Witajcie,
Czy ktoś mnie może oświecić w jaki sposób mogę zrobić oczekiwanie na pełne wyniki z pliku php, załadowanego z .load() jquery, a później wykorzystanie tych danych w dalszej weryfikacji przez js?
Oto schemat tego co nadumałem:
spr () {
//pobieranie wartosci do warunkuow
if (warunek) {
return false;
}else if (warunek) {
return false;
}
...
} else {
//uformowanie koncówki GET do przekazania wartości dla warunków w pliku php, do postaci php?.....
$("id").load(plik_php_z_GET,function(){
//sprawdzanie czy obiekty span pojawiły się jak nie to false
//pobieranie danych z obiektów span
//noi warunek zwaracający true albo false
});
}
}
Problem w tym że po wywołaniu funkcji spr() to z funkcji w load nie zdąży wyjść wynik - podczas sprawdzania w console.log pierwsze był false, potem posty console.log z funkcji w load. Przy drugim odpaleniu w konsoli spr(), zwraca oczekiwany wynik. spr jest sprawdzeniem wartości w polach formularza na stronie. W pliku php jest zwykłe wywołanie mysql SELECT ( na podstawie tego przykładu http://www.w3schools.com/php/php_mysql_select.asp ), a potem wypisanie przy pomocy echo tego co mnie interesuje do <span> a potem na podstawie tego jest właśnie warunek true albo false. Próbowałem setinterval w pętli do-while żeby po zapętleniu warunku sprawdzało jeszcze raz, ale to nie działa, albo ja coś namieszałem. Próbowałem tworzyć przed load zmienną, żeby potem w load ustawić jej stan, a potem na podstawie wartości tej zmiennej ustawiać true, albo false. Próbowałem też wstawić cały load do if, ale wartość true pochodziła według mnie z faktu że load z powodzeniem załadowało plik, a nie wartość którą nadały warunki w środku. Moje łopatologiczne starania nie wyszły. Byłby ktoś tak miły i mnie naprowadzić jak to zrobić?