie chciałbym kupować :confused: Kumpel proponuje mi Corsaira TX 750 ale jakoś mnie nie przekonuje, a obudowę Zalmana Z9.

Temat obudowy odkładam trochę na drugi plan, bo nie ukrywam, że ważniejszą rolę pełni tutaj zasilacz, z którego chciałbym się cieszyć, a nie wymieniać za jakiś czas, lub martwić się, że się spali czy coś w tym stylu. Oferty który przedstawiliście są najróżniejsze, ale trudno mi się ustosunkować do tego, bo jakoś nic mi nie pasuje. Skoro nie jakieś OCZ’e to co w końcu?

Nie wiem czy ktoś poleci Ci coś konkretnie, tak żeby przekonać do zakupu. Sam mam dylemat z zasiłką, szukam czegoś solidnej średniej klasy (w granicach 400zł) pisałem o tym w swoim temacie W ostatnim poście padają dwie nazwy zasilaczy, z których lepszą opcją wydaje się OCZ ZT Series 750W. Są tam podlinkowane bardzo szczegółowe testy zarówno OCZ jak i Corsair GS800, co do tego drugiego znalazłem również rozbiórkowe testy na hardwareseacrets.com i jego budowa budzi pewne moje wątpliwości, co napisałem w wątku. To są moje typy za tę cenę, ze wskazaniem na OCZ ZT Series 750W. Jego jedyną wadą może być głośniejsza praca pod dużym obciążeniem. Ale czy naprawdę jest głośno, tego nie wiem ponieważ w różnych testach różnie piszą, ja nie mam tego jak zweryfikować i to właściwie ostatnie “ale”, które powstrzymuje mnie przed zakupem.

Coraz bardziej przekonuje się do tego OCZ’a ZT 750W. Właściwie powinienem być uczulony na głośność wentylatora, ale mam nadzieję, że nie będzie podobnych zdarzeń jak w moim obecnym Chieftecu, że wentylator haczy o te widełki pod nim i robi niemiłosierny hałas. W szczycie on może sobie burczeć, byle w normalnej pracy sobie tam przybąkiwał czasami :slight_smile:

Kiedyś zasilacze były nieco tańsze i miałem upatrzonego OCZ Z 850W Glod Jak chesz pełnego wypasu z pięcioletnią gwarancją i wymianą na nowy w razie jakiejkolwiek usterki i nie boisz się ceny to sobie go zobacz. Teraz się trochę pozmieniało i cena była by wyższa od tego ZT 750W(3lata gwarancji w Polsce, za granicą 5 lat) o jakieś 150zł więc sam musisz ocenić czy warto. Na pewno nie są to, jak niektórzy sugerują jakieś gorsze jakościowo zasiłki, z tego co można wyczytać w tych testach rozbiórkowych to zdecydowanie wyższa półka.

Martwi mnie fakt tej gwarancji, czemu niby w Polsce obowiązuje ona 3 lata, a za granicą 5? Wracając do wentylatora to na forach czy komentarzach jest kilka wpisów, że po powrocie ze stresu nie obniżał obrotów i strasznie buczał. 500zł to już dużo (chociaż sam przedstawiałem Wam jeszcze droższego Corsaira), ale 850W dla mnie to za dużo, więc odpada.

No wiesz, jesteśmy tylko rynkiem zbytu :wink: jaki kraj takie gwarancje. Nie mam dobrej odpowiedzi na to pytanie. Ale moim zdaniem tak długa gwarancja (informacja podawana na stronie producenta) świadczy o jakości zasilacza. Problem występował z kontrolerem obrotów wiatraka i jak wynika z tematów jest w pełni respektowany przez gwaranta w razie usterki następuje wymiana zasilacza. Każdy sprzęt może się zepsuć, czy przyjść uszkodzony bez względu na markę, w takim przypadku czym drożej tym gorzej. Dla tego omijał bym Allegro i podejrzane aukcje.

Jak jest 5 lat to jest 5 -

http://www.camino.pl/zasilacz-atx-850w- … 41869.html

http://www.vobis.pl/oferta/komputery/po … r_sli.aspx

Tutaj jest np. 5 lat. A jak nie, to możesz napisać do sklepu czemu tak jest.

Na chwile obecną jestem skłony ku wspomnianemu OCZ’owi ZT 750W wraz z Zalmanem Z9 Plus. Jakby się udało jeszcze tego OCZ’a w 5 lat gwarancji wprowadzić to było by ok. Co myślicie o tym miksie? Sensowne chyba i za rozsądną cenę.

Jak brać Z9 Plus, to nie lepiej dopłacić to trochę do Core 3000? Co jak co, ale od Zalmana lepszy jest.

Core 3000 wydaje się jakąś małą klitką.

Sla17 podlinkowałeś nie ten zasilacz :wink: NA Golda(OCZ Z) to ja wiem, że jest 5 lat i pisałem o tym wcześniej. Nieścisłość dotyczy ZT 750W ma napisane w karcie produktu i na stronie pięć lat gwarancji tymczasem w Polsce w sklepach podane są trzy lata.

Karta

Sklep

No a co myślicie o tym Corsair CMPSU-800GEU - 800W jako o alternatywie do OCZ ZT 750W cenowo jest minimalnie droższy. Też gwarancja na trzy lata jednak od środka widać, że się różni od ZT.

Aha, no faktycznie. A nie jest to tak, że trzy lata w sklepie, a potem na własną rękę bezpośrednio u OCZ? Kiedyś tak gdzieś czytałem, ale w internecie się od ■■■■■ół roi, dlatego nie chcę tutaj zapewniać nikogo, że to prawda.

Tak mi napisali ze sklepu odnośnie OCZ ZT 750W. Niestety żadnych bliższych informacji o położeniu serwisu itp.

W Polsce nie ma chyba serwisu OCZ, trudno szukać jakichkolwiek informacji o Polsce, a nawet o Europie na stronach OCZ. Najbliższej gdzie może znajdować się serwis to Niemcy, Holandia, albo UK.

I dlatego dobrze jest kupować w sklepach, będących jednocześnie dystrybutorami poszczególnych marek. Przykładowo jak ktoś kupuje w Cooling.pl zasilacze Antec lub Fractal Design, które mają 5 lat gwarancji to jest to pięć lat gwarancji realizowane w Polsce i nie trzeba się bawić w wysyłki za granicę :wink:

Chciałbym w końcu podjąć decyzję. Nie patrząc na gwarancję 3 czy 5 lat i gdzie co jak, czy dobrym wyborem i względnie opłacalnym będzie zakup tego OCZ’a ZT 750?

http://allegro.pl/seasonic-ss-660km-x-6 … 52468.html

Już go podawałem, ale niedługo jego cena poleci o minimum 100-150 zł do góry, gdybym teraz miał brać zasilacz to nawet bym się nie zastanawiał, ten model przy 20-25% obciążenia pracuje pasywnie.

Czemu poleci do góry :P?

Jak waluty w ostatnich miesiącach lecą ostro do góry to wszystko będzie droższe, dodatkowo fracht morski też mocno podrożał.

http://www.bankier.pl/inwestowanie/walu … symbol=USD

http://www.bankier.pl/inwestowanie/walu … symbol=EUR

Chyba że tak, nie obserwuję tego typu rzeczy. Kurczę, szkoda.