Aktualnie zastanawiam się nad instalacją Windowsu 64 bitowego, dobry pomysł?
Chciałem w przyszłym roku coś zmienić, ulepszyć i jaką najtańszą drogą do tego dojść, patrząc na moją jednostkę. Nie chcę jakiś kosmicznych wymogów, komp już ma 2.5 roku i nie chce aby odstawał od aktualnych osiągnieć.
Myślałem nad tym, aby procesor podkręcić na około 3.5ghz, wiąże się to oczywiście z kupnem chłodzenia, tutaj pytanie czy zasilacz wytrzymie.
Następnie tutaj kolejny problem, mało RAM’u i problem z płytą główną, która nie obsługuje DDR3. Tutaj zadaje pytanie CZY: dokupić 2048 ramu DDR2 i osiągnąć maximum ( płyta obsługuje tylko 4giga) czy wymienić płytę na nowszą, obsługującą DDR3 ( kupować już z lepszym procesorem, czy opłaca się samą dobrą płytę kupić tylko ze względu na ram a zostawiając stare komponenty).
Bardzo prosił bym o pomoc, bo chciałbym to zrobić jak najtaniej, a wyciągnąć jeszcze coś z mojego maleństwa ;D
-sprzedać ten zasilacz za jakieś 6dyszek jak pójdzie i kupić coś typu fortron lub chieftec jakieś 450wat(kosztują w okolicach 100zł)
-następna rzecz to podkręcił proca ale nie do 3,5ghz wystarczy na około 3.0ghz(dłużej pożyje i w ogóle)
-jeżeli chcesz pograć w nowsze gry to sprzedawaj te 9600gt,może do 150zł ktoś da:) i dołóż do grafiki radeon 4850(dwa albo więcej razy lepsza,kosztuje koło 220zł)
Jeśli nie chcesz, by odbiegał od dzisiaj to albo kupić procesor C2Q Q9300, 4GB RAM, wymienić zasilacz, grafikę - jak widać, dosyć dużo, lepiej kupić od razu coś nowego. Masz dysk, napęd i obudowę więc 500zł odpada na starcie.
Ja się dziwię że komputer z tym zasilaczem wytrzymał a tak poważnie to jak chcesz tanio to tak: dokupić RAM, grafika do wymiany w miarę tanio to gf gts 250 ale to tylko używka, no i przede wszystkim zasilacz który jak wiadomo jest podstawą prawidłowej pracy kompa tylko nie jakiś Tracer czy coś w tym rodzaju tylko OCZ, Corsair itp. sprawdzone marki.
dziekuje za pomoc, wstępnie zostałem uświadomiony co moge zrobić. Prawdopodobnie za kilka miesięcy zwrócę się do was o pomoc w dobraniu komponentów. Tylko kilka pytań jeszcze:
Zasilacz 450 W spokojnie wystarczy ?
Co do kupna ramu, gdzieś czytałem że należy kupować ram z tej samej firmy, gdyż gdy się ma z innych firm mogą wystąpić niedogodności. ?
To cudeńko: SilentiumPC Spartan HE923 prawdopodobnie nie zmieści mi się do mojego maleństwa bo mam ten typ obudowy w której zasilacz jest na górze i jest naprawdę mały prześwit między końcem płyty, a zasilaczem.