Witam. Wcześniej pytałem o ocenę i ewentualne korekty co do mojego wyboru zestawu pod gry, który był oparty na podstawce AM4. Zdecydowałem się jednak pomyśleć przyszłościowo i dopłacić do AM5. Prosiłbym o ocenę tej listy i uwagi co do wyboru:
Aktualnie posiadam kartę graficzną MSI RTX 3070 Gaming X Trio 8GB i na razie jestem z niej zadowolony.
Procesor:
Ryzen 5 7600 Tray [799zł]
(nowy z marketu, bez pudełka itp.)
Chłodzenie procesora:
Endorfy Fera 5 120mm [139zł]
SilentumPC Fortis 5 140mm (single) [186zł]
Endorfy Fortis 5 140mm (single) [139zł]
ARCTIC Freezer 36 120mm (dual) [84zł]*
*(przecena z firmy Am…, ale nie mam wiedzy na temat tego chłodzenia)
Zasilacz:
ENDORFY Vero L5 700W 80 Plus Bronze [319zł]
Deepcool PM750D 750W 80 Plus Gold [349zł]
Cooler Master MWE BRONZE V2 750W 80 Plus Bronze [349zł]
Obudowa:
Genesis IRID 505F [299zł]
Endorfy Regnum 400 Air [279zł]*
Endorfy Arx 500 Air [329zł]*
*promocje z mało znanej strony
Co do zasilaczy:
Czy brak ATX 3.0 jest bardzo istotny?
Sporo osób wcześniej polecało mi Vero L5 700W, mimo że na papierze wygląda gorzej niż kolejne 2 wymienione. Czy faktycznie to jest dobry wybór?
Czy jakiś najtańszy ATX 3.0 miałby sens? np:
XPG KYBER 750W 80 Plus Gold ATX 3.0 [449zł]
Gigabyte UD850GM PG5 850W 80 Plus Gold ATX 3.0 [469zł]
W przyszłości (2-3 lata) chciałbym wykonać przeskok na mocniejszy procesor oraz grafikę 4070ti Super lub odpowienik AMD albo 5070 jak wyjdzie.
A co ma do tego AM5 i przyszłość? Tak samo jest z Intelem, AM4 itd. wszystkie pamięci mają działać na ustawieniach standardowych, a profile XMP oznaczają, że na takim sprzęcie było testowane i istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że będzie działać na takich ustawieniach. Ale nikt nie gwarantuje, że działać musi.
Mocniejsze procesory 13 i 14 generacji okazują się niestabilne na fabrycznych ustawieniach, więc trzeba obniżać taktowanie, albo napięcie, czy ograniczać moc, o ile płyta pozwala. Konieczność zmiany płyty przy zmianie CPU po kilku latach, a co za tym idzie ponowne kupno systemu i zabawa w rozbieranie sprzętu, zamiast wymienić sam CPU i spokój na kolejny rok, czy dwa, to też wada.
Jeśli intel, to bym poczekał na Intel Arrow Lake. Uważam, że obecne 13 i 14 gen. są niezbyt udane.
Chyba, że bardzo tanio uda się kupić jakieś I5, ale raczej to mało rozwojowe.
Tak, jeśli chcesz to za jakiś czas wymienić, a nie rozwijać. Ale jak wyjdzie Arrow Lake, może się okazać, że pojawi się na rynku sporo używanych zestawów 12gen.