Chcę „zeskrobać” tekst/dane ze strony betexplorer.com. To moje pierwsze kroki w skrobaniu, więc pewnie dlatego mam problemy. Korzystam z Octoparse w wersji 8.7.2.090415 i jest o darmowa opcja. Plan jest taki: Docelowo chcę mieć w excelu 4 kolumny: Mecz, wynik meczu, data i wybrany kurs over/under z podstrony danego meczu. Program podobno potrafi to zestawić razem zapisując listę ze strony głównej z wynikami oraz „klikając” w każdy mecz z w.w. strony, potem klikając w odpowiednie pola na podstronach i zapisując kursy które chcę. Niestety zadanie mnie przerosło. Dyskutowałem z AI ale ma nieaktualne dane, program się rozwinął i nie wiadomo jakie opcje są, gdzie są itd.
Problemy? Oto one:
Potrafię zapisać tekst ze strony głównej (ale to mogę zrobić bez tego programu), potrafię utworzyć zadanie by program pobrał pojedynczy kurs i zapisał go do pliku (to też ręcznie można zrobić). Natomiast za cholerę nie mogę dojść jak utworzyć „loop item” z klikaniem w każdy mecz i by następnie program pobrał konkretne kursy hurtowo dla każdego meczu.
Gdy zaznaczam pierwszy mecz na stronie, klikam w oknie „tips” w „Select All similar elements” potem w „Loop click each url”. Teoretycznie program powinien (wg. bota z czatu AI) zapisać sobie w „loop item” kliknięcia do każdego linku. Niestety tak się nie dzieje. Zapisuje tylko pierwszą klikniętą pozycję. Na tym etapie utknąłem.