Witam, wiele osób w tym ja szukając nowego programu kieruje się oceną redakcji i użytkowników.
Jednak na ocenia użytkowników ciężko polegać, gdyż w zasadzie mogła to być tylko 1 opinia, a my niestety o tym nie wiemy.
Proponuję dodatkowo wyświetlać ilość użytkowników, którzy ocenili program. Przykładowo, jest się pewniejszym ‘jakości programu’ gdy 100 osób oceni go na 9 niż np 1 osoba na 10.
Również popieram. Bardzo dobry pomysł. Ostatnio nawet sam na niego wpadłem i miałem zaproponować.
BTW - przy programach jest “ocena redakcji”. Przy “Interfejs”, “Funkcjonalność” i “Stabilność” nie ma żadnej oceny. Proponowałbym to usunąć skoro i tak nic tam nie ma i na darmo zajmuje miejsce. No chyba, że redakcja planuje w przyszłości oceniać te cechy programów.
shotgun , żal to będzie jeśli ktoś ocenia bezmyślnie np. Firefoksowi za funkcjonalność wstawi 10. A wiadomo, że na starcie ta przeglądarka nie ma praktycznie żadnej funkcjonalności.
W dużej mierze możliwościami programu. Przy Firefoksie została zapewne wzięta pod uwagę możliwość zwiększenia funkcjonalności poprzez rozszerzenia. Na pewno te oceny nie mówią, który program jest najlepszy. Było już o tym mówione.
No chyba, że redakcja zmieniła sposób oceny przez siebie programów.
Mam jeszcze pytanie. W poprzedniej wersji vortalu niektóre programy były oznaczone jako “wybór czytelników”. Skąd się brały te oznaczenia?
W takim razie jakim cudem redakcja oceniła gg 7 wyżej niż AQQ, które nawet bez wtyczek (a jest ich dużo) znacznie przewyższa gg pod względem funkcjonalności? :roll:
Także popieram pomysł aby pokazywać liczbę osób, która oceniała dany program. Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwiej stwierdzić, jak w rzeczywistości miarodajna jest ocena wystawiana przez użytkowników vortalu.