OC komputera Ryzen 5 i Nvidia GTX 1660

Witam,

Porobiłem parę testów komputera bo jego moc jest niewystarczająca, prosiłbym o porady co mogę jeszcze zmienić aby poprawić jego wydajność do powyżej 6000 pkt w 3DMark Time Spy test.

Cinebench R20 - 2423 pkt
3D mark Time Spy test - 4821 pkt
Assassin’s Creed Odyssey: 1920x1080 FPS 26 ustawienia Ultra wysoka / 60 stopni grafika

AMD Ryzen 5 1600 - 3,2GHz napięcie 1,264V
Chłodzenie SilentiumPC Ferra RGB 3
ASRock AB350 Pro4
DDR4 Corsair 16GB (4x4GB) 3000MHz ( ustawione według Ryzen DRAM Calculator 1.7.0 na 3200MHz)
Msi Geforce GTX 1660 Sterowniki 441.87
SSD Samsung 850 EVO 250GB
HDD WD 2TB
Wentylatory 2 przód + 1 tył

Na pewno możesz pobawić się w OC procesora.

Podkręcaj.
Tylko NIE szalej, płyta nie jest pod ekstremalne OC, 3,4-3,5 powinieneś jednak stabilnie osiągnąć bez zmiany napięć.

1 polubienie

Dzięki, procesor w 3Dmark wychodzi 5700 pkt ale suma dalej na poziomie 4930 :frowning:
Karta delikatnie podkręcona w MSI Afterburner

Możesz spróbować jeszcze odrobinkę procka jak bez napięcia się da, no i zobacz jak chodzą pamięci. Bo XMP ustawiłeś? Może Ram ze 100 jeszcze ugrasz.

Co u Ciebie oznacza niewystarczająca wydajność? Do czego? Chcesz się pochwalić tylko wyższą liczbą punktów w benchmarkach czy jest jakiś konkretny cel? OC nie można robić w nieskończoność.

Szanowny Panie @LORDEK, oczywiście przede wszystkim zbyt słaby FPS w np. AC Odysey, a druga to przy modelowaniu CAD większych złożeń. Jako wyznacznik wydajności obrałem wynik benchmarka w tej samej konfiguracji i tu mnie zdziwiła tak duża różnica między jego a moim zestawem. https://www.3dmark.com/spy/6978133

… a mnie nie.
Primo on wykręcił 4.1 Giga, co dla mnie jest głupotą. Płytę jaką musiał kupić i chłodzenie, a to już koszt Ryzena 3600 pewnie. :wink: Dodatkowo on jeszcze na RAM wykręcił 130. Weź Tylko poprawkę, ze jego płyta kosztowała 500+, Twoja 300 zł.

Jeżeli patrzysz na wykres, a patrzyłeś, to “średnia” wynosi pewnie w okolicach 5.500 i prawdopodobnie ten Twój wynik 5.700 został podany “, że jest przeciętny”. Zgadza się?

Na upartego możesz jeszcze próbować, ale ja bym został przy tym 3.5, na 4 Giga na Twojej płycie raczej nie ma szans. Obniż troszkę w ustawieniach Ultra na wysokie, jakieś odbicia, cienie, i bedzie stabilniej. :wink:

Prześledź sobie różnice między jednym testem, a drugim. Może wyłapiesz co by trzeba było zmienić - już widzę różnice w zegarze pamięci GPU:

https://www.3dmark.com/compare/spy/8972242/spy/10463949

Ludzie myślą, że przez OC oszukają system i za połowę ceny będą mieli wydajność topowych produktów :smiley: a to tak nie działa :wink:
OC pozwala wyciągnąć tylko procent z konstrukcji, które kupili, te kilka procent, za które producent nie chce brać odpowiedzialności, bo to już jest żyłowanie plastra krzemu :wink: To tak jak dokładanie mocniejszej turbiny do diesla, można, do pewnego momentu, ale w końcu konstrukcja puści :wink:

Wiem i dlatego zawsze jak widzę średni procek w zestawie do OC, to pytam “a może lepszy?”. :wink:

1 polubienie