Od czego są te ustawienia biosu?

Witam

Dziś sobie z nudów wszedłem do biosu, i tak się zastanawiałem co od czego może być.

Proszę wytłumaczyć mi co do czego służy. Zamieszczam screeny kilku opcji, warto je ustawić inaczej czy tak zostawić ?

I w ogóle od czego one są ??

2e7ec6e57bf6854cm.jpg

fa9a99d3de9d6070m.jpg

3bf81e0dc0d5f5a3m.jpg

5902f5f6bb4f7efdm.jpg

927da5f60181fe4fm.jpg

Mój komp:

Gigabyte GA-945P-S3 I945P S775, Intel Pentium 4 3,4GHz, Goodram ddr2 2x 512, Galaxy GeForce 7300GT 256MB ddr3 Zalman…

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

1. Częstotliwość szyny procesora (to razy mnożnik i Masz taktowanie procesora).

2, 4. Zwiększenie wydajności procesora graficznego oraz pamięci karty graficznej.

1. C.I.A - technologia pozwalająca zwiększyć wydajność procesora (coś w rodzaju pseudo-inteligentnego podkręcania)

2. Wyjście bez zapisywania zmian

Co do opcji 2,3,4 lepiej zostawić je tak, jak są i samemu podkręcać.

CIA 2 ustawione na Full Trust zwiększa częstotliwość od 17-19% (pozostałe: 15-17, 9-11, 7-9 i najsłabsza Cruise 5-7%, a wszystko zależne od procesora).

Czyli zostawić tak jak jest, czy te C.I.A. 2 zmienić na ten Full Trust ??

I ile można max podkręcić moją kartę graficzną ?? (pytam z ciekawości w sumie, bo i tak w najbliższym czasie nie będę jej kręcił bo nie mam takiej potrzeby)

CIA 2 to narzędzie wbudowane w Bios dla leniuchów i tych, którzy nie wiedzą jak podkręcać procesor.Ustaw na Disabled, a jak chcesz z niej korzystać to ustaw na początek delikatne podkręcanie, czyli Cruise. Jeżeli system będzie stabilny, a temperatury niewysokie, możesz spróbować kolejnego poziomu, tj Sports.

Co do karty nie mam pojęcia, nie miałem jej.

Aha, z tego co wiem pentium 4 nie warto podkręcać bo ino idzie wycisnąć z niego więcej ciepła więc się nawet nie bawię,

a nie wiecie do ilu ok idzie podkręcić moją kartę graficzną ?? pytanie z ciekawości jak już pisałem wyżej :wink:

może ktoś próbował ją kręcić :wink: