Od czego zacząć?

Witam!

Chcę zrobić stronę WWW ale nie wiem od czego zacząć i nie znam języka HTML. Mam program Nvu (http://www.nvu.pl/).

Proszę o pomoc

Podstawa podstaw to HTML, chociaż dzisiaj to zdecydowanie za mało. Najlepiej zresztą XHTML:P do tego style CSS i juz można coś robić. No a potem to juz… ech… duuuużo możliwości:D I nie rób stron w programach typu FrontPeage…

• Forumowa szukajka (temat wałkowany wielokrotnie)
    • Google
    • I jak wyżej wspomniał Sidhmor + PHP MySQL (to już praktycznie podstawy jak HTML I CSS)

Tak jak powiedział mój przedmówca nie korzystaj z edytorów WYSIWYG. Naucz się HTML potem CSS dodatkowo możesz JS i PHP.

No i oczywiście podstawy grafiki polecam darmowy program GIMP.

Kurs HTML kurshtml.boo.pl

:arrow: FAQ - Najczęściej zadawane pytania

ja zaczynałem od modyfikacji darmowych szablonów itd. aż w miarę upływu czasu zaczynałem próbować własnych sił w tworzeniu stron www. Jeśli nie masz wiedzy jak zrobić stronę a chcesz zrobić w krótkim czasie coś ciekawego to polecam CMS’y (systemy zarządzania treścią).

Jak pisał Nook , najpierw kurs. Potem naucz się JavaScriptu (kup książkę). Jeśli tworzysz np. grę typu SoR, zostaje ci jeszcze PHP. Grafiki to inna sprawa…

PS: Nie polecam WYSIWYG. Ładują zbędny kod.

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na

konkretny. Inaczej temat poleci do śmietnika.

Jak nie znasz HTML-u to polecam kupno programu MS Office FrontPage nie wiem na jakiej stronie i za ile to się nie pytaj bo ja dostałem płytkę od kumpla :slight_smile: Tam możesz wszystko wstawiać ale jak każdy inny program ten też ma błędy i żeby je poprawić to trzeba edytować kod. Jak chodzi o serwer to polecam cba.pl bo daję 1 GB miejsca

HTML może się pouczyć na kurshtml.boo.pl

Witam

Na początek html jak opanujesz to jakimś czasie to Xhtml póżniej CSS , a dalej dhtml ,flash,javascrip,php,mqsl.

Jak chcesz się tego całego nauczyć to 2 latka jest nie twoje a zacznij tu http://www.kurshtml.boo.pl/html/zielony.html i czytaj dużo na forach to dużo się dowiesz to post do wszystkich którzy chcą tworzyc strony www i aplikacje internetowe

Pozdrawiam :smiley:

No nie załamujcie chłopaka. Od razu Rzymu nie zbudowano.

Część z mówców ma rację. Podstawa to znajomość xhtml oraz css i najlepiej się ich od razu uczyć i ćwiczyć.

Można się wspomagać darmowymi kursami, które krążą po sieci - choćby wielokrotni przytaczany link i osobiście polecam fachową literaturę na ten temat ( Helion na tym polu mym zdaniem rządzi :wink: ).

Należy też wybrać sobie odpowiedni dla siebie edytor wcześniej wspomnianych technologii. Na co dzień używam Aptana Studio (do ściągnięcia na stronie http://aptana.com ). Jego minusem jest duże zapotrzebowanie na zasoby komputera oraz - dla niektórych użytkowników - tylko angielska wersja językowa, ale… jest po prostu świetny. Oparty jest o Eclipse (o ile się nie mylę). Program sam podczas pisania kodu podpowiada jakiego polecenia zamierzamy użyć (jeśli nie działa podpowiadanie, można je przywołać skrótem + ).

Na koniec dodam, że potem warto zapoznać się z:

• PHP - najlepiej w jak najnowszej wersji (już można w nim pisać aplikacje zorientowane obiektowo)