OC Intel C2D E6750 - problemy


(Neon1992) #1

Witam,

posiadam procesor Intel C2D E6750 i chciałbym go zostawić na stałe z zegarem 3200MHz ewentualnie 3000MHz, niestety nie udaje mi się tego zrobić z zachowaniem stabilności, próbowałem na różne sposoby, co proponujecie?

Płyta główna: Asus P5N-E SLI

RAM: A-Data EXTREME DDR2 800+

Standardowo RAM ustawiony mam sztywno 4-4-4-12 ale tu OC praktycznie w ogóle nie ma. Dlatego do OC ustawiam na sztywno 5-5-5-15 ale też nie ma rewelacji.

Po każdym podkręceniu stresuję go Orthosem z Priority 9, najdłużej wytrzymał z zegarem 3000MHz, RAM 5-5-5-15, niestety przy włączaniu przeglądarki w czasie stresu zwiecha, więc powróciłem do standardu. Chciałbym go zostawić na stałe 3GHz, najlepiej 3,2GHz.


(Db2524) #2

A co z taktowaniem i napięciem pamięci?

Jak temperatura procka w stresie?


(Neon1992) #3

Taktowanie RAM 400MHz (próbowałem na 450MHz - też to samo), napięcia CPU i RAM - AUTO.

Temp. CPU w stresie <=60st przy zegarze 3,2GHz, napięcia AUTO, niestety zwiecha po >15min.


(Db2524) #4

Ustaw napięcie RAM'u na 2.1V.


(Fokal) #5

Na asusach nie zostawia się napięć na auto bo mogą być automatycznie podbijane do zbyt dużych wartości.


(Neon1992) #6

Przy 4-4-4-12 czy 5-5-5-15?


(Fokal) #7

Na takim napięciu powinny pójść na CL4.


(Neon1992) #8

Próbowałem już z milion sposobów i za każdym razem zwiecha.

RAM na 400MHz, 4-4-4-12 (2,1V) jest OK natomiast CPU siada przy 3200MHz (1,35V), dałem nawet na własne ryzyko 1,45V i nic.

SuperPI 4M przechodzi bez problemu, ale Orthos go wywala po >30s.

-- Dodane 03.09.2010 (Pt) 18:09 --

CPU 3600MHz (1,45V), RAM 450MHz, 5-5-5-15 (2,2V), SuperPI 4M bez problemu, ale Orthos go wywala po >15s.


(Db2524) #9

Pokaż screena z CPU-Z, zakładki Memory i SPD.

Zbyt dużego napięcia na procesor też nie dawaj, bo potem może tracić na stabilności. Zaczynaj od najniższego zawsze.


(Neon1992) #10

Na standardowym zegarze CPU:

Gdy podkręciłem na 3200MHz zmieniła się tylko wartość (zakładka Memory) FSB:DRAM na 1:1 zamiast 5:6, ale to raczej tak musi być :slight_smile:

A tu jak to się prezentuje:


(Db2524) #11

Jaką masz konfigurację RAM'ów? 2x2GB?

Dziwi mnie nie, że nie pracują w Dual-Channel. Żeby tak pracowały, to obie kości muszą być wpięte do gniazd o tym samym kolorze.

Wepnij oba RAM'y do czarnych portów.

Podnieś też lekko napięcie na mostku północnym.


(Neon1992) #12

Tak. 2x2GB.

Nie pracują w DC, ponieważ gdy włożę kości do jednego koloru to albo komputer nie startuje albo jak już się włączy to wywala się na ładowaniu systemu i dlatego są w różnych kolorach. Pamięci są sprawne w 100%. Myślę, że wina leży po stronie BIOSu, który jest dość stary 0401 a najnowszy bodajże 1406.


(Db2524) #13

No to można by zaktualizować, jak są problemy.

A jak z podniesieniem napięcia na mostku północnym?


(Neon1992) #14

Próbowałem zrobić update BIOSu (1406), ale wyskakuje taki komunikat:

BIOS próbuję zaktualizuję przez narzędzie wbudowane w BIOSie - Asus EZ Flash 2.

Jeszcze nie podnosiłem napięcia na mostku.


(Db2524) #15

Spróbuj skorzystać z programu ze strony ASUS'a.

Masz tam aktualny BIOS i program do flash'owania. Widzę, że od czasu 0401 było kilka poprawek dotyczących kompatybilności pamięci.


(McDracullo) #16

http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradn ... w?page=0,5


(Neon1992) #17

Pobrałem AWDFLASH, ale nie mam napędu dyskietek w komputerze, spróbuję na pendrive to wrzucić.

-- Dodane 03.09.2010 (Pt) 22:18 --

Niestety nic z tego, nie potrafi tego zbootować.

Plik z BIOSem na pendrive widzi ASUS EZ Flash 2, niestety wyskakuje ten błąd co wcześniej pisałem.


(McDracullo) #18

Ramy do DC ustaw 400MHz na 5 i zobacz czy będzie dziać się to samo.


(Neon1992) #19

To samo.

-- Dodane 03.09.2010 (Pt) 23:33 --

Na 99% to wina starego BIOSu.


(McDracullo) #20

AWDFLASH nie działa spod wiersza poleceń windowsa? (nigdy z niego nie korzystałem, ale może warto sprawdzić :P).