Ocena zestawu do gier na AM5

Witam. Wcześniej pytałem o ocenę i ewentualne korekty co do mojego wyboru zestawu pod gry, który był oparty na podstawce AM4. Zdecydowałem się jednak pomyśleć przyszłościowo i dopłacić do AM5. Prosiłbym o ocenę tej listy i uwagi co do wyboru:

Aktualnie posiadam kartę graficzną MSI RTX 3070 Gaming X Trio 8GB i na razie jestem z niej zadowolony.

Procesor:
Ryzen 5 7600 Tray [799zł]
(nowy z marketu, bez pudełka itp.)

Chłodzenie procesora:
Endorfy Fera 5 120mm [139zł]
SilentumPC Fortis 5 140mm (single) [186zł]
Endorfy Fortis 5 140mm (single) [139zł]
ARCTIC Freezer 36 120mm (dual) [84zł]*
*(przecena z firmy Am…, ale nie mam wiedzy na temat tego chłodzenia)

Płyta główna:
ASRock B650M-HDV/M.2 [557zł]

Pamięć:
Lexar 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Ares RGB [518zł]

Zasilacz:
ENDORFY Vero L5 700W 80 Plus Bronze [319zł]
Deepcool PM750D 750W 80 Plus Gold [349zł]
Cooler Master MWE BRONZE V2 750W 80 Plus Bronze [349zł]

Obudowa:
Genesis IRID 505F [299zł]
Endorfy Regnum 400 Air [279zł]*
Endorfy Arx 500 Air [329zł]*
*promocje z mało znanej strony

Co do zasilaczy:
Czy brak ATX 3.0 jest bardzo istotny?
Sporo osób wcześniej polecało mi Vero L5 700W, mimo że na papierze wygląda gorzej niż kolejne 2 wymienione. Czy faktycznie to jest dobry wybór?

Czy jakiś najtańszy ATX 3.0 miałby sens? np:
XPG KYBER 750W 80 Plus Gold ATX 3.0 [449zł]
Gigabyte UD850GM PG5 850W 80 Plus Gold ATX 3.0 [469zł]

W przyszłości (2-3 lata) chciałbym wykonać przeskok na mocniejszy procesor oraz grafikę 4070ti Super lub odpowienik AMD albo 5070 jak wyjdzie.

Jaka jest Wasza opinia?

One na pewno nie będą działać? Czy po prostu jest to loteria lub ryzyko że trzeba zmienić taktowania albo poświęcić XMP?

Taki tańszy zamiennik (kompatybilny) ma sens?
G.SKILL 32GB (2x16GB) 5600MHz CL36 Ripjaws S5

To działa tak, że pamięci z listy referencyjnej będą na pewno działać na ustawieniach standardowych. Wszystkie inne to jest loteria.

Takie to AM5 i AMD przyszłościowe XD

Pytasz o opinię - każdy ma swoją. Moja: idź w Intela z płytą pod DDR5.

Jaki budżet?

A co ma do tego AM5 i przyszłość? Tak samo jest z Intelem, AM4 itd. wszystkie pamięci mają działać na ustawieniach standardowych, a profile XMP oznaczają, że na takim sprzęcie było testowane i istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że będzie działać na takich ustawieniach. Ale nikt nie gwarantuje, że działać musi.

Mocniejsze procesory 13 i 14 generacji okazują się niestabilne na fabrycznych ustawieniach, więc trzeba obniżać taktowanie, albo napięcie, czy ograniczać moc, o ile płyta pozwala. Konieczność zmiany płyty przy zmianie CPU po kilku latach, a co za tym idzie ponowne kupno systemu i zabawa w rozbieranie sprzętu, zamiast wymienić sam CPU i spokój na kolejny rok, czy dwa, to też wada.

Jeśli intel, to bym poczekał na Intel Arrow Lake. Uważam, że obecne 13 i 14 gen. są niezbyt udane.
Chyba, że bardzo tanio uda się kupić jakieś I5, ale raczej to mało rozwojowe.

Ja uważam, że teraz jest bardzo dobry moment na kupowanie Intela 12 generacji.

Tak, jeśli chcesz to za jakiś czas wymienić, a nie rozwijać. Ale jak wyjdzie Arrow Lake, może się okazać, że pojawi się na rynku sporo używanych zestawów 12gen.

To wtedy będzie to dobry moment na zakup używanych 12 gen :slight_smile:

A jaki masz generalnie budżet na całą maszynę ?