Jak w temacie proszę o pomoc w OC Athlona mój sprzęt:
-Cpu Amd Athlon XP 2000+ Thorton
-Mobo MSI KT4AV
-Psu Pmax 350 w (firma niezbyt dobra ale działa super)
-Ram 1,75 GB ( 1x1GB, 1x512MB, 1x256MB
Z góry dziękuję za pomoc
Jak w temacie proszę o pomoc w OC Athlona mój sprzęt:
-Cpu Amd Athlon XP 2000+ Thorton
-Mobo MSI KT4AV
-Psu Pmax 350 w (firma niezbyt dobra ale działa super)
-Ram 1,75 GB ( 1x1GB, 1x512MB, 1x256MB
Z góry dziękuję za pomoc
Bez sensu robić oc z tego procesora , daj se na spokój. Zasilacz też taki se…a skoku wydajności wogóle nie odczujesz.
Zapomniałem dodać że Chłodzenie Pentagram Freezone Cośtam… a jak podkręcać to ile max wyciągnę ?
tu podkręcenie nic nie da gdyż ten procesor już swoje lata na karku i ogólnie jest słaby na dzisiejsze czasy
Że będę trochę niegrzeczny… ja się nie pytam czy warto podkręcać tylko ile max wyciągnę
Swego czasu kręciłem ten procesor gdzieś do 1900-2000MHz więcej nigdy nie sprawdzałem czy wyciągnie jeszcze więcej.
Co do zasilacza to nie najlepszy ale może od razu niczego nie spali
Może max 2.1 GHz?
Wszystko zależy od CPU i płyty.
Na razie wyciągnąłem z niego 2,28GHZ jak myślicie wyciągnę więcej ?
XP lub linuxa jakiegoś lekkiego zainstaluj,sprawdź temperaturę procesora czy się nie grzeje.
Ja bym więcej nie kręcił bo albo spalisz procesor albo zasilacz nie wytrzyma bo jest z czarnej listy.
XP z SP3.
A XP z SP2 będzie bardziej zamulał niż XP z SP3 lub na odwrót ?
lepiej zainstaluj z SP3 bo zawiera różne łatki i poprawki dla systemu
Będzie szybszy, ale mniej bezpieczny.
Rozumiem, że kompa robisz sobie do internetu (i tu już może być problem) i pisania.
JNJN Dokładnie zgadłeś. A jest jakiś sposób na przyśpieszenie go ?
Nie. Najwyżej możesz procesor wymienić na AthlonXP 3000+ i zainstalować jakiś lekki system operacyjny na szybkim dysku.
Więcej Ci da włożenie jakiegoś XP Bartona. Sam mam leżeć jakiegoś 2400+ i na chodzie Bartona 3000+ - niby różnica 200 MHz, ale widać różnicę w działaniiu (więcej cache, trochę inna generacja).
Swoją drogą z tego co mi było wiaodmo na Athlonach XP trzeba było blokować (lutować) mostek L2 żeby robić OC - a widzę, że chyba Tobie się udało bez tego zrobić OC>
A może ma ktoś zbędnego Athlona I mógl mi go wyslac poczta ? (za darmo) jam cos to napisac to podam Dane. Sort za braki polskich znaków ale tapatalk a lumie nie obsługuje większości. polskich znakow
Mam Athlon XP 2400+ i XP 3000+ z 2-krontie większą ilością cache L2, ale za darmo to raczej nie oddam