Porobiłem parę testów komputera bo jego moc jest niewystarczająca, prosiłbym o porady co mogę jeszcze zmienić aby poprawić jego wydajność do powyżej 6000 pkt w 3DMark Time Spy test.
Cinebench R20 - 2423 pkt
3D mark Time Spy test - 4821 pkt
Assassin’s Creed Odyssey: 1920x1080 FPS 26 ustawienia Ultra wysoka / 60 stopni grafika
Co u Ciebie oznacza niewystarczająca wydajność? Do czego? Chcesz się pochwalić tylko wyższą liczbą punktów w benchmarkach czy jest jakiś konkretny cel? OC nie można robić w nieskończoność.
Szanowny Panie @LORDEK, oczywiście przede wszystkim zbyt słaby FPS w np. AC Odysey, a druga to przy modelowaniu CAD większych złożeń. Jako wyznacznik wydajności obrałem wynik benchmarka w tej samej konfiguracji i tu mnie zdziwiła tak duża różnica między jego a moim zestawem. https://www.3dmark.com/spy/6978133
… a mnie nie.
Primo on wykręcił 4.1 Giga, co dla mnie jest głupotą. Płytę jaką musiał kupić i chłodzenie, a to już koszt Ryzena 3600 pewnie. Dodatkowo on jeszcze na RAM wykręcił 130. Weź Tylko poprawkę, ze jego płyta kosztowała 500+, Twoja 300 zł.
Jeżeli patrzysz na wykres, a patrzyłeś, to “średnia” wynosi pewnie w okolicach 5.500 i prawdopodobnie ten Twój wynik 5.700 został podany “, że jest przeciętny”. Zgadza się?
Na upartego możesz jeszcze próbować, ale ja bym został przy tym 3.5, na 4 Giga na Twojej płycie raczej nie ma szans. Obniż troszkę w ustawieniach Ultra na wysokie, jakieś odbicia, cienie, i bedzie stabilniej.
Ludzie myślą, że przez OC oszukają system i za połowę ceny będą mieli wydajność topowych produktów a to tak nie działa
OC pozwala wyciągnąć tylko procent z konstrukcji, które kupili, te kilka procent, za które producent nie chce brać odpowiedzialności, bo to już jest żyłowanie plastra krzemu To tak jak dokładanie mocniejszej turbiny do diesla, można, do pewnego momentu, ale w końcu konstrukcja puści