Obudowa i zasilacz do max 700zł

Witam. Jestem w fazie poszukiwania obudowy i zasilacza (oczywiście osobno :slight_smile: ). Mam do zagospodarowania maksymalnie 700zł (oczywiście jakby się dało to nieco mniej). Obudowa nie musi być fikuśna, ważne by była normalnych wymiarów i z nie najgorszym chłodzeniem. Zasilacz oczywiście jakieś dobrej firmy :slight_smile: myślę, że na prawdę 800W to jest moje maksimum.

Po własnych poszukiwaniach moja lista zakupów wygląda następująco:

Zasilacz: CORSAIR HX Series 750W (CMPSU-750HXEU)

Obudowa: AEROCOOL PGS VS-9 Czarna (AEROPGSVS-9)

Czekam na Wasze propozycje, a rusz uda się kupić coś lepszego trochę taniej :slight_smile:

Pozdrawiam!

Potrzebna Ci taka spawarka 750W, osobiście 450W używam jakieś 5 lat,nie raz do innych kompów go podpinałem i nie widzę sensu zakupu czegoś powyżej 500W. Planujesz jakieś mocne karty typu GTX690?

Antec HCG-M 520W + Gladius 800, przynajmniej buda bez udawanej aranżacji okablowania.

http://www.cooling.pl/add_to_cart.php?p … antity_1=1

Jaki sens jest kupować obudowę i zasilacz za 700zł , jak można max do 400zł? Poza tym 800W raczej nie jest ci potrzebne…

Nikt nie powiedział, że obecny sprzęt ma służyć tylko do danego komputera. Mam zamiar w przyszłości przełożyć go do nowej maszyny która może będzie potrzebowała tyle. W tej chwili mam 400W i czuję ten brak mocy, i nie sądzę by 50W zmieniło by coś.

BTW Tobi popraw link.

Zasilacz: Thermaltake Smart 550W / OCZ ZT 550W / OCZ ZT 750W / Be Quiet! L8 730W

Obudowa: SPC Gladius 800 / Fractal Design Core 3000 / CoolerMaster HAF 912 Plus / SPC Regnum L50 / Fractal Design ARC Midi

Resztę kasy lepiej zainwestować w dodatkowe wentyle/chłodzenie na procesor.

Napisz czy potrzebujesz zasilacza o mocy ponad 700W - tylko w przypadku SLI, do jednej karty graficznej wystarczy ok. 550W.

FORTRON Aurum 700W - certyfikat 90+ GOLD (najlepszy z możliwych) bardzo cichy i ładny :slight_smile:

zostaje ok. 300 zł na budę więc brałbym Zalmana Z11 (6 miejsc na wentyle, polecana obudowa)

Chłopak doświadczony, więc pewnie wie, czego chce.

Zależy, na czym ci zależy - jeżeli na ciszy to Define R3 lub XL, da się pogodzić to z dobrą wentylacją ale wiadomo, że nigdy nie będzie tak przewiewnie jak w dziurawym, meshowym froncie. Jeżeli nie - to Arc Midi Tower, dużo ludzi wybiera i sobie chwali. Albo coś nieco większego pokroju Xigmatek Elysium.

Zasilacz - IMO napisz, co planujesz - jaką konfigurację. Na plus dla Corsaira jest 7 lat gwarancji :wink:

Aktualnie posiadam Intel Core 2 Quad Q6600, ATI Gigabyte Radeon HD 5850, RAM 6GB Geil BlackDragon. Na chwile obecną nie planuje nic więcej więc trudno mi mówić, ale raczej tego sprzetu dalej rozwijać nie będę, jeśli już to z nową płytą główną (z DDR III) ew. z obecną kartą graficzną.

Co do ciszy to nie zależy mi aż tak bardzo na niej, najważniejsze żeby nie robiło to sporego hałasu (nie wiem, jak odkurzacz czy coś :P) Tak, żeby szło zasnąć przy tym spokojnie :slight_smile: Obecnie mam Midi Tower i wiem, że to zło. Wszystko się praży, zero cyrkulacji powietrza no totalna żenada. Teraz tylko i wyłącznie coś normalnego rozmiaru lub większego.

Midi Tower to normalny rozmiar :slight_smile:

Link jest ok.

Jeśli potrzebny Ci taki mocny, to bierz tego Corsaira, Antec HCG, lub Seasonic 660 Gold KM X-series, ostatnio o stówę w dół poszły.

Co do obudowy, za 150 nie kupisz nic sensownego, w ciągu roku kilka modeli obudów miałem u siebie, i taki VS-9 to będzie porażka, poczekaj z zakupem i uzbieraj chociaż do Gladiusa, Core 3000, a najlepiej Regnum, lub Arc, pojemne i przewiewne. Do budowy cichego kompa Fractal R3 lub większa wer XL, Antec P280.

Jak coś większego kalibru to zamiast Elysiuma lepiej kupić NZXT Switch 810, obie w rękach miałem 810 teraz używam i Switch jest lepiej zaprojektowany, ma lepsze filtry, nie jest takim sitem jak Elysium, u siebie kompa prawie nie słyszę, wentyle 400-700 obr/min i jest chłodno.

To ja też dodam 5 groszy od siebie :slight_smile:

Jeżeli chodzi o moc zasilacza to więcej jak 550-600W nie jest i nie będzie Ci potrzebne, jeżeli nie zamierzasz wchodzić w układy SLi/Crossfire. Miej na uwadze fakt, że z każdą nową generacją sprzętu zmniejsza się proces technologiczny i zapotrzebowanie na energię. Dla przykładu nowy Geforce GTX 680 wymaga zasilacza 550W, a nowe Intele i7 potrzebują o około 40% mniej prądu niż twój obecny Q6600. Ze swojej strony polecam OCZ z edycji Fatal1ty. Jest to jeden z najlepszych zasilaczy (modularny) w przedziale 550W, w standardzie 80+, a jego cena to coś w granicach ~260zł. W każdej recenzji zbiera pozytywne noty i rekomendacje - jego produkcja odbywa się na wysokim standardzie, z dobrej jakości komponentów, co owocuje stabilnością i żywotnością tego zasilacza. Sam osobiście miałem wersję 750W, ale zamieniłem na 550W, bo więcej mi nie potrzeba (a różnica 200zł poszła w RAM :P).

Co do obudowy to jestem zwolennikiem miniaturyzacji, więc polecam Fractal Design Defini Mini (Black). Jest to obudowa pod płyty mATX, z bardzo dobrymi właściwościami wyciszająco-chłodzącymi, maty wygłuszające + miejsce na 6 wiatraków 120mm (2 w zestawie) + filtry przeciwkurzowe. Po szczegóły odsyłam najlepiej na youtube, gdzie dostępne są recenzje w polskim i zagranicznych językach. Cena obudowy to około ~400zł.

PS. Co rozumiesz przez stwierdzenie: “czuje brak mocy zasilacza” ?

Brak mocy zasilacza czuje się tylko wtedy, kiedy widać fizyczne objawy takie jak zawieszanie się i resetowanie komputera. Ilość watów nie ma wpływu na szybkość działania komputera (włączanie się, gry, praca) :-D.

Pozdrawiam. :slight_smile:

Osobiście bym celował w Define R3 i zostaje ok. 300zł… OCZ bym omijał, bo w sumie wszystkie są głośne (a tracić gwarancję na fanswap - no nie za bardzo chyba). be quiet! ma dosyć ciekawe propozycje w swojej ofercie, moim zdaniem warto rzucić na tą firmę okiem. HX650 są, ale tylko używane w tej cenie, najczęściej roczne.

A jak tańsza obudowa - to Core 3000, Gladius 800, Zalman Z9, Carbide 300R, Regnum L50, Arc Midi Tower. Chyba żadna z tych obudów nie jest ez wad - Core 3000 mogła by być ciut większa i filtrów poskąpili, bo wszystko na styk jest, Gladius 800 ma słabszą blachę nawet od Brutusa (subiektywne odczucia, wydaje się na nieco cieńszą i z gorszym lakierem), Zalman Z9 ma głośne wentylatory w zestawie, 300R nie ma koszyka na dyski (producent celowo taki myk zrobił), nie ma filtrów również we wszystkich miejscach i - ma USB 3.0, więc u siebie tego nie podłączysz, Regnum L50 również ma USB 3.0, ale są też zwykłe 2.0, filtrami obłożona ale ponoć w regulatorze lubi elektronika padać (w Core 3000 niby też, ale już się trochę tym cudakiem nakręciłem i działa, a jak pisali to zaraz im się rozpadało po kilku dniach), Arc Midi Tower - świetna obudowa, z filtrami w ważnych miejscach, ma 1xUSB 3.0 i 2xUSB 2.0, wiec nie ma chyba problemu :slight_smile:

