Witam,
od dłuższego czasu system (niezależnie czy świeżo po instalacji) działa trochę niestabilnie. Stawiam na dysk ale potrafię ocenić wyników SMART itd. HDtune pro pokazuje dokładnie te same dane.

Witam,
od dłuższego czasu system (niezależnie czy świeżo po instalacji) działa trochę niestabilnie. Stawiam na dysk ale potrafię ocenić wyników SMART itd. HDtune pro pokazuje dokładnie te same dane.
W jaki sposób niestabilnie?
Różne procesy w windowsie 10 korzystają zachłannie z dysku, a zwłaszcza takie które zbierają telemetrię oraz windows update ale nie powinieneś na SSD tego odczuwać.
To jest niezależne od systemu. Na win 7, 8.1, 10 po pewnym czasie jest to samo. Problemy z kartami graficznymi, touchpadem, klawiaturą i wiele innych. Laptop po prostu się już sypie. Chcę tylko wiedzieć czy dysk jest ok bo obecnie jest najcenniejszy w tej maszynie.
Nic nie musi konfigurować, wszystkie systemy (od Windows 7) automatycznie wykrywają SSD i dostosowują ustawienia pod niego.
Na pewno jego problemem nie jest brak magicznych optymalizacji, o których piszesz.
Myślisz że jestem szalony czy głupi? Nie będę sobie psuł systemu czy dysku tymi zasłyszanymi, wyssanymi z palca legendami.
Zastanawiam się cz w ogóle przeczytałeś mój pierwszy i drugi post? Chciałem tylko dostać ocenę SMART dysku a nie rady “znafcy” który sam nie wie co mówi.
Indeksowanie nie spowalnia bo dysk się nie indeksuje co 5 min a wstępne ładowanie do pamięci nie ma żadnego związku z pamięcią ram.
Ps. nie chodzi o użycie dysku bo jest ono u mnie nieodczuwalne a jeśli przy ocenie użycia kierujesz się tym co mówi menadżer zadań to bardzo współczuje każdej osobie która posłuchała twoich dziwnych rad.
Na wolnym HDD spowalnia. Dla SSD nie ma to znaczenia.
Co jeszcze mu poradzisz - przeniesienie plików tymczasowych na inny dysk?
Nie. TRIM działa od razu, Garbage Collection również. SSD nie potrzebuje żadnych specjalnych optymalizacji.
Opierasz się na mitach z internetu sprzed X lat.
Czy uzyskam jakąś odpowiedź na temat stanu dysku?
Dysk jest dobry. Co do stabilności systemu, przyczyny szukaj w innym miejscu - na pewno to nie wina dysku. Na razie to wróżenie z fusów, trudno coś doradzić jak nie wiemy nic…