Wiadomo, Core 3000 to taka uboższa wersja Arca, ale sam kupiłem, bo 80zł piechotą nie chodzi, filtry się jakieś dokupi trzy za 30zł - 50 w kieszeni, i jest git. Priotytety się zmieniają, teraz bym chciał mieć wyciszonego Define, ale chyba okleję matami Core 3000 - pożyjemy, zobaczymy.

@ UP

Oklejenie matami obudowy zabierze trochę miejsca w środku więc lepiej dobrze sobie to wymierz :wink:

OCZ z edycji Fatal1ty jest jednym z najcichszych zasilaczy na rynku :wink: Nie ma on nic wspólnego z serią StealthXStream i ModXStream. Oczywiście jak ktoś ma słabo wentylowaną obudowę i liczy tylko na chłodzenie cpu cooler + psu cooler to każdy zasilacz będzie buczał. Zapraszam do recenzji:

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=6 … tr_numer=1

http://www.ocia.net/reviews/fatal550w/

http://www.hardwaresecrets.com/article/ … eview/1019

http://www.technic3d.com/review/netztei … teil/1.htm

be quiet! jest również dobrą propozycją jednak jest droższy, mimo, że jest tworzony w podobnych warunkach i nic nowego nie wnosi w temat.

Dla informacji kolegów to OCZ, Antec, Sparkle Power International, be quiet!, SilverStone, Nexus i Zalman to jedna i ta sama firma - FSP Group ( Fortron Source Power Group), światowy lider w sektorze zasilania IT. Te zasilacze są produkowane na tych samych liniach produkcyjnych.

Pozdrawiam :slight_smile:

x_nighthawk_x ostatnia część Twojej wypowiedzi jest jest sugestywna ale nawet jeśli powstają w takich samych warunkach i na jednej linii produkcyjnej to raczej nie są zbudowane z tych samych części i nie są to te same projekty zasilaczy? :slight_smile:

FSP Group ma obecnie ponad 50 linii produkcyjnych na całym świecie i każdy z zasilaczy wymienionych marek jest produkowany na tych samych komponentach (wytwarzanych z surowców lokalnych partnerów), w obrębie danej linii produkcyjnej. Wnioski z tego są co najmniej 2:

1. W obrębie jednej linii produkcyjnej np. OCZ ma te same komponenty składowe co Be Quiet!

2. Be Quiet! wytwarzany w jednym państwie wcale nie musi być tak dobry jakościowo jak ten produkowany w innym.

Reasumując, cokolwiek kolega by nie kupił, to może być pewny jakości danego zasilacza. Ja zaproponowałem akurat OCZ Fatal1ty, ponieważ nie odstaje kompletnie od czołówki, a przy tym jest stosunkowo tańszy.

pozdrawiam. :slight_smile:

http://www.hardwaresecrets.com/article/ … iew/1019/2

http://www.hardwareheaven.com/reviews/1 … ernal.html

Skoro OCZ bierze zasiłki od Fortona i wszysktie są takie same, to skąd te różnice ;>?

Sla17 Co masz dokładnie na myśli pisząc o różnicach? Ciężko w jednej chwili ogarnąć dwa obszerne teksty. Ja widzę tylko, że ten 750 ma na nalepce napisane >>tak<< więc jest to zasilacz o mocy 650W z 4 słabymi liniami. Czyli nie bardzo byłbym zainteresowany zakupem. Ponieważ informacja jest niejasna a intuicja podpowiada, że lepiej mieć jedną mocną linię 12V.

Widać po środku - skoro to samo, to dlaczego się tak mocno od siebie różnią?

Zależy od serii:

http://www.forum.tweaks.pl/FAQ-Faktyczn … 49142.html

Wentylatorami też się różnią, np w BQ są montowane BQ Silent Wings, tego w OCZ i innych nie znajdziesz.